Lär dig kitesurfa i Portugal

  • 13 mars 2013
  • Av Sara
Lär dig kitesurfa i Portugal

Om Kitesurfing

Den moderna kiten utvecklades under 90-talet och kitesurfing är en blandning av vindsurfing, wakeboard, surfing och paragliding. Det är en ganska komplicerad sport och det kan vara farligt om man inte är försiktig. Att gå en Kitekurs är ett perfekt sätt att komma igång.

Vad är kitesurfing och vilken typ av utrustning används?

Kitesurfing är en spännande och rolig sport där man använder en kite  för att förflytta sig framåt. Man kan kitea både på snö eller i vatten. När man kitear på land använder man en snowboard eller skidor. När man kitear på vatten behövs en kiteboard, liknande wakeboard.
Kiten är fäst vid ett bälte runt höfterna och magen så att man inte behöver hålla i den. Man styr kiten med fyra linor som är kopplade till en bom (kontroll) som man håller i sin hand.

Är jag stark nog att kitesurfa?

Kitesurfing räknas ibland som en extremsport, men kiting är i själva verket en sport som vi alla kan lära oss att bemästra. Kiting passar alla åldrar och är en trevlig familjesport där alla kan utföra sporten utefter sina förutsättningar. Man justerar utrustningen efter personens vikt och vindförhållandena den dagen man kitear. Om vinden är starkare är kiten mindre. Man använder främst sin kroppsvikt när man kitear samt armarna för att styra draken - men man behöver inte vara särskilt stark för kite. En grundläggande fysisk nivån är det enda kriteriet.

Behöver jag några förkunskaper innan kitekursen?

Att lära sig att kite kan vara både svårt och riskfyllt. Det är därför bra om du går en kurs första gången man prövar. Du behöver inte någon särskild förkunskap eller utrustning för att gå en kitekurs.

Hur ser en typisk kitelektion ut?

En kitelektion börjar med att man lär sig grundläggande flygfärdigheter med hjälp av en liten utbildningskite. Denna drake är omkring 2x2 meter stor och med den kan man inte förflytta dig. Men med denna lilla kite kommer du att känna hur kraftfull en kite kan vara och i vilka positioner som kiten är som starkast. När du behärskar den lilla kiten på stranden, kan man testa i vattnet. Vi visar dig hur man förbereder alla redskap och hur man använder kiten på ett säkert sätt. I första steget används ingen board utan kiten får helt enkelt dra dig genom vattnet. När du har kontroll på kiten både på land och i vattnet så börjar kiteboarden användas.

Vilken typ av utrustning används?

- Kite 2-20 m2 (storlek beror på vindhastigheten, vikt och kunskapsnivå)
- Kiteboard - liknar en wakeboard
- Linor - för att kontrollera draken
- Bom - Linjerna från draken är fäst en bom
- Hjälm och flytväst

Se våra kitekurser i Portugal:

 

Se alla kurser inom kitesurfing
Läs mer

 

Cablepark3

Learning 2_edited -1

Kite4

SUP2

Kontakta oss för mer information
Kontakta KILROY
Kontakt