Reseberättelse - Ida i Ho Chi Minh & Mekongdeltat - del II

Reseberättelse - Ida i Ho Chi Minh & Mekongdeltat - del II

Ida är en av KILROYs reseexperter som vanligtvis dagligen hjälper andra att boka deras drömresa jorden runt. Under 26 dagar reste Ida runt i Vietnam. Detta är andra delen där Ida utforskar Mekongdeltat och Ho Chi Minh City (Saigon). I första delen reser Ida till Hanoi, Halong Bay, Gang Do, Nha Trang och Mui Ne

Mekongdeltat och nattmarknad

Framme i Ho Chi Minh City (Saigon). Här gör vi bara ett kort stopp över natten för att dagen därpå åka till Mekongdeltat. Klockan åtta blir vi hämtade för att skava lite mera minibuss innan vi är framme i My Tho (tar ca två timmar) där en båt hämtar oss och sen tar oss vidare ut på Mekongflodens mörka vatten. När båten guppat fram en stund är dags att gå i land för att titta på en liten fabrik som tillverkar Kokosgodis. Självklart ingår smakprov både på godis och brännvin smaksatt av ormgift och alla möjliga konstiga saker. Vi knallar vidare inåt ön och blir upplockade av häst och vagn efter en stund för transport genom den lilla byn (som innehåller ganska många fina hus tillhörandes rika Ho Chi Minh City-bor som är här på lediga stunder) till en biodling. Det bjuds på honung i citronte och lite olika frukter som tilltugg, den som vill får känna på den infångade pytonormen. 

Nu blir det kanotfärd på den överväxta lilla bifloden upp till stället där vi går iland för att äta lunch. Det blir en 7-rätters med Elefantöronfisk som paradrätt men vårrullarna är ändå de bästa. Innan vi lagom bukstinna sätter oss i båten för den sista färden in mot land stannar vi och hälsar på restaurangens egna lilla vattenbuffel. När vi väl är framme i Can Tho checkar vi in på ett hotell som känns lite spöklikt då det är lågsäsong, men det ligger väldigt fint precis vid floden. På kvällen blir det en 7-rätters igen på en närliggande krog utefter strandpromenaden.

Vi rundar av dagen med att besöka nattmarknaden som mestadels består av en lång gata med gula och röda blommor till salu då det är Tết (det kinesiska nyåret och även Vietnams största högtid) dagen därpå. Den 30 minuter långa båtfärden passerande diverse bostäder uppbyggda av korrugerad plåt ståendes på bambupålar i dyn i tar oss till den berömda flytande marknaden. En flytande liten minibar möter oss och vi blir erbjudna kaffe och läsk. Det blir ett stort antiklimax då 99% av "knallarna" inte är på plats utan hemma för att fira in det nya året. Vi vänder åter och åker tillbaka till Ho Chi Minh City.  

Ho Chi Minh City och anrika hotell Rex

När vi nu efter många timmar i bussen från Mekongdeltat åter är tillbaka i Ho Chi Minh City och Rex Hotell för andra gången på några dagar (det tar otroligt lång tid att färdas som man tycka är korta sträckor då snitthastigheten oftast är 40-50 km/h) är det kaos utanför vårt hotell. Den stora blomsterparaden som anordnas varje år när nyåret skall firas äger rum på gatan utanför och det känns som att alla i hela Ho Chi Minh City skall besöka den och de åker självklart moped.

Vi började med att åka upp i den berömda skybaren för lunch och något gott att dricka. Efter lunchen blir det en promenad till marknaden Ben Tham något kvarter bort. Ett mycket roligt besök i ett helt vansinnigt myller av människor i trånga gångar. Vi handlar lite alla möjliga prylar och avslutar med ett halvt kilo av de mandariner som Malte är helt tokig i.  

Nyår i Ho Chi Minh City

Vår andra dag här i Ho Chi Minh City kastar vi oss i poolen. Det plaskas och badas i ett par timmar innan vi knatar ut på stan i trängsel med alla firare för att försöka hitta något att äta vilket inte blir så lätt då det mesta är stängt och vi har avbokat nyårsbuffén för 750 kr/person. Vi hittar till slut ett kafé med jättegoda baguetter, pad thai, nasi goreng och dryck för oss alla (4 vuxna och 2 barn) för under 200 kr som är öppet. Det blir take away hemma på rummet innan vi däckar 21.30 och missar tolvslaget.  

Sista dagen här i Ho Chi Minh City. Med frukosten avklarad går vi ut på stan äter glass, fotar och fotograferas av och med alla möjliga vietnameser hamnar vi till slut i Ho Chi Minh Citys högsta byggnad. Vi går hem till hotellet och badar och njuter av den sköna eftermiddagssolen en sista gång alla mycket nöjda med vår resa genom Vietnam. Vietnamesernas gästvänlighet är något vi upplevt genom hela resan. 

Ida hann även med utforska Hanoi, Halong Bay, Ganh Do, Nha Trang och Mui Ne tidigare! Läs om Idas tidigare äventyr i Vietnam

Vill du veta mer om äventyrsresor till Vietnam?
Kolla här!
Vill du resa och ha en Personlig Reserådgivare?
Hör av dig

 

Taggar: Asien, vietnam
Relaterade inlägg
Kontakt