Reseberättelse - Emmely i Delhi & gör The Golden Triangle

Reseberättelse - Emmely i Delhi & gör The Golden Triangle

Jag har rest mycket och nästan alltid ensam, eller som nu på de senaste resorna även i grupp. För det mesta brukar jag promenera runt för att lära känna en stad, det är bästa sättet att få en känsla för staden och se hur allt hänger ihop. Det finns inget bättre än att mer eller mindre tappa bort sig i en stad, det är då man upptäcker alla de där ställena som det inte står om i guideböckerna. Jag är inte en person som brukar ta reda på en massa fakta eller ställen jag vill besöka innan jag åker. De ställen jag vet att jag vill besöka innan jag åker är ställen som jag sett i filmer, på bilder eller läst om i skönlitterära böcker och tyckt att de ser eller låter vackra. 

All in i Delhi

Första dagen i Delhi gjorde jag något jag aldrig gjort förut, jag beställde en chaufför, på hotellet som tog mig runt hela Delhi, vilket var väldigt billigt. Det visade sig vara ett väldigt bra beslut för samma dag som jag kom till Delhi kom också monsunen dit. Jag har aldrig varit så genomblöt i hela mitt liv, vilket var en cool upplevelse. På hotellet hade jag bett dem markera ställen på en karta som jag var tvungen att besöka och så bar det iväg. Oj vilka ställen jag fick se! Lakshmi Temple, Lotus tempel, Hanuman temple, Qutab Minar, Triumfbågen, Grand Mosque med mera. Lakshmi Temple var absolut min favorit, det är vackert, men vad som gör det ännu vackrare är historien bakom. Familjen som byggde templet ville att Gandhi skulle välsigna det. Gandhi sa ok, på ett villkor, att templet öppnades för alla, även kastlösa. Familjen gick med på det och Lakshmi Temple var det första templet att öppnas för alla. Lakshmi är gudinnan för utbildning, pengar och musik.

Emmely besökte Lotus Temple i IndienEmmely besökte Lotus Temple i Indien

Chauffören tog mig till en gigantisk affär, Delhi Hat, i flera våningar med allt från tyger och smycken till möbler. Jag fastnade i flera timmar och kom ut ganska mycket fattigare efter att ha beställt så mycket saker som de sedan skickade hem ganska billigt. Äventyrsturen The Golden Triangle började senare samma kväll och dagen efter begav vi oss mot Agra och Taj Mahal. 

Agra & Taj Mahal

Jag har alltid älskat indisk mat och när jag en dag såg en tavla på Taj Mahal på en indisk restaurang i Paris, bestämde jag mig för att en dag ska jag åka dit. Att stå där 15 år senare och titta på Taj Mahal var smått surrealistiskt och obeskrivligt. Denna enormt vackra byggnad har även den en vacker historia. Taj Mahal byggdes av Kejsare Shahjahan 1631-1653 som minne av hans fru. När hon var döende var hennes sista önskan att han skulle bygga ett vackert monument utan dess like som ett tecken på deras odödliga kärlek. Jag kan dock rekommendera att inte endast åka dit en gång. Första gången man kommer till ett av dessa vackra ställen som man alltid har velat åka till är man endast fokuserad på att ta en massa kort (så är det i alla fall för mig har jag märkt). Jag var så uppfylld av stället och kände hur viktigt det var att ta kort att jag helt glömde bort att verkligen ta in allt jag såg. Så jag rekommenderar att åka tillbaka dagen efter och bara sitta och titta, något jag tyvärr inte fick chansen att göra.

Emmelys favoritstad i Indien: Jaipur

Jaipur är absolut min favoritstad i Indien. Den är mycket renare än de andra städerna vi var i och arkitekturen är väldigt fin. Palace of Winds, Hawa Mahal, är väldigt vackert och en av mina favoritbyggnader. Staden känns ljusare och fräschare på något sätt. Vi var på flera palats i och kring Jaipur som alla var väldigt vackra, och vi red elefanter upp till Amber fort. Vi var på en tygfabrik där vi fick se hur de tryckte mönster och väl inne i affärens stod vi i timmar och tittade på det ena tyget efter det andra. Att få saker uppsydda kostar i stort sett ingenting, utan man betalar för tyget och sen kan man få det i vilken form som helst. 

Emmely på Amber Fort i favoritstaden Jaipur, IndienEmmely på Amber Fort, i favoritstaden Jaipur, Indien

Att se det vackra i allt

Något många frågade mig efter att jag varit i Indien var om jag inte blev chockad av hur smutsigt det var. Jag vet inte om det var för att jag hade förväntat mig att det skulle vara smutsigt eller om det var för att jag alltid försöker att se det vackra i saker, men för mig är Indien väldigt vackert. Visst det ligger sopor överallt, män står och urinerar mitt på gatan och folk sitter på trottoaren och lagar mat, men allt det vackra tar över och det var det enda jag såg. Alla dessa vackra och vänliga människor, alla färger, vackra byggnader, tempel, korna som ligger mitt i gatan – och maten.

Maten i Indien - perfekt för en vegetarian

Finns det något bättre än indisk mat? Som vegetarian är Indien himmelriket, men med Crohn, en kronisk tarmsjukdom, är all lök och starka kryddor kanske inte det bästa. Det var också min största farhåga innan jag åkte att jag inte skulle klara av maten. Det finns ju roligare saker än att ligga magsjuk i 2 månader. De lagade dock all min mat från grunden och tog då bort all lök, för all indisk mat har lök som grund. Det är lite värre med hettan för all mat är ganska stark, även den som ska vara mild. Ett hett tips är att alltid beställa yoghurt som man blandar i, det gör att det blir mycket mildare.  

Blev själv en sevärdhet

När jag var vid de olika monumenten var det snarare jag själv som ofta var den största sevärdheten. Många, framförallt folk från landsbygden, har aldrig sett en vit person. Jag är väldigt vit, fräknig och superblond. Jag brukar alltid linda in håret i en sjal för att inte dra för mycket uppmärksamhet till mig och för att skydda huvudet från den starka solen. Men jag hade lika gärna kunnat gå runt i bikini. Folk stod och stirrade på mig, det blev stora folksamlingar och alla var intresserade av att titta på mig. Vissa tog kort i smyg andra ställde sig på rad och ville ta kort med mig. Det var en ganska konstig, men rolig känsla. Deras enorma nyfikenhet var väldigt rolig och fascinerande. Det gjorde ju även att jag utan problem kunde ta kort på dem, vilket jag drog mig för i början.

För att sammanfatta var min resa till Indien fylld av starka färger, starka upplevelser och stark mat. Något jag varmt kan rekommendera.

// Emmely

Se video från Indien

 

Blir du nyfiken på detta land?
Se alla äventyrsresor i Indien
Skulle du vilja volontärarbeta i Indien?
Läs mer om volontärarbete i i Indien
Vill du veta mer om att resa i Indien?
Kontakta en reseexpert
Relaterade inlägg
Kontakt