Henriks Grand Kiwi

Henriks Grand Kiwi

Tänk att jag har varit på andra sidan jordklotet. Det är en härlig känsla att sitta och dricka kaffe i Auckland och tänka på Sverige där alla ligger och sover.
 
Startade min tur i Auckland den 4 november efter 46 timmar i  flygplan och på flygplatser. Tur att jag kom 2 dagar tidigare till Auckland, annars hade jag nog varit yr i mössan vid starten. I alla fall, vi startade med att åka upp till Bay of Islands cirka 4 timmar med buss och raster på vägen. Vi var cirka 20 personer allt från 19-37 år från alla möjliga delar av världen, så det var en härlig blandning. Väl uppe i Bay of Islands checkade vi in på motell (för det är så man bor) och det var bara att kasta sig i poolen och sen äta middag tillsammans (de flesta måltider ingår i priset). Det är verkligen bra att ha måltider tillsammans för då blir det mer av en gruppkänsla och alla lär känna alla.    

Bodysurfa

Vi stannade två nätter och dag ett fick vi lite alternativ till aktiviteter. Jag valde att åka upp till norra spetsen på Nya Zeeland för att bodysurfa på sanddyner. Riktigt coolt, men ack så jobbigt eftersom man var tvungen att klättra upp på sanddynen igen efter ett åk. Jag mäktade med 4 åk på 30 minuter, sen var jag helt slut. Alla i gruppen gjorde såklart inte samma sak som jag. Det fanns olika alternativ så som t ex delfin spaning från segelbåt, kajakpaddling, fallskärmshopp ect ect. Alla aktiviteter måste man betala själv på plats och vill man inte göra något, så är det helt okej. Dag två låg jag bara och slöade i solen och badade lite.

Sen bar det tillbaka till Auckland igen, stannade där en natt och var ute och gjorde stan osäker. Dagen där på tillkom det åtta personer som följde med oss de resterande tolv dagarna söder ut. 

Rafting

Vi åkte till Rotorua och på vägen dit stannade vi på ett kul place med massor av olika grottor. Waitomo caves, där man kan fira ner sig 100 meter ner i mörkret. Inget som jag gjorde, eftersom jag gjort detta redan, så jag gick på en lång promenad istället. Rotorua, ett ställe som luktar illa, men är rätt trevlig. Här besökte vi svavelkällorna och hade en guidad tur med en Maori (ursprungsbefolkningen på Nya Zeeland), detta ingick i priset. På eftermiddagen bar det av till forsen för att ränna lite. Coolt ställe där vi hade ett dropp på 7 meter som högst. Det gällde att hålla i sig i det vattenfallet.  
 
Rotorua lämnade vi bakom oss och började resan mot Wellington. På vägen stannade vi till i en liten håla som heter Taupo. Här var det bungyjump som stod på programmet och billigt var det också, ca 300kr. 47 meter högt eller lågt vad man nu vill säga. Jag slank in på ett bananskal helt enkelt och det blev 3 hopp till efter detta i Queenstown. Fick blodad tand alltså. Denna dagen gick dock mest till att åka buss, cirka 8 timmar innan vi kom till Wellington. Här stannade vi bara en natt och det var inte så mycket att se, men det fanns inget val, för båten över till Sydön går här ifrån. Vi drack lite cocktails på kvällen och sov länge på morgonen.   

Mot Sydön

Båten tar 3 timmar och går mellan Wellington och Picton på sydön, kan vara bra att ha lite sjösjukepiller för här blåser alltid. Som go Göteborgare så är man van vid att det gungar lite, men mina utländska medresenärer mådde inte så bra. Anlände till Nelson på kvällen och bodde på ett väldigt trevligt motell vid havet. Varför stannar man då där? Jo, Abel Tasman national park ligger i detta området. Det är en vacker nationalpark med mycket laguner och här är bra att hyra kajak och paddla runt i naturen. Själv beslöt jag mig för att rida i bergen istället, det var inte helt fel de heller. Det går ju lite snabbare och jag kände mig rätt lat den dagen.  
 
Från Nelson styrde bussen mot Christchuch - trodde vi... Efter en ½ timme gick kylarslangen av och vi blev stående mitt ute i ödemarken. Vi som skulle simma med delfiner i Kaikoura den dagen. Vi hade dock tur för det kom en pensionärsbuss som plockade upp oss, så att vi slapp sitta på bussen och vänta. De släppte av oss i närmsta by, där vi kunde fika och går runt lite innan vår buss vart fixad efter 3 timmar. Ja, 3 timmar försenade, inga delfiner tyvärr, men till min förtjusning åkte vi på vinprovning istället. Mums, men det blev en dyr dag och många dagars släpande på vinflaskor. Nu är jag dock glad för nu ligger de i min samling hemma.  

Vi sov i Christchurch under natten, hann inte med så mycket eftersom vi kom dit rätt sent. På morgonen vart det bussåkning igen. Vi skulle ta oss från Christchurch över bergen till Fox Glacier, många av mina medresenärers höjdpunkt under resan. Här vandrade vi på glaciär med guide en halvdag. Mycket spännande tur.   

Queenstown

Queenstown, det är min byhåla det. Här kan man köra mountainbike, vandra, åka skidor på vintern, rida, ja alla möjliga äventyr. Jag valde dock att hoppa bungy igen. Tre hopp, första på ursprungsbron Kawarau 43 m, ett på berget ovanför Queenstown på 47 m och det sista på 134 m som gjorde att jag inte kunde sitta stilla på flera dagar. Vilken känsla, det går inte att beskriva.  
 
Vi åkte även till Milford sound en dag och detta ingick också i priset. Fantastisk natur med regnskog på nedre delen av bergssidorna och snö på topparna. En lång dag med väl värt den långa bussresan. Avslutningsvis stannade vi en natt vid sjön Ohau på en jättefin lodge och varvade ner oss med bad i utomhusbadkar och fantastisk utsikt över sjön och bergen. Avslutade turen med en liten bussresa till Christchurch på 4 timmar och sen var det bara att säga hejdå till mina nya vänner och ta flyget till Sydney. Snyft, hade kunnat stanna mycket längre om tid hade funnits.  
 
Jag valde att åka på den här turen p g a att jag hade kort med tid att planera. Jag hade ett begränsat antal dagar på Nya Zeeland och jag ville se och lära mig så mycket som möjligt på de dagarna jag var där. Detta är en perfekt tur för dig som är på Nya Zeeland i cirka 20 dagar. Man får uppleva alla platser som är av vikt, och boende och den mesta maten ingår och då har man ju tid att utforska de olika platserna man kommer till. Rekommenderas!!!!!!!!!!!

Kontakta Henrik eller någon av våra reseexperter om du vill veta mer!

 

Relaterade inlägg
Kontakt