Information om volontärresor

Volontärresor - undervisning av barn i Thailand
Inspirationskväll i Göteborg: Volontärarbete utomlands

Inspirationskväll i Göteborg: Volontärarbete utomlands

02. oktober 2014 Göteborg
Vill du vet mer om hur det är att jobba som volontär utomlands? Då är du välkommen till KILROY i Göteborg den 2 oktober kl. 18.30.
Läs mer
Inspirationskväll i Stockholm: Volontärarbete utomlands

Inspirationskväll i Stockholm: Volontärarbete utomlands

09. oktober 2014 Stockholm
Vill du vet mer om hur det är att jobba som volontär utomlands? Då är du välkommen till KILROY i Stockholm den 9 oktober kl. 18.30.
Läs mer
Inspirationsfrukost i Uppsala: Volontärarbete utomlands

Inspirationsfrukost i Uppsala: Volontärarbete utomlands

09. oktober 2014 Uppsala
Vill du vet mer om hur det är att jobba som volontär utomlands? Då är du välkommen till KILROY i Uppsala den 9 oktober kl. 10.30.
Läs mer
Volontärresor kan innebära en utmaning både fysiskt och psykiskt. Du som vill uppleva detta behöver vara förberedd och intresserad av att lära känna en ny kultur. Många frågor kommer upp och här har vi försökt att samla de vanligaste frågorna när det gäller volontärprojekt.

Varför åka på volontärresa?

Det första frågan man bör ställa sig när man vill åka på en volontärresa är varför man vill göra detta? Det är viktigt att inse att det inte är en semesterresa utan ett jobb och man förväntas arbeta varje dag (oftast ej helger) och vara intresserad av det man gör. I utbyte kommer du att resa hem med många nya erfarenheter, nya vänner och en skön känsla av att ha gjort något extra bra på din resa! Studerar du på gymnasiet, högskolan eller läser en KY - utbildning? Prata med din lärare om möjligheterna att lägga en del av ditt skolarbete, uppsatsskrivande eller praktik på ett volontärprojekt utomlands - läs mer här.

Hur långa är volontärresor?

Våra volontärresor sträcker sig från 2 veckor upp till ca. 30 veckor, och vi brukar säga att för att göra en insats bör man stanna minst 4 veckor. Det beror dock på projekten. När det gäller att arbeta med barn så kräver vi minst 4 veckors arbete då det är känslomässigt jobbigt för barnen att behöva byta volontär ofta. Vi rekommenderar att vid arbete med barn bör man stanna i 6-8 veckor. När det gäller djur och natur eller konstruktion är det inte lika viktigt att stanna längre. Tänk på att den första veckan på din volontärresa alltid innehåller någon form av introduktion vilket innebär att en del dagar försvinner från själva projektet.

Vilka egenskaper bör jag ha som volontär?

Eftersom det finns så många olika projekt att välja mellan finns det något för alla. Det viktigaste är att man är "open minded" och flexibel. De flesta projekt drivs av lokala "icke vinstgivande" organisationer, och dessa projekt är mer eller mindre organiserade. Det kan hända att projekt löser upp från ena dagen till den andra och du kan vara tvungen att byta projekt beroende på vad som händer i landet. I vissa projekt som handlar om att arbeta med sjuka eller övergivna barn så kan det vara bra att man är emotionellt stark eftersom standarden och hjälpen man kan ge är oerhört begränsad och livet är betydligt tuffare än i Sverige. Man bör också inse att man inte kan förändra världen på några veckor...  

Varför ska jag betala för min volontärresa?

Kostnaderna på volontärresor täcker:
- boende
- mat
- 24 timmars assistans om något skulle hända
- koordinering av projektet
- transporter till och från projekten
- donation till projektet
- tillstånd och administration av projektet med lokala myndigheter

Vad ingår i volontärresor?

Boende ingår alltid. Det är enkelt boende, du kan ibland välja att bo i en familj (homestay) eller dela rum med andra volontärer. Ibland finns möjligheten att betala för att få bo i ett privat rum. I Australien bor man på vissa miljöprojekt i tält.

Mat ingår oftast. Ibland ingår all mat och ibland endast en del av måltiderna. Det är enkel mat och om du har någon allergi eller liknande måste du oftast själv ordna med maten

Transporter mellan boende och projekt ingåt oftast (kan finnas undantag). I Asien ingår ofta även transfer från flygplatsen till projektet.

Eftersom projeken skiljer sig åt mellan länderna så är det viktigt att du frågar din reseexpert om detaljerna för just ditt projekt.

Måste jag ha utbildning eller arbetslivserfarenhet för att åka på volontärresa?

Det är jättebra om du berättar lite om vad du har för önskemål och vad du vill jobba med, och vad du har studerat/jobbat med, då kan vi lättare försöka styra till ett projekt som känns meningsfullt. Det finns ett fåtal projekt med mer avancerade uppgifter som kan ha krav på utbildning som t.ex. arbete inom vården eller med djurvård. Om det krävs kommer du bli upplyst om detta innan bokning.

Bör jag ta med mig pengar eller gåvor till min volontärresa?

Ta helst inte med pengar som gåva. Det är svårt att veta vad pengarna kommer att gå till. Om du vill ge något är det bättre att ta med kläder, pennor eller böcker (engelska) som kan komma till användning.

Kan jag inte bara åka ner till Asien och boka mitt volontärprojekt på plats?

Det kan du säkert göra. Men vi skulle inte rekommendera detta. Dels är det en risk att arbeta i ett annat land och du har ingen garanti att få hjälp om det skulle hända dig något. Du kan heller inte veta om det projekt du arbetar för är seriöst, organisationen kanske endast stoppar pengarna i egen ficka. Om du är missnöjd kan du inte heller byta projekt, vilket du alltid har möjlighet till hos oss. 

Volontärresor: Sociala projekt

Volontärresor: Sociala projekt
Att volontärarbeta i ett socialt projekt kan innebära att du assisterar lärare i en lokal skola eller andra projekt som hjälper det lokala samhället.
Kontakta vår volontärexpert Emma Läs mer

Volontärresor: Djur och natur

Volontärresor: Djur och natur
Du kan välja att volontärarbeta utomlands med djur och natur. Du hjälper då utrotningshotade och skadade djur, eller deltar i projekt för att skydda och skapa en hållbar natur och miljö.
Kontakta vår volontärexpert Emma Läs mer

 

Kontakta oss om du vill veta mer om volontärresor

 

Volontärresor - video från volontärprojekt med kattdjur i Sydafrika

 

Contact