Din guide till Sydkorea

Din guide till Sydkorea

Sydkorea kanske inte ligger högst upp på din bucket list, vilket är lite synd! Detta land har en intressant modern historia, historia om olika dynastier, fantastiska tempel, palats och statyer, supersmarriga maträtter och storslagen natur, öar och stränder. Du kan hinna med en hel del på ett par dagar - spana in vad kan du göra i Sydkorea nedan!

Bra perioder att resa till Sydkorea

Vädret är som härligast mellan september och november eller mellan april och juni. Om du gillar festivaler är det perfekt att resa hit i april, maj eller juni, när Lantern Festival är. Om du kan, undvik monsunregnen i juli samt augusti.

Vett & etikett i Sydkorea

Det finns stora kulturella skillnader mellan västerländska länder och Sydkorea. Här har du ett par tips så du INTE verkar oförskämd, utan att veta om det: 

 • Var inte för närgången, respektera folks integritet, vilket innebär att inte ta på folk eller ge direkt ögonkontakt. Skaka hand med någon du träffar för första gången och tilltala endast med någons förnamn om de säger du kan göra det. 
 • Om du kommer hem till någon är det artigt att ta av dig skorna.
 • Du behöver inte ge dricks i Sydkorea. På marknader är det vanligt att pruta.
 • Maten är riktigt god i Sydkorea - om du inte kan äta med pinnar innan du åker, se till att lära dig det tills du reser till Sydkorea. Det är inte bra bordsskick att äta med händerna här. Det är artigt att fylla på din bordsgrannes glas innan du fyller på ditt eget. Om du ska räcka över något till någon från Sydkorea, gör det med båda händerna.

Nu när du kan mer om Sydkoreas vett & etikett, spana in 5 saker du kan göra där!

1) Besök Sydkoreas huvudstad Seoul

Seoul är en av städerna som aldrig sover. Seoul har en väldigt urban känsla, blandat med en inspirerande konstscen, bra nattliv (tänk dig karaoke och massor av dansant k-pop!), underbar mat och uråldriga tempel och palats. Kollektivtrafiken fungerar väldigt bra här. Börja din resa i Seoul innan den fortsätter runt i landet!

Börja din resa i Sydkorea i Seoul

2) Sydkoreanska köket

Prova på den fantastiska maten i Sydkorea! Lämna inte landet utan att ha smakat eller provat att göra följande rätter:

 • Bulgogi: grillat nötkött
 • Bimibap: ris med starkt kött och grönsaker, stekt ägg och kimchi
 • Kimchi: stark fermenterad vegetarisk rätt
 • Haemul pajeon: skaldjurspannkaka
 • Sundubu jjigae: gryta gjord på mjuk tofu
 • Dakbokkeumtang: BBQ-kryddad kyckling
 • Japchae: glasnudelsallad
 • Bopki: karamellklubba
 • Hotteok: söt pannkaka
 • Patbingsu: dessert av krossad is och topping  

Till dessa rätter kan du skåla med en god Soju (sydkoreansk risbrännvin), en mek-ju (öl) som Hite eller Cass, eller ett trevligt risvin. Håll din risskål med båda händerna. Åldersgränsen för att dricka alkohol i Sydkorea är 19 år.

Sydkoreansk mat

3) Besök Sydkoreas demilitariserade zon (DMZ)

Denna buffertzon bildades 1953 vid slutet på Koreakriget och är den tyngst militärt bevakade gräns i hela världen. Den är otroligt stor, hela 248 km lång och 4 km bred.  I området finns mer än 2 miljoner landminor. På grund av att människor inte har bott här på så många år, har denna naturliga isolering skapat en "ofrivillig" park med djur som sibiriska tigrar, amurleoparder samt många andra djur och växter i denna buffertzon.

Besök Sydkoreas demilitariserade Zon (DMZ)

4) Få dig en djupare inblick i Sydkoreas antika historia

Om du sätter dig in i Sydkoreas historia kommer du att lära dig mycket om kultur och religion i Korea. Gör ett stopp i Gyeongju, som var huvudstad i det forntida kungariket Silla och är listad på UNESCO:s världsarvslista. Det finns mycket gamla ruiner, tempel, pagoder, kungliga gravar, byar och statyer kvar att ser från Sillaperioden. I den moderna och livfulla hamnen Busan kan du inte bara hänga på stranden, utan även besöka väldigt gamla byar, tempel och se den största Buddhastatyn i Sydkorea. En grym bonus på alla dessa platser är den fantastiska utsikten!

Få dig en djupare inblick i Sydkoreas antika historia

5) Lyssna på populär "K-Pop"

Ni känner säkert alla till den kända låten "Gangnam Style". Låten refererar till ett område i sydöstra Seoul som tidigare var landsbygdsområde, men som sedan OS 1988 blivit ett trendigt område där det händer mycket. Åk och festa i  Apgujeong och Cheongdam så kommer du få uppleva äkta K-pop. Sydkoreanska flick- och pojkband är populära över hela världen. De ser helt även fantastiska ut (Psy är ett undantag) och är föredömen för ungdomarna i Sydkorea. Kolla själv:

 

6) Besök Sydkoreas största ö Jeju

Gör ett besök på Sydkoreas största ö: Jeju! Denna vulkaniska ö är lätt att ta sig till med flyg. Du kan utforska hela ön på ett par dagar. Några "måsten" på ön enigt oss är: Stränderna Hyeopjae och Geumneung, vulkaniska Island Biyangdo och Hallim Park. Jeju är känt för sin teproduktion, så passa på att njut av en kopp eller två!

Öns kustlinje är oerhört vacker. Spana in den vackra och asymmetriska Jusangjeolli Cliff på Jungmun Daepo Coast and Oedolgae. Vill du se uppenbara spår av att Jeju har varit vulkanisk, gör ett stopp Seongsang Ilchulbong - en 182 meter hög krater som på våren blommar för fullt med raps.

För dig som vandrar och gillar att trekka i berg är Mount Hallasan i mitten av ön ett hett tips. Det finns olika vandringar att välja bland, antingen en hel eller halv dag. På våren får du vandra mellan rosa blommande azaleaträd.

Åk till Jeju Island
 

Redo att utforska Sydkorea?
Hör av dig!

 

Populärt äventyr i Sydkorea

Taggar: asien, sydkorea
Relaterade inlägg
Kontakt