Reseberättelse - Anns surf i Filippinerna

Reseberättelse - Anns surf i Filippinerna

Äntligen dags att upptäcka Filippinerna! Med en tre veckors stundande semester så var det nödvändigt att begränsa sig bland Filippinernas tusentals öar.

Resan började i mitten av december, via Dubai, Hong Kong till Manila. Manila är enligt mig en storstad utan den charm som man kan finna i andra asiatiska storstäder så som Bangkok och Kuala Lumpur. Men en storstad är alltid spännande och myllret av människor fascinerar. Här spenderade vi bara en natt, en natt som oftast är nödvändig, för att efter en lång resa från Europa ta sig vidare ut till de mindre öarna.

Ann hittade många vackra öar på FilippinernaSurf i Filippinerna

Med en förkärlek för vågsurf begav jag mig till Siargao. Siargao är ett surfparadis i östra delen av Filippinerna. Dit tar du dig enklast med flyg från Cebu eller med båt från Surigao. För mig var Siargao drömbilden av en surfsemester; magiska vågor, otroligt vacker ö, billigt, trevliga och hjälpsamma lokalbor och få, men likasinnade turister.

Ön passar den äventyrslystna och sociala. Här kommer man lätt in i vardagen och det är svårt att missa något som händer i det lilla samhället.

Trängs med lokalborna till kvällen

På kvällen i hamnen trängs du med lokalborna och dricker den lokala ölen San Miguel för endast 5 kronor! Grillad färsk fisk med ris kan du njuta av för runt 20 kronor. Och här älskar de karaoke, det är bara att gilla läget, alla dagar i veckan!

En kväll jag sent kommer att glömma bestod av rom och ”Lechon Baboy”, helgrillad gris. Efter en heldag ute på revet bland vågorna så var middagen med våra duktiga surfinstruktörer och andra härliga människor från olika delar av världen, det bästa sättet att avsluta på. Ett par kvällar i veckan fortsätter festen på populära ”djunglediscos”, ett signum för Siargao. Hade jag fått välja hade jag stannat här för alltid, men flyget var bokat tillbaka till Cebu, och det var dags att lämna min nya favoritö.

Tar tid att resa

Var beredd på att det tar tid att resa. Det krävs en hel del planering när man ska kombinera flera öar. Jag fick spendera en oplanerad natt i Cebu, efter ett trafikkaos värt sitt namn, innan jag dagen efter tog båten vidare till Panglao, en del av Bohol. Panglao är en populär turistö och utgångspunkt för oändligt många dykspots.

På Panglao finns boenden som passar alla, många restauranger, dykskolor och utflykter till bl.a. Chocolate Hills på Bohol. För mig var detta lite av en besvikelse, efter den fantastiska upplevelsen på Siargao hade mina förväntningar höjts. Men med fina stränder och stort utbud av aktiviteter, utflykter och restauranger så förstår jag att detta är en populär ö.

Mot Palawan och El Nido

Resan fortsatte till Palawan med El Nido i sikte. Palawan i sig är en otroligt vacker ö, vyer man önskar man fick omge sig av varje dag och så grönt och vackert att man tappar andan. Här kan man lätt spendera hela sin semester med lata dagar på stranden, vandringar, dykning och andra vattenaktiviteter.

Palawan är en ö i västra delen av Filippinerna. Hit kommer man med flyg och landar i Puerto Princesa. Puerto Princesa finner man i den centrala delen av Palawan och upp till El Nido tar det mellan 5 och 10 timmar. Det är ingen lätt resa, vägarna är dåliga, chaufförerna kör som galningar och oftast sker det i mörker. Tur då att det man möter när man är framme är värt resan, synd bara att man på något sätt måste ta sig tillbaka.

Ann reste runt Filippinerna i tre veckor!

Andra stopp på vägen

Har man en del tid kan man så klart göra fler stopp på vägen. Port Barton är ett annat fint ställe, bättre än El Nido enligt vissa. Sabang och den underjordiska floden är självklart värt ett besök. Den hittar man inte så långt ifrån Puerto Princesa och den finns med på UNESCOS världsarvslista.

Gillar man dykning så är ön Busuanga värt att kika lite extra på. Här hittar ni bland de bästa vrakdyken i världen. Ön har en flygplats och ligger lite norr om El Nido. Det går båtar mellan dessa öar, dock tar det uppåt 10 timmar. Dessa är kanske inte att rekommendera, antingen kan man välja att flyga mellan Busuanga och Puerto Princesa eller boka in sig på de populära expeditionerna som tar uppåt en vecka, då får du ett äventyr du sent kommer att glömma.

Filippinerna är verkligen ett paradis. Med vänliga människor, vackra stränder, billig mat och dryck, fin dykning och fenomenal surf, så vill du stanna länge länge…

Filippinerna- Vi ses igen!  

 

Vill du fråga Ann om Filippinerna eller något annat resmål?
Kontakta Ann
Är du intresserad av att läsa mer om att resa till Phillipinerna
Kolla här

Om du vill spana på mer äventyr & upplevelser i Filippinerna kan vi rekommendera:

Filippinerna - ett paradis!

Relaterade inlägg
Kontakt