Se alla kategorier

Vanliga frågor om volontärresor

  • Att volontärarbeta är en givande erfarenhet
    Att volontärarbeta är en givande erfarenhet

Volontärresor kan innebära en utmaning både fysiskt och psykiskt. Du som vill uppleva detta behöver vara förberedd och intresserad av att lära känna en ny kultur. Många frågor kommer upp och här har vi försökt att samla de vanligaste frågorna när det gäller volontärprojekt.

Varför ska jag åka på volontärresa?

Den första frågan du bör ställa dig när du börjar planera en volontärresa är varför du vill göra detta? Det är viktigt att inse att det inte är en semesterresa utan ett jobb och att du förväntas arbeta varje dag (oftast inte helger) och vara engagerad i det du gör. I utbyte får du många fantastiska erfarenheter, nya vänner och en skön känsla av att ha gjort något extra bra på din resa! Studerar du på gymnasiet, högskolan eller läser en KY - utbildning? Prata med din lärare om möjligheten att lägga en del av ditt skolarbete, uppsatsskrivande eller praktik på på en volontärresa.

Hur lång kan en volontärresa vara?

Våra volontärresor sträcker sig från 1 upp till ca 30 veckor, men ska du arbeta med barn så kräver vi minst att du stannar 4 veckor då det är känslomässigt jobbigt för barnen att behöva byta volontär ofta. Vi rekommenderar till och med att du stannar i 6-8 veckor om du ska jobba med barn. Vill du volontärarbeta med djur och natur eller i miljöprojekt går det bra med en kortare vistelse. Tänk på att den första veckan på din volontärresa alltid innehåller någon form av introduktion vilket innebär att några dagar försvinner från själva projektet.

Vill du hjälpa andra på en volontärresa?
Till alla volontärprojekt

Vilka egenskaper jag bör ha som volontär?

Eftersom det finns så många olika projekt att välja mellan finns det något för alla. Det viktigaste är att du har ett öppet sinne och flexibel. De flesta projekt drivs av en lokal en icke-statlig organisation (NGO), och organisationernas projekt är mer eller mindre organiserade. Det kan hända att projekt löser upp från ena dagen till den andra och du kan tvingas byta projekt beroende på vad som händer i landet.

Det finns oftast inga krav på att kunna något annat språk än engelska, som talas med andra volontärer och ger samhällen som inte har engelskkunskaper chans att öva på och lära sig engelska. På många volontärprojekt i Central- & Sydamerika behövs baskunskaper i portugisiska eller spanska och du kan ta lektioner i något av språken både innan och under ditt volontärprojekt. Kom ihåg att det är många bitar, oavsett storlek, som är viktiga för att få det att fungera.

Hur kan jag göra skilland?

När du åker på en volontärresa bidrar du med både din tid och energi för att medvetetgöra miljöproblem både lokalt och globalt; stödjer utbildningsprojekt, är med och skapar trygga miljöer för förskolebarn samt hjälper räddningscenter för vilda skadade djur. Den positiva effekten innan, under och efter en volontärresa ska bör inte underskattas. Med rätt typ av förväntningar och ett öppet sinne kan du som volontär förbättra situationer, inspirera , motivera och vara en positiv förebild.

 

Om du på volontärresan arbetar med sjuka eller barn & ungdomar är det viktigt att du är förberedd på att det kan påverka dig emotionellt. Kom ihåg, du kan inte rädda världen men du kan bidra till att den blir bättre för några individer.  

Varför ska jag betala för min volontärresa?

En av de vanligaste frågorna vi får från personer som är intresserade av volontärarbete är varför kostar det pengar. Ett enkelt svar kan vara vem ska annars betala? Men vi har förstås stor förståelse till varför frågan ställs – du åker ju trots allt iväg på din semester och arbetar ideellt och får dessutom betala för det. Men det är viktigt att komma ihåg att du inte betalar för att jobba – du betalar för kostnaderna runtomkring. Kostnaderna på volontärresor täcker:

  • Boende
  • Mat
  • Möjlighet att nå en kontaktperson och vid behov få hjälp 24 timmar om dygnet
  • Introduktion till projektet.
  • Transporter till projektet från flygplatsen och transporter mellan boende och projekt.
  • Donation till projektet.
  • Tillgång till ett kvalitetssäkrat och behovsprövat volontärprojekt och kostnader för att lokalisera och driva dessa projekt.

Vad ingår i volontärresor?

Boende ingår alltid. Räkna med att det är enkelt boende. På vissa projekt kan du välja om du vill bo hos en familj (homestay) eller på ett vandrarhem eller liknande boende med andra volontärer. Ibland finns möjligheten att betala för att få bo i ett privat rum.

Mat ingår oftast. I många fall ingår tre måltider och ibland endast vissa måltider. Tänk på att det är lokal mat. Meddela KILROY om du har någon form av matallergi eller är vegetarian. Om det innebär en alltför ovanlig kost för din värd så kan du bli ombedd att laga din egen mat. 

Transporter mellan boende och projekt ingåt oftast (kan finnas undantag). I Asien och Afrika ingår ofta även transfer från flygplatsen till projektet.

Eftersom projeken skiljer sig åt mellan länderna så är det viktigt att du frågar din reseexpert om detaljerna för just ditt val av volontärarbete.

Måste jag ha utbildning eller arbetslivserfarenhet för att åka på volontärresa?

Nej, det är bara ett fåtal av våra volontärprojekt med krav på utbildning, t.ex. arbete inom vården. Om förkunskaper krävs blir du bli upplyst om detta innan du bokar. Det är jättebra om du berättar lite om vad du har för önskemål och vad du vill jobba med, och vad du har studerat/jobbat med. Då kan vi lättare försöka hjälpa till att hitta ett projekt som är meningsfullt för just dig.

Bör jag ta med mig pengar eller gåvor till min volontärresa?

Det viktigaste är din insats, du ska inte känna att du behöver ge en gåva utöver det. Om du ändå vill göra det kan du ta med kläder, pennor eller böcker (engelska) som kan komma till användning. Vi rekommenderar även att du köper något på plats. Då vet du vad projektet behöver och du gynnar dessutom den lokala ekonomin.  

Kan jag inte bara boka mitt volontärprojekt på plats?

Det kan du säkert göra. Men vi rekommenderar inte detta. Dels är det en risk att arbeta i ett annat land och du har ingen garanti att få hjälp om det skulle hända dig något. Du kan heller inte veta om det projekt du arbetar för är seriöst, organisationen kanske stoppar pengarna i egen ficka. Om du är missnöjd kan du inte heller byta projekt, vilket du alltid har möjlighet till hos KILROY. 

Varför ska jag åka med just KILROY som volontär?

Det finns flera arrangörer som erbjuder volontärresor, och troligen ger de dig en liknande upplevelse när du väl är på plats. KILROY kan erbjuda dig är en professionell reserådgivning oavsett om du vill resa som volontär som en del av en längre resa eller om du bara ska vara just volontär. Vi hjälper dig med hela paketet, allt ifrån flyg och försäkring till själva volontärprojektet. Vi svarar på dina frågor via mejl och telefon men du kan även besöka oss något av våra kontor i Stockholm, Göteborg eller Lund. Det är alltid bra att boka tid innan då vi ofta har mycket reserådgivningar igång, men skulle du ha vägarna förbi så tveka inte på att kika in. 

Volontärresor - video från volontärprojekt i Sydafrika

 

Vill du hjälpa andra på en volontärresa?
Kontakta KILROY

 

Kontakt