Volontärarbeta med vithajar

Volontärarbeta med vithajar

Vithajen är ett fantastiskt djur. Du kan volontärarbeta med vithajar i ett av våra populära volontärprojekt utanför Kapstaden i Sydafrika. Detta är ett unikt projekt där du kan komma närmre detta fascinerande djur i dess naturliga och vackra miljö. 

Volontärprojektet & din insats

Som volontär hjälper du till med administrationen och forskningen kring hajarnas liv och vanor. Du hjälper även till vid dykningar som anordnas för turister i bur. Dykningen för turister bidrar till att finansiera en stor del av den utrustning som behövs för att forska vidare om vithajens liv och dess fortplantning. Dessutom bidrar den till att fler människor lär sig att respektera vithajen som ofta är ett missförstått djur. Detta volontärprojekt kommer att förändra din bild av vithajen för alltid.

Vithajar är mycket intelligenta och sårbara, och förtjänar både sympati och respekt. Utbildning hjälper människor att bli av med sina rädslor och en större förståelse för en art som har ett oförtjänt dåligt rykte och bara gör sitt bästa för att överleva.

Volontärarbeta med vithajar i Sydafrika
Projektet är tillägnad forskning och bevarande av vithajen samt att arbeta med studenter, eko-turister, forskare, organisationer och olika marina organisationer. Det huvudsakliga målet är att förändra människors syn på vitahajar och att förhindra den årliga slakten av nästan 100 miljoner hajar.
"Allt vi gör strävar vi efter att göra i harmoni med naturen och den miljö vi arbetar i."
- Projektledare

Minimiålder för att delta är 18 år.

Inkluderar:

  • Boende
  • Transport till projektet
  • Utbildning om biologi, beteende, forskning, bevarande, attityder, hajattacker och grundläggande sjömanskunskaper
  • Frukost dagligen och lunch de dagar du är till sjöss
  • Allt pappersarbete, placering och kontakt med organisationen
  • Donation till projektet

Observera att flygbiljett tur / retur Kapstaden tillkommer.

 

Om Vithajen 

Vithajen (Carcharodon carcharias) är den största nu levande rovfisken och är förmodligen den mest kända hajarten. Hanar blir oftast uppåt 3,5 - 4 meter och honor mellan 4,5 och 5 meter. Vithajen lever i svalare subtropiska områden, och dess huvudsakliga föda består av fisk och marina däggdjur som den jagar aktivt. Vithajen har en av de största geografiska utbredningarna av alla hajar och förekommer i de flesta hav, som Stilla havet, Atlanten, Indiska oceanen och Medelhavet. Satellitstudier och genetiska studier tyder på att vithajen kan migrera långa sträckor.

Vithajen äter fisk, sälar, kadaver, andra hajar och det händer att den äter fåglar. Vithajar är troligen ensamlevande men de har en social hierarki. Vithajarnas tänder är formade för att skära och kan bland annat skära genom segt kött, ben och senor. Vissa systematiker menar att vithajen är släkt med en utdöd hajart, Megalodon, också kallad jättetandhaj (Carcharodon megalodon). Denna antas ha haft ett liknande utseende som vithajen, men kunde bli upp till 16 meter lång och väga över 52 ton.

I södra Sydafrika nära Kapstaden har ett intressant beteende observerats. Varje vinter samlas ett flertal vithajar i False Bay runt ön Seal Island. I sin jakt på de pälssälar som håller till där under vinterhalvåret kan man observera vithajar, stora och små, när de bryter vattenytan i snabba och kraftfulla attacker på sitt byte. Fenomenet kallas breaching (bryta igenom).

Källa: @Wikipedia

Volontärarbeta med vithajar i Sydafrika

Volontärarbeta med vithajar i Sydafrika - En art som har ett oförtjänt dåligt rykte

Mer information om bokning

Du hittar mer information om flera volontärprojekt och hur du bokar på vår webbplats. Vi har också ett antal andra spännande projekt i andra destinationer över hela världen

Vill du veta mer om volontärprojektet?
Hör av dig!
Vill du se fler volontärprojekt?
Se alla våra projekt

 

Relaterade inlägg
Kontakt