Vietnam smäller högt

Vietnam smäller högt

Vietnam är ett namn som fortfarande förknippas med kriget som tog slut för 36 år sedan. Men besökarna ser nästan ingenting av det. Visst, lite monument, museer och röda flaggor - men det är snarast slående hur förlorarna USA tagit för sig.

Da Nang var en av USA:s viktigaste baser och när FNL och Nordvietnam tågade in i staden var det en viktig symbolhandling. Men det som dominerar inne i den nybyggda avgångshallen är en stor skylt för Burger King! Och i Hanoi bodde vi granne med Kentucky Fried Chicken. Är inte KFC-gubben med sitt vita pipskägg förresten väldigt lik Ho Chi Minh? Kapitalism sida vid sida med kommunism och en allt synligare buddhism - så ser det nya Vietnam ut.

Även om somliga säger att Vietnam är som Thailand före massturismen - vilket är sympatiskt - är det inget turistland för dem som bara vill sola och bada. Där är originalet fortfarande bättre. Men vill man ha en större upplevelse är Vietnam att föredra.

Bästa sättet är att hänga med på en rundtur. Egen bil i den vansinniga trafiken är inget för en svensk. Jag och min 16-årige son åkte med ett dussin australier, kanadensare, amerikaner och sydafrikaner. Från Ha Long-bukten i norr via Hue och Unescostaden Hoi An i mitten till Mekongdeltat och Saigon i söder. Mer innehåll per timme har jag aldrig varit med om.

Och resan var så härligt intensiv att vi faktisk kände oss rastlösa och smått sorgsna när vi bara skulle leva strandliv i Vung Tao (utanför Saigon) de sista dagarna.

Ge oss en FNL-grotta och en Kalasjnikov, nu! Jo, för 150 spänn får man skjuta tio skarpa skott. Vietnam smäller högt.

Text: Lars Björkvall som reste med KILROY & G-adventures till Vietnam på turen "Classic Vietnam"

Se alla våra äventyr i Vietnam
läs mer

 

KILROY hjälper dig gärna med din jorden runt resa!

Taggar: Asien
Relaterade inlägg
Kontakt