”Mitt oförglömliga äventyr i Kapstaden”

 ”Mitt oförglömliga äventyr i Kapstaden”

Linnea Almond berättar öppenhjärtigt om sina tre veckors volontärarbete i Syafrikas huvudstad: Kapstaden. Om hur hon växte som person, vad bästa upplevelsen var och vad hon tog med sig hem till Sverige igen efter att ha provat på livet i Sydafrika.

The African way of life
Resan började inte så värst bra då jag stod där helt ensam, på flygplatsen i Kapstaden och det fanns ingen där för att hämta mig som dem lovat. Det visade sig att han hade blivit lite försenad på grund av trafiken. Så det löste sig. Och, osäkerheten i tanken om ”vad” som ska hända härnäst fick jag helt enkelt lära mig att leva med under resans gång. Under dessa tre veckor så var jag helt enkelt tvungen att lära mig själv att släppa det här typiska och mentalt inlärda kontrollbehovet jag haft hemma och helt enkelt lita på att allt löser sig. It’s the African way of life!
Jag insåg snart att jag inte var ensam om detta, genast så kom det att bli ett internskämt som jag delade med alla andra volontärer. Dem flesta volontärerna var ifrån länder runt om i Skandinavien så det är inte så konstigt att vi alla kände oss lite obekväma i att inte ha kontroll över vad som skulle komma att hända härnäst. Jag har hunnit vara med om så himla mycket under min korta period som volontär i Kapstaden. Varje dag var ett äventyr!

Undervisa barn i kåkstäderna
Vi började dagarna tidigt med frukostmöte tillsammans med alla andra 30 volontärer. Känslan av gemenskap var underbart värmande och omfamnande. Därefter så bar det iväg till de olika projekten som vi anmält oss till. Jag hoppade in i minibussen som tog oss till ”babes creche”. Här kom jag att undervisa grunderna i engelska till barnen i kåkstäderna genom olika lekar, sånger och dans. Riktigt skoj var det att få vara så engagerad i barnens utveckling. Men att undervisa ca 50 barn i ett pyttelitet rum utan luftkonditionering var ganska så påfrestande för både den mentala hälsan och även den fysiska. Haha tro mig, man var ganska trött i slutet av var dag (men på ett positivt sätt såklart). Det är svårt att inte bli förälskad i barnen. Man blir ju en så stor del av deras utveckling när man träffar dem nästan var dag (saknar dem redan!). Det tog sin lilla tid innan jag hunnit smälta alla nya intryck. Man blir ju inkastad i en helt annan värld bara sådär. Jag kan ärligt berätta att det sannerligen har förändrat mitt tankesätt på ett otroligt positivt sätt. ”A good wakeup call!”Volontärarbeta i Sydafrika med barn

Surfskola med barnen
Mitt andra projekt som jag var delaktig i var surfskolan där jag fick lära killar i åldern 12-15 grunderna i hur man surfar. Detta var så kul! Vi hade gemensamma uppvärmningar med killarna och när vi kände oss redo så var det ”surf time”. Man blev någon form av personligcoach till pojkarna vilket var fantastiskt stärkande och även för min egen självkänsla.Volontärarbeta i Kapstaden med barn

En enda stor familj
Vi arbetade fyra till fem dagar i veckan och under arbetsdagarna så höll alla volontärer ihop och hade en massa kul tillsammans. Det arrangerades grillkväll varje vecka för oss där vi hade det supermysigt tillsammans. Det var helt otroligt hur snabbt alla lärde känna varandra och denna känsla av gemenskap som omfamna oss gav mig känslan av att vi tillsammans var som en enda stor familj. Var dag kändes så befriande och stärkande för själen.

Fritiden med de andra volontärerna
Dagarna då vi hade ledigt från våra projekt såg vi till att hitta på så mycket roligt och galet som vi kunde tänka oss. Vi hann göra massor av roliga saker men ett av dem som jag uppskattade mest var när vi åkte och campade i öknen, inget jag skulle göra hemma i Sverige precis. Att få klara sig helt utan toalett, elektricitet och rinnande vatten var något nytt för många av oss. En erfarenhet som jag rekommenderar alla att pröva.Volontärarbeta i Sydafrika med barn

Ett minne för livet
Kapstaden har så mycket att erbjuda, det finns så kolossalt mycket att upptäcka och det är ju så otroligt häpnadsväckande vackert dessutom. Ta mig tillbaka nu! En av de roligaste och mest rörande stunder under min vistelse i Kapstaden var då jag och mina vänner beslöt oss för att klättra upp för berget ”Lions Head”. När vi väl nått toppen så stannade vi till för att se solnedgången, det var helt oförklarligt vackert. Att få se Kapstaden ur detta perspektiv var helt oöverträffligt. Ett minne för livet. Hela resan är helt klart ett minne för livet! Jag fick chansen att vara en del en av en volontärfamilj som arbetar starkt ihop för att göra en positiv skillnad. Samtidigt så fick jag mitt livs äventyr, jag växte som person och dessutom så lärde jag känna fantastiska människor från olika delar av världen. Detta har sannerligen varit mitt oförglömliga äventyr i Kapstaden.

/Linnea Almond

 

Vill du också resa till Kapstaden och volontärarbeta precis som Linnea?

Läs mer om volontärprojekt i Sydafrika
Klicka här

Eller om du är nyfiken på volontärarbete i Afrika i något annat land: 

 

Eller om du redan bestämt dig: 

Boka gratis rådgivning med KILROY
Kontakta oss

 

Relaterade inlägg
Kontakt