Reseberättelse - Linas surfresa till Mexiko

Reseberättelse - Linas surfresa till Mexiko

Min favoritdel av världen är Latinamerika och Mexiko har jag besökt ett par gånger innan, men bara Yucatánhalvön. Så nu var det dags att testa en annan del av landet. Ett av målen för denna resa var att försöka lära oss att surfa. Så vi begav oss till surfmeckat Puerto Escondido i sydvästra Mexiko.

Mexiko City över nyår

Först passade vi  på att spendera några dagar i Mexiko City över nyår, en stad jag inte besökt innan. Huvudstaden har ju inte det bästa ryktet, men jag måste säga att vi blev positivt överraskade! Det vi upplevde var en vacker stad med härlig atmosfär. En viktig del av resandet enligt oss är att prova på den lokala matkulturen. Vi hade höga förväntningar innan resan och dem uppfylldes verkligen! Det blev mycket ceviche, fisk och skaldjur, tostadas, majssoppor men också klassiska tacos, fajitas, burritos och nachos med guacamole såklart!

Klassiker: Ruinstad, tequilaprovning & kaktusmarmelad?!

Lina besökte Teotihuacan i MexikoBesök i ruinstaden Teotihuacan i Mexiko

Självklart besökte vi också ruinstaden Teotihuacan som ligger ca 5 mil norr om Mexiko och besteg den 60 meter höga solpyramiden i solnedgången. Vi gick på mezcal- och tequilaprovning och fick prova på en massa produkter man kan göra av kaktus; bland annat marmelad och likör. I Mexico City besökte vi de mysiga stadsdelarna San Angel och Coyoacan. Där åt vi churros, vandrade omkring i folkmyllret och fyndade smycken på den lokala marknaden.  

Mot värmen & södra Mexiko

Vädret i Mexiko City var svalt så efter 3 dagar var det skönt att flyga söderut. Vi skulle nu spendera en dryg vecka på Stilla havskusten i delstaten Oaxaca. Flyget tar 1 timme, men har man mer tid på sig så kan man ta bussen istället, räkna då med minst 12 timmar.  

Bienvenidos a Puerto Escondido

Vi bokade en veckas surfkurser i Mexiko, i byn Puerto Escondido. I paketet ingår 7 surflektioner, frukost och lunch. Vill man kan man boka till spanskalektioner vid bokningstillfället. I närheten av skolan ligger det mesta; huvudgatan som blir till en marknad på kvällen med försäljning av souvenirer och lokala matspecialiteter. Där ligger också barer, restauranger och affärer. Till den närmsta stranden tar det ca 5 min att gå.

Surf & säsong

Varje morgon vid åttatiden kom vår surfinstruktör och hämtade oss med den lilla surfbussen och tog oss till stranden som kallas för La Punta. Det är där som nybörjarna lär sig surfa. Det är max 2 elever per surfinstruktör så man får mycket hjälp och tips. I La Punta är vägarna av sand och atmosfären känns ännu mer avslappnad här.

Surfbussen som tog Lina och kurskamraterna till surflektionernaSurfbussen som tog Lina med kurskamrater till surflektioner

Den tiden på året då vi var där, november till april, är vågorna små till mediumastora. Maj till oktober är vågorna stora till superstora! Det finns flera olika stränder i Puerto Escondido så det finns alltid en bra strand som passar vare sig du är nybörjare eller en mer erfaren surfare. Stranden Zicatela som är 4 km lång räknas som topp 10 bland alla surf spots världen över. Varje år i november hålls här en internationell surftävling. Det var också här vi spenderade mest tid på eftermiddagar och kvällar.

Magiska solnedgångar...

Vi missade inte en enda solnedgång, de var magiska! Då samlades alla på stranden och tittade på surfare och fallskärmshoppare i det härliga ljuset när solen gick ner. Längs med stranden finns många restauranger och barer att hänga vid med skön musik. Det blev många ceviche, tacos och guacamole med goda drinkar även här. Kvällstid var det ofta liveband som spelade. Så man har absolut chans att öva på sina dance moves; mest salsa, cumbia och bachata. Men det finns också barer och klubbar med internationell musik.

After surf i Mexiko!!Lina efter en surfsession i Mexiko

Tröttnar man på Zicatelastranden kan man ta sig till flera andra stränder som ligger i närheten, en taxi kostar ca 20 kr. Förutom att surfa, sola och bada kan man också prova på att hoppa fallskärm, lära sig att dansa salsa, åka på båtturer, gå på yoga, pilates eller få massage på stranden.

Gillar du surf, mexikansk mat och latinamerikanska rytmer rekommenderar jag verkligen Puerto Escondido!

Mer bilder från Linas resa i Mexiko

 

Surf- & språkkurs i Mexiko - det var här Lina var:

Vill du lära dig surfa & "Get stoked"? Se alla våra surfkurser, eller se våra språkkurser om du vill lära dig ett nytt språk på resan.

Vill du veta mer om Lina eller fråga henne om att resa i Mexiko?
Till Linas profil
Vill du veta mer om Mexiko NU?
Kontakta oss

Se film från surfcampet i Mexiko

Relaterade inlägg
Kontakt