7 fototips: Så tar du de bästa bilderna!

7 fototips: Så tar du de bästa bilderna!

Är du ute efter att få de coolaste bilderna på safarit i Tanzania eller surfresan i Costa Rica? KILROY ger dig fotografens bästa tips för att få till den perfekta bilden. Vare sig du använder smartphone, systemkamera eller GoPro.

Tips 1: Lär känna din kamera

Auto-läget på kameran tar helt okej bilder, men sällan de bästa. Det första steget, och kanske mest viktiga, är att lära känna kameran och alla dess inställningar. Att läsa den där tjocka manualen kanske inte känns jättekul men det finns andra smarta sätt. Googla eller sök på Youtube, där kan man ofta hitta massa tutorials med tips och knep som folk delar med sig av.

Tips 2: Engagera lokalbefolkningen och kulturen runt omkring

Lär känna lokalbefolkning! Du kommer inte bara lära dig mycket om deras kultur och seder utan du får också chansen att fotografera detta. Lär dig några få fraser och ord för att ta kontakt eller prova med ett enkelt leende. Efter att du skapat kontakt kan du ofta få ta en bild med dem och upptäcka speciella platser, särskilda seder samt få höra otroliga berättelser.

Tips 3: Det perfekta ljuset

Ljuset är A och O när det gäller att ta en bra bild, vare sig du är på roadtrip i USA eller backpackar i Asien. De bästa bilderna tas under dem så kallade ”gyllene” timmarna: några timmar efter soluppgång och några timmar innan solnedgång. De ”blåa timmarna” strax efter att solen gått ner då de mörka, blå tonerna på himlen kan skapa en cool effekt.Hitta det perfekta ljuset när du ska ta dina bilder

Tips 4: Olika perspektiv

Prova olika vinklar, zooma in på vackra detaljer och tänk på ljuset när du tar din bild. Det viktigaste är att du har roligt och provar dig fram. Foton man tar på sin resa kan möjligen vara dem vackraste souvenirerna, om inte dem bästa. Sluta aldrig vara kreativ!

Tips 5: Ha med dig kameran så ofta du kan

Visserligen kanske man inte alltid kan ta med sig den, men gör det så ofta du kan. Man vet aldrig när ett perfekt fototillfälle dyker upp – för du vill väl inte tänka ”jag önskar att jag hade tagit med mig kameran” när du står där och blickar ut över den vackraste solnedgången du någonsin sett!Ta med dig kameran så ofta du kan

Tips 6: Gyllene snittet

Det kanske låter som en skröna men visste du att särskilda, matematiska beräkningar kanske kan hjälpa dig att bli mästerfotograf? Sedan antikens tid har man använt gyllene snittet för att skapa den perfekta bilden, genom att få fokuset i  bilden att ligga på en specifik linje. Tänk dig att du skapar en sträcka (vi kan kalla den ABC) där AC är själva sträckan och B är en punkt någonstans längs sträckan. BC ska förhålla sig till AB som AB ska i sin tur förhålla sig till AC. Genom att använda passare och linjal kan man rita upp sträcka på nedan vis. Det här kan vara lite klurigt men värt att läsa på om. 

Gyllenesnittet

Tips 7: Fotografera under vatten

Att fotografera under ytan kan vara lite utav en utmaning, men behöver inte nödvändigtvis vara så svårt. Du kan använda dig av vattentåliga kameror, särskilda mobilskal som tål vatten eller vattentåliga systemkameror. Tänk på att ljuset under vatten skiljer sig mycket från det uppe på land. Rött ljus absorberas fort, därför är det viktigt att använda blixt när du tar bilder djupare under vattnet för att få med alla färger. Annars finns det risk att kameran endast fångar upp en grönblå färg. Bra att veta inför snorkel eller dykturen på stora barriärrevet i Australien!Bli ett kameraproffs inte bara ovan, utan även under ytan

Blir du sugen på att ta med dig kameran ut och resa?
Kontakta KILROY
Kontakt