Reseberättelse - Hanniel i Nya Zeeland

Reseberättelse - Hanniel i Nya Zeeland

Föreställ dig ett land som har all den vackra natur du bara kan drömma om – spegelblanka sjöar, ensamma stränder, böljande kullar och vilda, brusande floder. Föreställ dig sedan att dessa drömmar är verklighet, fast på andra sidan jorden. Nämligen Nya Zeeland.

Roadtrip i Nya Zeeland

I två månader har jag och två av mina vänner rest med hjälp av en hyrbil genom Nya Zeeland. Förväntningarna var stora för visst hade vi hört talas om landet som inspirerade till bl.a inspelningarna av Sagan om Ringen-trilogin vilket troligen är något av de första folk tänker på när de hör Nya Zeeland. Men att verkligheten där borta skulle vara så annorlunda än vad jag hade trott visste jag inte. Nya Zeeland är verkligen naturens land, ett av få länder där du kan bevittna syner där naturen är hjärtskärande vacker och orörd av mänsklig hand. Det är verkligen där man kan låta själen blomstra.

Från varma sandtränder med stora vågor till isiga glaciärer

Så var ska man börja? I Nya Zeeland finns allt. Det är ett väldigt omväxlande land. Här finns allt från isiga glaciärer och snöiga bergstoppar till varma, ljusa sandstränder och stora vågor. Att åka bil på de Nya Zeeländska vägarna är helt annorlunda från de gråa, trista och enformiga motorvägarna i Europa. De flesta vägarna längs landet är omgivna av gröna kullar prydda med fluffiga vita moln (får), långa bergskedjor eller lugna sjöar och varje minut i bilen sitter man och det omväxlande landskapet som passerar förbi en.

Äventyrsmeckat

Söker du efter äventyr, spänning och adrenalin? Åk då till Queenstown i Nya Zeeland, även kallat världens huvudstad för adrenalin och äventyr. Eller vill du kanske komma bort från stressen, storstadslivet och komma till ro i naturen? Nya Zeeland har hundratals ”hikes” som tar flera dagar eller bara några timmar om man så önskar som är otroligt vackra. Tycker du om att träffa nya människor så är Nya Zeeland fullt av andra som också är ute och reser och människorna är helt underbara. Gillar du historia och kultur? Upplev ursprungsbefolkningens, maorifolkets, kultur och historia och besök maoribyar. Vi ska inte heller glömma om du är ett Sagan om Ringen-fan, för det finns otaliga inspelningsplatser du kan besöka, en del är turistattraktioner (exempelvis Hobbiton) och andra finns ute i naturen. Skriver en väldigt flitigt använd slogan men det gör den inte mindre relevant; här finns det något för alla.

Resan gav så mycket mer

Jag är ung och tanken på att lämna trygga, bekväma Sverige och ge sig ut i stora världen (om än bara i två månader) var skrämmande. Men när jag nu står med facit i hand kan jag säga att rädslan var helt obefogad. Vår resa bar med sig så många lärdomar, erfarenheter, upplevelser som jag inte ens kunde fantisera skulle hända, för man vet aldrig vad som händer eller vilka man träffar när man ger sig ut och reser och det är det som är så fantastiskt. Att komma bort från det vardagliga, att komma bort från allt som är planerat och förutbestämt och istället ta varje dag som den kommer var underbart, och att få göra det i Nya Zeeland rekommenderar jag att alla gör någon gång i sitt liv om du har möjlighet.

There is a pleasure in the pathless woods,
There is a rapture on the lonely shore,
There is society, where none intrudes,
By the deep sea, and music in its roar:
I love not man the less, but Nature more.
– Lord Byron

Reseberättelse från Hanniel Larsson, april 2013 

Läs mer om att backpacka och resa i Nya Zeeland Se alla våra äventyrsresor i Nya Zeeland

 

Relaterade inlägg
Kontakt