Salar de Uyuni

Missa inte världens största saltöken Salar de Uyuni i Bolivia!
 

Resor till Salar de Uyuni - flamingos, salt och gejsrar

Upplev solnedgången vid en av världens största saltöknar! Njut av utsikten där siluetten av snötäckta berg syns i horisonten. Koppla av i en varmvattenskälla och bli uppiggad av gejsrar. Enkelt sagt så kommer du att bevittna något som är nästan omöjligt att beskriva med ord. Boka din resa till Salar de Uyuni hos KILROY travels!

En av världens mest spektakulära plaster finns i Bolivia - Salar de Uyuni. Det är beläget vid Altiplano, ca. 40 minuter körväg från staden Uyuni i området nära Potosi och Oruro.

Salar de Uyuni är beläget 3700 m ö h och är den största saltöken i världen. Den täcker otroliga 10 000 kvm med vitt salt - så lång ögat kan se! Området har länge dragit forskare, gruvarbetare och resenärer som vill uppleva detta naturunder.

10 miljarder ton salt... Det är sant!

Enligt en uppskattning ska området innehålla 10 miljarder ton salt. Den lilla staden Uyuni var en gång i tiden en transporthub för gruvdriftsföretag. Lokalbefolkningen och den lilla Colchani byn bearbetar saltet till jodsalt. Det är fascinerande att se hur de görs för hand. Salt är även producerat för att göra tegel som används till byggkonstruktion och souvenirer. I området Salar de Uyuni kan man besöka The Salt Hotel som är helt uppbyggd av salt, till och med borden, sängarna och stolarna, wow! Spana in småhjordar av vicuña, som är de minsta och mest hotade av de fyra Sydamerikanska alpackorna.

Den stora sjön

Det finns fyra vackra grönfärgade sjöar. Gör ett stopp för lunch vid Chiar Kota sjön eller fortsätt till Eduardo Avaroa Reservatet som ligger vid kusten av Laguna Colorada. Detta är förmodligen en av de största höjdpunkter under resan. Sjön täcker en yta på upp till 60 kvm och är belägen på 4270 m ö h.

En intressant blandning av mineraler och alger ger Lagunen en rosa-röd ton. Möt sjöns befjädrade invånare. Har du tur får du se 70 000 flamingos som sträcker ut sina vingar! De finns tre olika arter av flamingon: de Andiska, Chilenska och James. Deras fortplantning sker i november.

Laguna Verde är en sjö med glimmrande turkosfärgat vatten precis under den slocknade vulkanen Licancabur. Även här belönas man med en magnifik syn!

Rykande gejsrar och häftiga bergsformationer

Sol de Mañana är ett magnifikt, aktivt vulkanisk område av gejsrar, lerpooler och vulkanöppningar som spyr ut varma svavelhaltiga gaser. På grund av vulkanens ånga, bildas tjock dimma som täcker området. Temperaturen är bitterkall så ta med varma kläder. Men även bikini för en härligt avslappnad stund i varma källor. Dessa är skapade av jordens geotermiska krafter. Fantastiska bergformationer, som på vykort, eller hur? I Salar De Uyuni får man även se fantastiska bergsformationer och mystiskt forna bergsmålningar som är gjorda för flera tusen år sedan! Arbol de Piedra är en fingerliknande bergsformation och Valle de las Rocas ("Bergsdalen") landskap ger en vilda västern känsla.

När ska du åka

Saltöken kan delvis bli täckt av vatten i januari och februari, men detta gör att bergen reflekteras vackert från vattenområdet och bergen ser ut som att de flyter.

Att ta sig dit

Vanligtvis är en 3-4 dagars grupptur med jeep det bästa sättet för att upptäcka det unika området som kan bokas i Potosi. Du kan även ta en av våra turer som tex. Bolivia Discovery. Hyr en Jeep för att få ut max av din upplevelse!

Kontakt