Mali

Fästning i Mali
 

Resor till Mali - Mystik & kultur

Mali är ett land med en fascinerande historia, färgglad kultur och en egen identitet. Är du nyfiken på Västafrikas folk och arkitektur? Åk till Mali! Här får du dessutom uppleva mytomspunna Timbuktu, historiska moskén i Djenné, stenformationen Fatimas hand eller någon av de årliga musikfestivalerna. Boka din resa till Mali med KILROY!

Historia

Många känner nog till det mytomspunna namnet Timbuktu, men det är inte alla som vet att den legendariska staden verkligen existerar. Men det gör den! Och du hittar den i Mali. Det är bara en av anledningarna till varför du måste resa till den här delen av Afrika. Men det finns mer…Under århundraden dominerade Mali den västafrikanska historien genom det inflytelserika Shong-imperiet. Handel med slavar, elfenben och guld ledde till en enorm tillväxt för städer som Djenné och Timbuktu. Mali är ett land med en fascinerande historia, en färgglad kultur och med en egen identitet. Är du nyfiken på Västafrikas folk och arkitektur? Åk till Mali!

Landet

Mali ligger söder om Sahara och landet är helt isolerat från havet. Angränsande länder är Mauretanien, Algeriet, Niger, Burkina Faso, Elfenbenskusten, Guinea och Senegal. Delar av landet ligger i det så kallade Sahelbältet. 70 procent av landet består av öken och medeltemperaturen ligger på mellan 24 och 32 grader. Mali är ett av världens fattigaste länder och har runt 12.2 miljoner invånare. Runt 10 procent av dessa bor i eller runt om huvudstaden Bamako, som ligger i de sydvästra delarna av landet. 

Djenné - en resa tillbaka i tiden!

I Djenné, som grundades på åttahundratalet, känns det som om tiden har stått still. Från landets alla hörn färdas människor med träkanoter eller färgglada åsnekärror till stadens marknad, som hålls varje måndag intill den stora lermoskén. Peulkvinnorna med sina tunga guldörhängen utgör ett fascinerande inslag. Moskén i Djenné är med på UNESCOs världsarvslista, men tyvärr får man inte besöka den. Men man skall inte missa att strosa omkring bland husen runt moskén. Chansen är stor att man får en inbjudan att se byggnaden från någon av grannarnas tak. I den här medeltida byn är ett måste att hyra cykel. Då kan du samtidigt passa på att göra små utflykter och besöka andra närliggande byar. En ridtur i solnedgången är ett annat måste.  

Höjdpunkt

Att vandra i Dogon Valley är en av höjdpunkterna för många som reser till Mali. Dogonregionen är en av de mest speciella platserna i landet. På 1000-talet skrämde dogonfolket iväg pygméerna, som tidigare bodde där, så att de själva kunde bosätta sig i området. Men då de kom till den steniga platån kunde dogonfolket knappt hitta någon bördig mark. Därför tog de med sig korgar med fertil jord till platsen så att de kunde börja kultivera. Tillsammans med en lokal guide kan du vandra genom de lerbeklädda fotochenicka byarna. Lär känna invånarna och bekanta dig med deras dagliga liv och religion. Här är det få förunnat att ha elektricitet eller rinnande vatten, men när solen går ned glömmer du genast bort bristen på komfort. En djupblå stjärnfylld himmel får dig att tänka på annat.  

"Världens ände"

Res från Mopti med pinas, en autentisk malisk båt, på floden Niger till Timbuktu. Stanna till i små fiskebyar på vägen och ät underbar mat för att tillslut anlända till legendariska Timbuktu. Även om Timbuktu ofta omnämns som "världens ände", finns det mycket att utforska. Här får du uppleva de gamla moskéerna, universiteten och kända upptäcktsresandes hus. Vandra längs de sandiga gatorna, besök den lokala marknaden, Djingerehber moskéen och upptäcksresenärerna Gordon Laings och René Cailles hem. Med hjälp av en lokal guide kan du också göra spännande kamel- eller jeepturer i området, vilket garanterat blir en häftig upplevelse! Några andra måsten då man är här är att övernatta i ett beduintält eller ta sig djupare in i öken och savannen tills man kommer till den fantastiska stenformationen "Fatimas hand" och försvinna in i det fascinerande landskapet.

Festivaler

Något som många glömmer bort är att det arrangeras en rad coola festivaler i Mali varje år. Dogon festivalen i Bandiagara som varar en hel vecka och som varje dag bjuder på festligheter som uppträdanden med musik och dans. Dogon, peul och andra etniska grupper liksom trubadurer deltar på den här festivalen som äger rum i december månad. I januari varje år anordnas en musikfestival mitt i öknen i Essakane. "Festival au desert" utspelas i ett vackert ökenområde med vita sanddyner, två timmar från Timbuktu. Här uppträder alltifrån afrikanska till internationella artister. "Festival sur le Niger" är ytterligare en festival där många bra västafrikanska artister brukar uppträda. Från en flytande plattform längs Nilens vatten framför de sin musik. Den här festivalen kan man njuta av i januari. 

När ska man resa?

Även om det inte regnar så mycket i Mali så finns det en regnperiod att ha med i beräkningen. Den bästa perioden att resa till landet är därför från november till februari. Då är regnperioden över och temperaturen mest behaglig. Men kom ihåg att det kan bli lite kyligt om kvällarna. 

Ta sig runt

Att resa genom Mali kan man göra med båt längs Nilen eller med buss på de hyggliga vägarna. Man kan också utforska landet med jeep eller med på en av våra äventyrsturer!  

Ta sig hit

Vi på KILROY har flygbiljetter för alla till Mali samt speciella KILROY biljetter för dig som är ungdom och student! Boka online, besök någon utav våra butiker eller kontakta våra duktiga reseexperter som har massor av erfarenhet av att hitta billigast möjliga alternativ. Kontakta oss på telefon 0771 545 769.

Kontakt