Kommunikation

Glöm inte bort dem därhemma!
Internet och mobiltelefoner har gjort världen till en mycket mindre plats under de senaste årtiondena, men det finns fortfarande några platser i utvecklingsländer, där det tar evigheter att ladda ner e-post och ansluta till din favorit webbplats.

Hardcore-resenärer lämnar sin mobil hemma, när de utforskar världen och håller enbart minimal kontakt med vänner och familj där hemma. Ett vykort då och då gör susen. Fördelarna med "ingen kommunikation" är att du inte är stressad att svara på alla inkommande samtal/sms och du kan koncentrera dig på ditt äventyr och utforskandet av nya resmål och kulturer. Å andra sidan är en mobiltelefon ett användbart verktyg för alla typer av information, anslutningsmöjligheter och naturligtvis för att ringa dina nära och kära om det behövs. Precis som med internet, har du mobiltäckning nästan överallt och WiFi-hotspots utvecklas också snabbt. Din mobil är också användbar till att lagra data (se till att köpa ett stort minneskort), miniräknare, valutakonverterare, blogg/dagbok, översättningar, backup-kamera och alla typer av nyttiga reseapplikationer. Även reseguider kan hämtas som appar, ett trevligt sätt att spara vikt och utrymme.

Ringa

Om du behöver ringa hem till vänner eller familj när du reser, märker du att internationella samtal (roaming) är mycket dyra. Därför bör du skaffa ett internationellt SIM-kort innan avresan. På det sättet kan du hålla kontakt med alla dinan nära och kära hemma. Du kan också fortsätta uppdatera dina sociala medier eftersom SIM kortet även gör att du kan surfa billigt över hela världen. 

Dator

Vi rekommenderar inte att du medtar en bärbar dator, om du inte verkligen behöver den för ett speciellt ändamål. En bärbar dator kan bli stulen, gå sönder och är tung att bära med, det är inte värt besväret. Om du måste ta någon form av avancerad kommunikationsenhet på din stora resa, se till att den är kompakt, lätt och inte drar alltför mycket batteri. Och gråt inte om du förlorar den - försäkra dig bara om att du säkerhetskopierar dina viktigaste data (som foton och personliga dokument) regelbundet till ett USB-minne eller via nätet.

Blogg

Oavsett vart du är på väg eller vad dina planer är, kommer det ske de mest spännande och intressanta händelserna i ditt liv. Äventyr, nya platser, nya människor och nya vänner, nya livserfarenheter, aktiviteter, natur - kanske vill du "hitta dig själv" på resan. Oavsett dina skäl, kommer det att vara en tid i ditt liv, som du vill minnas för alltid. Den enda nackdelen med att åka bort, speciellt när det är en lång resa, är att du lämnar dina vänner och familj hemma. De kommer att sakna dig, du kommer att sakna dem och de vill garanterat veta vad som händer på din resa. Men även om man ringer eller mailar, är det inte alltid så lätt som det låter.

Vad du behöver då, är något som hjälper dig att hålla kontakten med folk där hemma, ge dem möjlighet att följa dina äventyr på resan och även dokumentera din resa för att minnas för alltid.

Contact