Mocambique - het destination för backpackers

Mocambique - het destination för backpackers

Moçambique har seglat upp som en populär destination för backpackers de senaste åren. Kombinationen av en charmig befolkning, ett stort utbud av både safari och bra dykning är delvis orsakerna. Men också det faktum att Moçambique fortfarande är relativt oexploaterat. Moçambique är kanske inte den mest självklara destinationen i Afrika. Landet har i en kustremsa med i stort sett helt oexploaterade vita stränder och om man är intresserad av dykning så har man definitivt kommit till rätt plats.

Dykning

Moçambique anses ha några av de bästa vatten för dykning i Afrika. Mest känt är Tofo bay, Inhambane för möjligheten att simma nära valhajar året runt. Nära Inhambane ligger Jangamo beach känd som en av världens mest spektakulära strand av UNESCO.
Bazaruta arkiepelago är en nationalpark bestående av fyra öar norr om Tofo. Här råder verkligen lugnet. Utbudet av restauranger och turistattraktioner är knapp. Bazaruta är dock inte idealisk för budgetresenären. Priserna är relativt höga.

Dyk med valhajar i Mocambique

Strandliv

Längst hela kusten finns flera stränder med privata lodges. I norra Moçambique ligger Moçambique Island, tidigare huvudstaden med en arabisk atomsfär. Flyg går till Nampula, Lumbo Airport. I Nampula kan man lätt hyra en bil och ta sig norröver till Nacala och Pemba. Pemba är en av de populäraste destinationerna i Moçambique, också känt för sina vackra stränder. Om man verkligen vill uppleva paradisöar ska man ta sig ut till Portuguese Island eller grannön Inhaca Island. Från Maputo avgår det dagligen båtar och färjor. Det går även att ta sig ut till ögruppen med flyg från Maputo.

Maputo

Huvudstaden Maputo är väl värt ett besök. Det är en stad i ständigt rörelse med lokala marknader, fiskhandlare, museum och stränder. Staden är även känd för sitt livliga nattliv, gillar du livemusik är det bara att strosa runt mellan de olika barerna och restaurangerna som bjuder på olika stilar av liveband.

Om man är sugen på en mindre getaway från Maputo så är Xai-Xai, Bilene perfekt att ta sigtill. Några timmars bilfärd norr om Maputo. Närmare finns Macaneta Beach.

Safari

För den som är intresserad av safari så är Kruger National Park (Sydafrika) närmast. I norra Moçambique ligger Gorrongorra National Park. Enklast tar man sig dit med flyg till Beira från Maputo. Befinner man sig norr kan man ta sig till Cabo Delgado gamepark. Både Gorrogorra och Cabo Delgado är mindre och mer primitiva game parks.

Safari i Mocambique

Ta sig runt

Bästa sättet om man verkligen vill uppleva Moçambique är att ta sig runt i med de lokala minibussarna även kallade "chapas". Det är dock rekommenderat att man har gott om tid för bussarna stannar lite när som helst och var som helst och lämnar av och tar upp nya resenärer. Det finns även bussbolag mellan de större städerna för den som vill resa mer bekvämt.

Bästa tiden för att besöka Moçambique är maj - november. 

Fatima Gallon, reseexpert Lund

Relaterade inlägg
Kontakt