Bli en inbiten surfare - Julia på Surf Academy

Bli en inbiten surfare - Julia på Surf Academy

"Okay, you Academy creeps- what's wrong with this picture?", surfinstruktören som kallas Sugar frågar från vanens framsäte. Han och Mitch stirrar ut mot vattnet med solglasögon och solblekt hår under ironiska truckerkepsar.

Vi har stannat till på en utsiktspunkt på vägen mellan Spot X och Byron Bay, och Sugar syftar på att vågorna för dagen är decimeterhöga. Vågor är inte konstanta, inte ens i Australiens surfmecka. Eftersom prognosen för helgen inte ser bra ut har Mojosurf Academy åkt på surfsafari till Byron Bay. Det är i slutet av min resa. Snart är det två månader sedan jag tog Mojobussen från Sydney med bara två veckors surfsemester i erfarenhet. Ett litet tag till kan jag låtsas som om jag alltid bara kommer göra just det här. Det vill säga jaga vågor...

Älska surfing

Lära sig att surfa i Australien

För två månader sedan var jag en backpacker i Sydney. Min reskompis hade fått ett jobb, men jag ville lära mig surfa. Jag hade släpat med min surfbräda hemifrån Göteborg, men ett knökat Bondai är inte kul för en ensam nybörjare. När jag fick höra om Mojosurf Academy gick det fort. Inte förrän  jag korsade Darling Harbour i en rosa Mojobuss, medan operahuset avtecknade sig i gryningsljuset, insåg jag vad jag gett mig in på. "Hopeless dreamers, hopeless times", sjöng Birds of Tokyo från högtalarna  (ungefär Australiens Linkin Park). Jag, en hopeless dreamer och väldigt blyg, skulle spendera två månader med främmande människor i Australiens obygd.

Surfing Girl Sunrise

Spot X

Surf Academy hålls i mytomspunna Spot X, strax norr om Coff's Harbour, men på vägen dit stannade bussen ett par dagar i klassiska Crescent Head. Cresso, som surfcampet kallas, är litet och laid-back, en helt annan atmosfär en det stora Spot X. Där fick vi ett fantastiskt välkomnande, och jag lärde snabbt känna de andra. Det blev som en slags nollning. Som jag nämnde är jag blyg, men efter att ha slagits med vågor i några timmar känns blygheten mindre viktig eller rentav onödig.

Spot X är en surfspot och en camping vid Arrawarra Beach, nära byn Woolgoolga. Förutom ett beach break finns här lägereld, scen, hängmattor, brädverkstad, souvenirshop och en stor servering  med helpension. Det liknar en Surfing Theme Park, komplett med färgglada åkband som alla helg- och veckogäster förses med. Academy är undantaget åkbanden, liksom surfinstruktörerna och de  grommies som jobbar på campet mot mat och boende (grom är surflingo för ung surfare). Campet ligger alldeles inpå stranden och Surf Academy är bortskämda med två villavagnar närmast vattnet. Man vänjer sig snart vid att somna och vakna till ljudet av vågor som rullar in mot stranden.

På _vag _ut _1280x 720

Dagarna på Surf Academy

Nästan varje förmiddag fem dagar i veckan har vi surflektion. Då åker vi oftast till någon strand kring Woopie, som byn kallas. Vår instruktör Mitch är uppväxt där. Bland surfare är det coolt att dekorera sina brädor, och på sin hade Mitch skrivit: "What is worse; being the one with the broken heart, or being the one that breaks the hearts?". Som ni förstår är det ett hårt liv att vara surfinstruktör. Surflektionerna är roligast när hela Academy på åtta personer är ute samtidigt. Det är kul att spana in varandras surfing (och wipe-outs).

På väg tillbaka från surflektionerna brukar vi stanna på den lokala juicebaren för smoothies. Woopie är litet och Mitch känner juicebarens ägare, liksom den lokala boardshapern, och alla andra i hela byn. Vi är ofta inne i byn när vi ska på surflektion, men surfcampet ligger avlägset. Det enda sättet att komma därifrån på egen hand är med en shuttlebus som åker till stormarknaden en gång varje kväll. I början känns isoleringen påtaglig, men snart gör du "shaka"-tecknet när veckogästerna gör stora ögon åt att du bor på campet i två månader. Du har all sol, alla vågor och alla vänner du behöver i Spot X.

Vågor
Surfing - en livsstil

En av de saker som gör surfing till en livsstil snarare än en sport, måste vara att man alltid är beroende av naturens nyck. Surfing är fånga vågor, men det är också en väntan och en längtan som för de flesta blir livslång. Jag har två veckor kvar av min Surf Academy, men vågor är inte konstanta. Idag ställer Academy crew, Mitch och Sugar in siktet på en night out i Byron istället. Den perfekta vågen händer inte idag. Den kanske händer imorgon.

Julia Ramstedt, som tillbringade 2 månader på Spot X, Mojosurf Surf Academy.

Se alla våra surfkurser
Läs mer
Relaterade inlägg
Kontakt