Kickis resa i Laos

Kickis resa i Laos

Kicki åkte "The Ping-Pong tour" med Stray Travel i Laos och fick bland annat prova på 80-procentig inhemsk sprit, lokal matkultur och vara med på en cermoni med byborna! Här berättar Kicki om hennes resa i Laos.

Skål och välkommen till Laos

Vaknar tidigt och fnittrar lite åt hur roligt det ser ut när alla ligger på rad under varsitt färgglatt barntäcke. Vi har tillbringat natten hemma hos en familj i Monkey village, långt ute på landsbygden, och igår fick vi vara med på en ceremoni tillsammans med byborna. Intressant och väldigt underhållande, inte bara för att de var väldigt förtjusta i att bjuda oss på den inhemska spriten Laolao… Någon tvekar och frågar om det är väldigt starkt, men de skakar på huvudet till svar och säger nej, nej… den här är svag - bara 80%...

Cermonin med byborna och prata Lao

Vi sitter på knä runt ett litet altare lastat med blommor, bananer, chips, ris och kyckling medan vår lokala guide Sonexay översätter vad som sägs. De ber om att det onda ska lämna deras kroppar och att det goda ska komma och att deras önskningar ska slå in. Vi får lägga en hand på altaret medan de välsignar oss och stänker vatten på oss och sen skickas riset och kycklingen runt i högervarv och alla ska ta en bit var och en klunk Laolao såklart. Sen knyter de vita snören runt våra handleder medan de säger välgångsönskningar. Byborna är rätt uppsluppna och glada och verkar tycka att det är roligt att vi är med och ännu roligare är det när vi försöker lära oss några ord på Lao. Inte helt lätt…

Sawasdee falang

Tar en promenad och fotar den vaknande byn. Vi är bara den fjärde Stray-gruppen som är här så barnen tittar storögt på oss och vågar inte riktigt vinka tillbaka i början. De modiga ropar "Sawasdee falang" och gömmer sig sedan bakom sina föräldrar. Hur söta som helst!
Efter frukost går vi bort till Monkey forest för att mata apor. Vi får leta en stund innan vi hittar den första apan och matar den glatt med bananer, men djungeltrumman funkar blixtsnabbt här och snart är vi omgivna av hundratals apor som tjattrar högljutt och slåss om bananerna. Helt galet!

Dags att åka vidare. Vi kavlar upp byxbenen och tar oss över hängbron till andra sidan floden där trucken väntar. Skumpar iväg längs dammiga vägar, över broar som på inget sätt hade blivit godkända i Sverige, men de håller och vi kommer fram till en by där vi besöker ett gammalt bibliotek, fyllt av skrifter skrivna på bambublad. Rätt coolt. Nästa stopp är Turtle Lake och där matar vi sköldpaddor med färgglada popcorn! 

Dagens lunch: Rice with food

Så är det dags för lunch. Vi stannar till vid en restaurang i en by någonstans längs vägen, slår oss ner på de färgglada plaststolarna och kollar in menyn. Lika roligt som vanligt - älskar verkligen dessa underbara översättningar som ska hjälpa oss att välja mat! Idag kan vi välja på Fried noodle, Rice with food, Fish salad, Fly and dressed salad, Tiny fish och Rotten meat soup ;) Jag slår till på en Rice with food som visar sig vara lika god och lika stark som allt annat jag har ätit här i Laos. Chili är basingrediensen i det mesta, tyvärr också koriander, men jag har lärt mig säga "ingen koriander, tack" på Lao och det lyckas för det mesta. Det dyraste på menyn kostar 35kr så vår lunch går lös på 50kr för två, inklusive varsin Beerlao. Nästan svårt att göra av med pengar här… 

Att resa med Stray - rätt skönt ändå

Kör vidare, har bytt tillbaka till Straybussen nu och måste väl erkänna att det känns rätt skönt med a/c igen… Idag är det Charlie som står för musiken och vi sjunger glatt med i Kings of Leons sånger medan vi kollar ut på det underbart vackra landskapet utanför fönstret. Vår grupp består av 11 sköna resenärer i olika åldrar och från olika delar av världen. Några har rest runt i Asien i över två år, en del i några månader och några, som vi, är här på kort semester, men alla delar vi längtan efter att se oss om i världen, resa jorden runt och resehistorierna som berättas längs vägen om olika äventyrsresor är många. Lagom till solnedgången kommer vi fram till Tad Lao, slänger in väskorna på vårt guesthouse och samlas sen på terrassen för middag och några kalla Beerlao medan vi pratar om dagen som varit och allt vi upplevt.

Imorgon ska vi rida på elefanter och plocka kaffebönor!

Stray har även busspass på Nya Zeeland
Busspass Nya Zeeland

Res runt med Stray Travel på ditt äventyr i Laos

På morgonen hos familjen vi sov över hos i Laos

Träffa lokalbefolkningen i byn på resan i Laos

Äventyr och resor i Laos!

På resan i Laos matade vi apor i Monkey forest 2

Relaterade inlägg
Kontakt