Alaska

Omtalade nationalparker med grizzlybjörnar, älgar, bergsgetter och rävar, Alaska
 

Resor till Alaska - has it all!!

Alaska är en relativt oupptäckt och oexploaterad plats på jorden. Vill du resa någonstans dit få har varit, så är Alaska stället för dig! Underbar natur och häftiga upplevelser, spänning och äventyr som inte lämnar någon äventyrare oberörd! Boka din resa till Alaska hos KILROY travels!

Alaska är en av 50 delstaterna i USA och det är längst upp i den nordvästligaste delen som du hittar denna fantastiska pärla! Till ytan är Alaska den största delstaten, men har inte mer än 670 000 invånare.

Ska du åka till Alaska ska du verkligen göra det ordentligt, de flesta kommer bara hit en gång i livet. Bland glittrande glaciärer, snötäckta berg, klara bergsjöar, lax-rika strömmar, spektakulära fjordar och omtalade nationalparker finns det mycket att se och upptäcka - Alaska has it all!!

Alaskas huvudstad - Juneau

Juneau är Alaskas huvudstad men med sina 30 000 invånare är staden inte så stor. Juneau är en gammal guldgrävarstad som har fått sitt namn efter en av de första lycksökarna i området, Joseph Juneau. Staden ligger i södra delen av Alaska, där närmaste granne är den kanadensiska provinsen British Columbia.

Det finns många anledningar att åka till Juneau. Naturen är otroligt vacker och staden är omgiven av höga berg med glaciärer och tidvatten, som växlar två gånger om dygnet med upp till flera meters höjd. Säsongen är relativt kort och staden är roligast att besöka från juni till september. Under sommaren finns flera festivaler och kulturarrangemang att spana in, och då staden är en populär kryssningsdestination kommer mycket människor hit just då. Annars ligger Juneau ganska avskiljt från övriga Alaska så trafikförbindelserna är begränsade. Besökande får antingen ta färja eller flyg men det blir garanterat en häftig syn!

Knutpunkt för resenärer

Största staden i Alaska är Anchorage som precis som Juneau ligger i de sydliga delarna. Här bor ca 200 000 invånare och på någon av stadens mysiga restauranger får du garanterat de bästa King crabb-legs någonsin!!

Termometern når sällan upp till mer än omkring 20 grader och dagsljuset är också speciellt. På sommaren blir det aldrig helt mörkt och därför är kvällarna underbart ljusa. På vintern däremot visar sig solen mer sällan. 

Anchorage är Alaskas viktigaste hamnstad och för turister är det den viktigaste trafikknutpunkten. Här landar de flesta flighter och det är enkelt att ta sig ut i Alaskas vackra natur via alla vägar som utgår härifrån.

Isklättring, trekking och guidade turer! Alaska har fantastiska nationalparker och här finns allt du kan tänka dig! I St.Elias Nationalpark finns stora möjligheter till trekking, antingen på egen hand eller guidade turer. Du kan även besöka den gamla gruvbyn Wrangell eller prova en spännande och nervkittlande isklättrig i glaciärområdet Kennicott. Testar du isklättring så var beredd på en utmaning! Bli nedhissad i glaciärsprickor, se det isklara blåa vattnet rinna i små sprickor och häpnas av omgivningen. Med isdubbar på skorna, ishackor i händerna och en viss höjdskillnad får du uppleva något utöver det vanliga!

Flera aktiviteter

På Alaska kan du också paddla kajak, åka mountainbike, besöka Nordamerikashösta berg Mount McKinley och som en bonus kanske du lyckas skymta områdets alla grizzly björnar, älgar, bergsgetter, och rävar. Besök Denali Nationalpark eller hamnbyn Seward och åk på en havstur och se valar, hajar, sjölejon, uttrar och lyssna till det otroligt starka ljud som blir till när en bit av en stor glaciär ramlar ner i havet. Prova djuphavsfiske i Homer, "Halibut capital of the world". På vägen hit passerar du dessutom topparna på vulkankedjan "Ring of Fire" som är helt obeskrivliga och overkligt vackra!

Att ta sig runt Bästa sättet att uppleva Alaska är via Alaska Railroad. Med tåget tar du dig enkelt från ett ställe till ett annat samtidigt som du omges av häftig natur. Det finns flera olika turer som du kan välja mellan, beroende på vart du är på väg. Via Seward Highway går det flera busslinjer som riktat in sig på att köra turister, men tyvärr går dess turer inte på vintern.

Bilhyra och husbilar är ett alternativ för dig som planerar att stanna lite längre. Annars är det svårt att slå alternativet att åka med på en äventyrstur! Få komma till platserna du aldrig hade hittat till på egen hand, och dessutom förgyllt med all den kunskapen som guiderna besitter. Låt dig inspireras av vår Malins reseberättelse från när hon åkte med på Alaskan Wonder!

Boende

KILROY travels har massor av billiga och bra boenden i Nordamerika. Om du vill ha lite tips och råd om boende i Nordamerika och få hjälp att boka, kan du kontakta någon av våra duktiga reseexperter. Kontakta oss på telefon 0771- 545 769 eller titta in till någon av våra butiker. Vi hjälper dig gärna!

KILROY Tips!

Generellt är det billigare i Nordamerika än i Europa. Men ett tips är ändå att planera in alla aktiviteter som du vill göra, i din budget. För att lära känna trevliga resepolare och vara säker på att du upplever något unikt, som inte går att läsa om i några reseböcker kan du hänga med på äventyrliga turer i små grupper med guide!

Studera i USA?

Är du kanske intresserad av att studera i USA? Då kan KILROY education hjälpa dig! Boka in en kostnadsfri studierådgivning idag eller läs mer om att studera i USA!

Kontakt