Budget

Det kostar inte en förmögenhet att backpacka runt jorden
De kostnader som du måste räkna med under resan består av mat, logi, lokala transporter och diverse andra utgifter på vägen. Det är mycket svårt att beräkna hur mycket du kommer att spendera under resan. Det beror på vilka destinationer du ska besöka, antalet resenärer i sällskapet personliga krav etc.

Det finns ett par tumregler som kan hjälpa dig att hitta en lagom nivå: 

  • Det är alltid billigare att resa tillsammans med andra än det är att resa på egen hand, eftersom man då kan dela på t.ex. boende, taxiresor och matkostnader.
  • Kostnader för boendet skiljer sig enormt mycket runt om i världen. I Japan kostar en apelsin ungefär lika mycket som ett billigt hotell rum med frukost i Indien.
  • Se till att kombinera relativt dyra destinationer (Nordamerika, Europa, Ryssland, Japan, Australien, Nya Zeeland, Stillahavsöarna och stora delar av Karibien) med billiga destinationer (Sydostasien, Indien, Kina, Sydamerika och Mexiko). Afrika kan vara både extremt billigt och löjligt dyrt - beroende på vilket land och region du besöker.
  • Det kostar pengar att resa från plats till plats - en bra gammal KILROY-tumregel är att en dags resa från ett ställe till ett annat kostar dubbelt så mycket som en extra dag på samma plats.
  • Du kan också välja att arbeta under din resa, och därmed bidra till din budget. Generellt sett så är det dock mer lönsamt för oss nordeuropéer att arbeta och spara pengar hemma än att arbeta under vår resa eftersom lönerna är så mycket lägre i många länder utomlands. Å andra sidan, är det självklart en erfarenhet att arbeta utomlands.

Budget på resan

Baserat på våra egna reseupplevelser beräknar vi att en backpackerresa kostar ca 10-14 000 SEK per månad. Dessa priser inkluderar allt - det vill säga dina utgifter innan resan, liksom levnadsomkostnader och aktiviteter under resan. Detta är naturligtvis en allmän uppskattning eftersom valet av länder och personliga vanor varierar mycket från person till person och har en stor inverkan på den totala budgeten. Men för den summan bör du kunna ta dig runt bekvämt i världen och få en resa fylld med bra och äventyrliga upplevelser.

Läs mer om:

Vill du ha tips eller hjälp att boka din resa?
Hör av dig till våra reseexperter
Contact