Gör en klassiker - vandra Inkaleden

Gör en klassiker - vandra Inkaleden

Den 45 kilometer långa Inkaleden i Peru - en av världens mest mytomspunna vandringsleder - har varit stängd hela februari, men välkomnar nu åter vandrare. Inkaleden går högt uppe i Anderna till ruinstaden Machu Picchu och utefter vägen passeras snöklädda berg och olika inkaruiner. Att gå hela vägen tar ungefär fyra dagar och som grädde på moset avslutas vandringen när man nalkas den magnifika ruinstaden Machu Picchu som tronar majestätiskt 500 meter upp på en bergskulle med lodräta stup. De mest populära månaderna för Inkaleden är juni till augusti (högsäsong) och under februari varje år är Inkaleden helst stängd (bland annat för upprustning, underhåll och städning).

Vandringsleden går 4 200 meter upp i Anderna

De allra flesta klarar en vandring längs Inkaleden och normalt campar man på 3 000 meters höjd dag ett och under dag två passeras Warmiwausca, som är ledens högsta pass med cirka 4 200 meter. Resten av leden går på mellan 3 000 och 3 800 meters höjd över havet. Tidigare kunde man gå på egen hand utefter Inkaleden, men numera regleras bland annat hur många som får gå längs leden dagligen (max 200 turister dagligen). Dessutom måste alla ha ett trekkingtillstånd och ingen får gå utan en licensierad guide. Det går alltså inte att bara dyka upp vid leden och börja vandra vilken dag som helst, utan tillståndet måste sökas långt i förväg och specificerar exakt vilka dina vandringsdagar är (trekkingföretaget som ordnar din vandring söker tillståndet för dig).

Alternativa Inkaleder med färre turister

För dig som exempelvis redan gått Inkaleden eller vill gå ett alternativ rutt som inte har lika mycket turister, finns flera spännande möjligheter att välja mellan… Salcantay Route har ett par olika sträckningar, till exempel en lång variant där de avslutande dagarna sker längs den normala Inkaleden. Den andra varianten av Salcantay bjuder på fyra dagars trekking (högsta pass som passeras är El Paso, 4 600 meter över havet) och dag fem brukar man normalt ta sig till Machu Picchu med tåg och njuta av ruinerna och utsikten däruppe. Lares Trekk har ett antal olika sträckningar och till exempel kan man vandra de 39 kilometerna mellan Quishuarani och Ollantaytambo. Denna vandringen tar tre dagar och de högsta bergspassen man tar sig över är Huillquijasa (4 200 meter över havet) och Ipsayccasa (4 550 meter över havet). Lares går dock inte hela vägen fram till Machu Picchu, utan dit tar man sig med buss och tåg.

Färre besökare på Machu Picchus syster

Om du vill besöka ett alternativ till Machu Picchu, gäller det att snöra på dig vandringsskorna och gå till ruinstaden Choquequirao (även kallad Machu Picchus syster). Då det enda sättet att ta sig dit är till fots, har Choquequirao mycket färre besökare än Machu Picchu. Vandringen är enklare ur höghöjdssynpunkt än exempelvis Inkaleden, då den högsta punkt som passeras är själva ruinområdet Choquequirao med sina 3 035 meter över havet.

Att tänka på när du vandrar på höga höjder

Om du skall vandra längs Inkaleden - eller någon annan vandringsled som gör högt upp i bergskedjor - är det viktigt att ta den höga höjden på allvar. På höjder över 2 500 meter drabbas nämligen de flesta människor till någon mån av den tunnare luften, vilket beror på att en mindre mängd syre fördelas till kroppens muskler och hjärnan. Vilket i sin tur gör att hjärtat och lungorna måste arbeta hårdare för att kompensera för syrebristen. Det är viktigt att ta kroppens signaler på höjdsjuka på allvar (tung andning, huvudvärk, problem att sova, dålig aptit, slöhet och yrsel) och om du får några av dessa symptom skall du dricka mer än du tror att du behöver och ta det lugnare (så att du inte utvecklar en allvarligare form av höjdsjuka). För att göra exempelvis vandringen längs Inkaleden enklare och bättre, kan det vara bra att acklimatisera sig några dagar i förväg till den höga höjden.

Text och research: Robert Karlsson (www.jordenrunt.nu)

Se alla våra äventyr med inkaleden
Läs mer
Relaterade inlägg
Kontakt