Portugal

Kusten i Portugal
 

Resor till Portugal - upplev Atlantkusten!

Portugal är ett resmål med mycket att uppleva av genuin kultur, oförstörda landskap och mysiga byar och städer. Missa inte att lyssna på fado - den typiska musiken om smärta och längtan efter kärlek. Boka din resa till Portugal hos KILROY!

Få länder i Europa kan stoltsera med att ha en historia som går helt tillbaka till 1100-talet. Men Portugal har sin givna plats i historieböckerna, och bara det är en bra anledning till att resa dit. Men det finns andra skäl. Portugal lockar med långa sköna och lata dagar i solen på stranden men även aktiviteter såsom golf, tennis, vindsurfning mm

Se, upplev och besök

Vinet har en central roll i Portugal och många av de främsta och största vinproducenterna ligger söder om Lissabon. Men vinodlingar finns på fler ställen i landet, från de atlantpåverkade odlingarna nära kusten till torra slätter i inlandet. Ta en tur ut på landsbygden och prova det portugisiska portvinet. Populära resmål i Portugal är Estoril och Cascais som numera är sammanvuxna och mycket lätta att nå via tåget från Lissabon. Den södra Algarvekusten är också välbesökt och dit flyger du enklast via flygplatsen i Faro. Här finns alla varianter av stränder från milslånga sandstränder till klippor av stelnad lava. På dessa resmål är golfbanorna av hög kvalitet och sporten utövas flitigt så boka en tid i förväg om du vill spela! Huvudstaden Lissabon Portugals långa historia och stolta tradition som kolonialmakt slår igenom med full styrka i Lissabon. Staden är en av Europas vackraste med massor av gamla palats och vackra platser, och stadens kuperade terräng bidrar till att ge staden karaktär. Linbanor, spårvagnar och hissar hjälper dig komma till de vackra utkiksplatserna. Här finns också många monument, som hyllar de upptäcktsresanden som startade sina resor just i Lissabon.

Shopping

Keramik i alla former finns överallt och är roligt att köpa med sig hem. Kakel är också något som Portugal är känt för. Några handmålade plattor kan bli utmärkt som presenter eller souvenirer, se dock upp för övervikten på planet hem… Portvin och andra portugisiska viner är också en hit att shoppa. På många ställen kan man provsmaka för att hitta sin egna favorit. Provsmakning finns både i Lissabon och ute i vindistrikten på landsbygden.

Maten

Portugals mattradition har påverkats mycket av dess tid som kolonialmakt runtom i världen. Mest märks det på användningen av starka kryddor, vilket annars är ovanligt i traditionell europeisk matlagning. Från andra länder man fått med sig peppar, curry, saffran, kanel och ingefära, vilket också används flitigt i den portugisiska matlagningen idag. Middag äter man sent på kvällen, runt 20.00 och då gärna tre rätter med soppa och dessert. Typsika maträtter att prova är: Bife - biff, serveras ofta med stekt potatis eller ris, sallad och en sås.' Caldeirada - fiskgryta Cozido à portuguesa - gryta på grönsaker och kött Arroz doce - rispudding Caldo Verde - soppa på potatis och kål Bacalhau à Gomes de Sá - ugnsbakad torsk Speciellt för Azorerna: Alcatra - kött marinerat i rött vin och vitlök och därefter rostat Speciellt för Lissabon: Pastel de nata- en tårta/bakelse innehåller tjock vaniljsås med kanel Till maten dricker portugiserna vin, rött eller vitt. Även rosévin finns men dricks inte i någon större utsträckning. Till desserten ska det förstås vara ett glas portvin!

Azorerna och Madeira

Till Portugal hör också ögruppen Azorerna samt det klassiska resmålet Madeira, en blommande ö utanför den nordafrikanska kusten. Azorerna ligger 1500 km från Lissabon och har på senare tid blivit ett populärt resmål, mycket för att det är som en resa tillbaka i tiden. Korna mjölkas för hand, man använder fortfarande häst och vagn på många ställen och det är inte ovanligt att familjerna har många barn. San Miguel är den största av Azorernas nio vulkanöar och den vanligaste att besöka.

Klassresa till Portugal

Är ni en grupp på 10 personer eller fler som vill resa till Portugal? KILROY är även experter på att att skräddarsy grupp-, studie- & klassresor till Portugal som kan hjälpa er med allt från flygbiljetter till boende och upplevelser.

Kontakt