Utgifter under resan

Tumregel: en dag som spenderas med att resa från ett ställe till ett annat kostar dubbelt som mycket som om du skulle vara på ett och samma ställe.
Det finns många sätt att spara pengar under din resa! Du kan arbeta, dela hotellrum med andra, bo på hostel där det finns tillgång till kök, dela transporten med andra resenärer osv.

Levnadskostnaderna under resan utgörs av mat, boende, resor med buss och tåg osv, samt övriga kostnader på vägen.

Det är mycket svårare att räkna ut hur mycket du kommer att spendera under resans gång. Det beror på resmål, hur många ni är som reser tillsammans, om ni har några speciella krav osv. Det finns dock några tumregler som du kan använda för att hitta en nivå som passar dig.

Tumregler för levnadskostnader

  • Det är alltid billigare att resa med andra än att resa ensam. Ett par som reser tillsammans spenderar bara 50% mer än en person som reser ensam.
  • Levnadskostnaderna skiljer sig markant beroende på var i världen du befinner dig. I Japan kostar en apelsin ungefär lika mycket som ett billigt hotellrum med frukost i Indien. Försök att kombinera dyra resmål (Nordamerika, Europa, Ryssland, Japan, Australien, Nya Zeeland, Stilla Havsöarna och Karibien) med billiga (Sydostasien, Indien, Kina, Sydamerika och Mexiko). Afrika kan vara både jättebilligt och löjligt dyrt, beroende på i vilket land du är.
  • I de billigaste länderna kan du leva för 120 kr om dagen, med buss/tågresor inkluderat, medan det i de dyraste länderna (speciellt i städerna) kostar så mycket som 400 om dagen.
  • Det kostar att ta sig från ett ställe till ett annat - därför är det en tumregel att en dag som man reser mellan två ställen kostar dubbelt så mycket än en dag du spenderar på ett och samma ställe.
  • Du kan också välja att jobba under resan och på så sätt få ihop en lite bättre budget. Rent generellt är det rimligt för oss skandinaver att jobba och spara ihop pengar innan resan än att jobba under resans gång eftersom lönerna hemma är mycket högre än i många andra länder. Å andra sidan är det en sådan upplevelse att jobba utomlands att det ändå är värt det.
  • Du tjänar nästan alltid på att boka turer, buss- och tågpass med mera hemifrån. Dels får du ett billigare pris (vilket inte är det sämsta), du vet att det är en bra leverantör och du har redan lagt ut pengarna. Läs mer och boka äventysresor.
Contact