Miami till Boston

Miami till Boston

En roadtrip mellan Miami och Boston är din biljett till en resa genom det riktiga USA. Det är ett äventyr som tar dig från festliga Miami, genom sömniga Savannah till politiska Washington och sedan vidare till det kulturella Meckat New York och slutligen till de intellektuellas vagga - Boston. Den här resan ger dig möjligheten att verkligen lära känna det kritiserade, mytomspunna och idealiserade landet i väst.


Den amerikanska östkusten är för USA vad det antika Grekland är för Europa. Det var vid atlantkusten som nationens kultur föddes och det är östsidan som bäst kan berätta den amerikanska historien från det att de första vita nybyggarna landsteg fram till det fruktansvärda attentatet den 11 september. Den här resan öppnar dina ögon och ger dig chansen att lära känna både dagens och gårdagens USA. 
 

Staden som aldrig sover

Salsa, illegala kubanska cigarrer och vita sandstränder är en bra start på en roadtrip med temat sweet living! Hamnstaden Miami är ett rikt mångkulturellt centrum och de största etniska grupperna är latinamerikaner och afroamerikaner. De latinamerikanska influenserna präglar markant stadens nöjes- och kulturliv och Miami står även för mycket av den spansktalande världens underhållningproduktion. Miami är staden som aldrig sover och dess nattliv erbjuder alltifrån dekadenta biljardbarer till heta salsaställen och exklusiva nattklubbar.

Miami -roadtrip

När du lämnar Miami så är ett måste att stanna till vid Cape Carnaveral. Det är som paradiset på jorden för varje rymdfantast och är man inte rymdsåld innan så blir man det garanterat efter ett besök. På JFK Space Centre kan du bekanta dig med alltifrån rymdstenar till historien om USA:s rymdprogram.

Den sömniga södern

När du sedan lämnar det pulserande och multikulturella Florida så faller tempot ganska drastiskt på vägen norröver. Georgia, South Carolina och North Carolina är Dixieland och tar du vägen mer inlands stöter du garanterat på märken och plakat som proklamerar: Södern kommer åter resa sig, och talar du med lokalbefolkningen så finns det alltid någon som vist berättar att Danmark är kommunist-Sveriges huvudstad. Men ta dig en hamburgare och en kall Budweiser på en lokal sylta och känn av den genuina gästfriheten innan du åker vidare norröver. 

Borta med vinden

Utmed kusten är Savannah och Charleston kulturella höjdpunkter som båda förtjänar några dagars utforskande. Atmosfären där är unik och påminner lite om filmen "Borta med vinden".   
 
I North Carolina är the Outer Banks en fantastisk syn och upplevelse. Det var här, över dynerna i Kitty Hawk, som bröderna Wright gjorde sin berömda glidflyging för första gången. Naturen påminner om den norra kustlinjen, förutom det faktum att både dyner och vågor är högre.
 

Kriget som delade nationen

Något som du inte kan undgå att reflektera över och se spår av under din resa är det Nordamerikanska inbördeskriget. Det är ett krig som till största delen har blivit ihågkommet som kriget om slaveriets avskaffande. Nord- och sydstaterna motsatte sig och stred mot varandra och det blodiga inbördeskriget pågick mellan 1861 till 1864. Mellan Richmond och New York kan du besöka en mängd viktiga stridsplatser och ta tillfället i akt och lär känna denna konfliktfyllda och avgörande period i USA´s historia.     

USA´s politiska nav

Washington D.C. är USA´s politiska nav och om du inte gör slut på bildminnet i din digitalkamera framför Vita Huset och Kongressen, så är det många som kommer säga att ditt besök till staden inte räknas. The National Mall and Memorial Parks är en annan stor turistattraktion och ett besök står utan tvekan högt uppe på "måste-göra-listan". The Smithsonian Museum är en annan intressant upplevelse och museet innehåller alltifrån USA´s historia till naturhistoriska expositioner och utställningar.       

The Big Apple

New York är en stad som inte går att introducera utan att skriva en hel artikelserie och det vore en synd att ens försöka. Staden tillhör elitskiktet av städer vad det gäller politik, ekonomi, media, mode, kulturella events, happenings och nöjesliv det spelar ingen roll hur många tuggor man tar från the Big Apple, för det finns alltid, alltid mer att hämta. Ta gott om tid på dig när du väl är här och en rekommendation är att du parkerar i New Jersey, för Manhattan är ett stort pulserande trafikkaos utan slut.  

Roadtrip -NY

New England

Från New York leder resan sedan vidare till New England, som ligger i den nordöstra delen av landet. Staden är det närmaste du någonsin kommer Europa på den här sidan av Atlanten och naturen här är fantastisk, i synnerhet den intensiva skogen. Precis söder om Boston breder Cape Cod ut sig i Atlanten och tillsammans med Marthas Wine Yard och the Hamptons utgör halvön något av en överklassens lekplats under sommarmånaderna.
Cape Cod = överklassens lekpark

Upside down

Det är i Boston som resan har sitt slut och efter de dryga 4000 kilometrarna är du mer än väl förtjänt av en master i nutida amerikans historia. Boston är landets utbildningsmässiga huvudstad och kan stoltera med att vara vaggan för det beryktade Harvard University. Om du vill möta landets intellektuella elit, eller kommande elit, så är det på en av Bostons alla studentbarer du ska leta. Och det är också på ett av dessa ställen som du, med en lokalbryggd Samuel Adams i handen, kommer känna dig som mest avslappnad och inspirerad att reflektera över din långa resa och över det komplexa land som Amerikas förenta stater faktiskt är.

Fakta

När? Börja din resa i Florida i mars eller april, följ våren norröver utmed kusten och nå Boston i maj eller juni. Om du vill göra resan åt andra hållet, börja i september och njut av brittsommaren på din resa söderöver. 

Sträcka? Mellan 3500 och 4500 kilometer, beroende på hur många avstickare du gör.

Tid? Avsätt åtminstone två månader, men har du möjlighet att ta tre månader off så kommer du tacka dig själv i efterhand.

Relaterade inlägg
Kontakt