11 grymma saker du inte får missa i Australien

11 grymma saker du inte får missa i Australien

Det gigantiska landet Australien är fantastiskt att resa runt i. Det finns oerhört många coola, vackra och unika platser att se och massor av spännande saker att göra. Vi listar här våra topp 11 favoriter i Australien; både mer välkända platser och pärlor "off the beaten track". Har du funderingar redan nu kan du alltid höra av dig till våra reseexperter
 

1. DE 12 APOSTLARNA PÅ GREAT OCEAN ROAD

De 12 apostlarna på Great Ocean Road

Vill du uppleva en av världens mest sceniska vyer? Då kan vi verkligen rekommendera att du åker på en roadtrip i Australien längs 243 km långa Great Ocean Road. En av de stora höjdpunkterna här är kalkstensformationerna "de tolv apostlarna" som sticker upp ur havet. I skrivande stund är det bara nio stycken kvar p.g.a. att apostlarna eroderar bort. Passa på att se dessa mäktiga naturfenomen innan de försvinner helt!

Längs med Great Ocean Road ligger även en klippformation som kallas London Bridge. Det fanns tidigare en naturlig bro här som möjliggjore för folk att strosa över till klippformationen. Denna bro rasade dock 1990. Rykten säger att två personer som hade en affär blev strandsatta på bron vid raset, och blev i och med denna händelse påkomna...

    

 

2. LEGENDARISK SURF PÅ ÖSTKUSTEN

Hang loose - lär dig att surfa i Australien

Surf’s up! Lär dig att surfa i Australien. KILROY kan hjälpa dig att hitta både mobila surfcamps där du är i rörelse nästan dagligen, och camps där du bor och chillar i en surfvilla och åka till områdets bästa surfspots för dagen. Självklart finns det kurser och utmaningar för ALLA nivåer, oavsett om det är första gången du ska ställa dig upp på surfbrädan eller om du behöver slipa på tekniken och lära dig nya tricks.

   

 

3. SKEPPSVRAKET YONGALA PÅ MAGNETIC ISLAND

Koala som njuter av utsikten på Magnetic Island

Mellan Sydney och Cairns finns det sååå mycket spännande saker att göra och se för alla smaker (inte minst hippiemeckat Byron Bay och surfparadiset Surfers Paradise). I slutet av denna sträcka (när du åker från söder till norr) är det värt att ta en tur ut till ön och nationalparken Magnetic Island. Upplev fantastiska stränder och ett rikt djurliv! Här går det även utmärkt att dyka vid det coola skeppsvraket Yongala, som har legat på havsbotten sedan 1911.

 

 

4. WHITEHAVEN BEACH

Segla Whitsunday Islands i Australien

På Australiens nordostkust i Queensland hittar du trollbindande Whitsunday Islands som består av 74 öar av olika storlek med riktigt bra förutsättningar för att segla. De fina vita sandstränderna är rena himmelriket och ett besök vid den 7 km långa Whitehaven Beach är något du sent kommer att glömma. Whitsunday Islands utforskas bäst med segelbåt, eller via luften i en helikopter! Platsen är ett måste att besöka minst en gång i livet och är nog så nära paradiset en kan komma... 

 

 

5. FRASER ISLAND

Åk 4WD på Fraser Island, Australien

Världens största sandö! Hur coolt? Denna 120 kilometer långa sandö med över 100 sötvattensjöar, alla omgivna av vit sandstrand, finns med på UNESCOs världsarvslista. Besök även populära Eli Creek på östra sidan av Fraser Island, här rinner Elifloden ner till stranden och vidare med sötvatten från sjöarna ner till havet. Sätt på dig dina badkläder och börja gå uppför berget, när du är på en bra höjd hoppa i floden och följ med strömmen! Har du tur kan du även få se en dingo eller två då de är ganska vanliga på ön.

 

 

6. STORA BARRIÄRREVET & CAPE TRIBULATION

Dyk eller snorkla på VÄRLDENS STÖRSTA barriärrev!!

I Australien är Stora Barriärrevet utanför Queensland en upplevelse i sig. Världens största och absolut finaste korallrev och dess ekosystem med dess imponerande 900 öar och ca 2500 olika rev, breder ut sig på en yta på omkring 2600 km. Detta otroligt stora rev är en dröm för dykare och snorklare och det marina livet har en sådan mångfald att undervattensmiljön är helt spektakulär. Att utforska Cape Tribulations regnskogsstigar ovanför Cairns är en annan grym naturupplevelse.

 

 

7. PINNACLE DESERT PÅ VÄSTKUSTEN

Missa inte västkusten och Pinnacles Desert i Australien

Australiens västkust upplevs av många som ett helt annat land. Även vissa i lokalbefolkningen upplever att mentaliteten skiljer sig rejält mellan öst- och västkustbor. Perth i delstaten Western Australia är den största staden på den västra sidan och har ca 2 miljoner invånare. Du behöver inte resa långt från Perth för att kunna njuta av delstatens härligheter. Du får absolut inte missa häftiga Pinnacles Deserts-landskapen i Nambung National Park och de tusentals imponerande raukarna här.

 

 

8. FLINDERS RANGES

Australiens Flinders Ranges - ett av landets mest utmärkande landskap?

Flinders Ranges är en grupp berg i södra Australien som ligger i nationalparken Flinders Ranges National Park och har utsetts till ett av landets mest utmärkande landskap. Här kan du se en hel del tusenåriga gamla målningar och hällristningar från ursprungsbefolkningen Adnyamathanaha.

 

 

9. COOBER PEDY

Coober Peedy är en originell och ball stad som lätt är värt ett besök!

En stad som tagen ur en film! Eller vänta, originalversionen av filmen Mad Max 3: Beyond Thunderdome från 1985 spelades faktiskt in i Coober Pedy. En mer unik stad får du leta länge efter! Staden ligger i Australiens Outback (alltså i öknen) och på grund av den intensiva hettan har människorna valt att bygga sina hus under marken, där temperaturen blir lite mer behaglig. Lite häftigt är att 90% av all världens opalbrytning i världen sker här, trots att det bara bor ca 3500 personer här!

 

 

10. ULURU (AYERS ROCK) 

Uluru, även kallad Ayers Rock, har något mystikt och vackert över sig

Ett 500 miljoner år gammalt Inselberg som huvudsakligen består av sandsten och är 3,5 km långt, upp till 2 km brett, ca 9 km i omkrets och når upp till 869 meter över havet. Denna stora klippas röda färg är fantastisk vacker i olika ljus och ses gärna i soluppgångens skiftande färger.

Berget är än idag heligt för ursprungsbefolkningen och de skulle helst se att folk inte vandrade upp för berget, både på grund av bergets status men även för att det är farligt. Under årens lopp har flera turister fallit ner och dött. Namnet kommer från det aboriginska språket och betyder mötesplats. Efter ett besök av en brittisk forskare i slutet av 1800-talet började det även kallas Ayers Rock.

  

 

11. KAKADU NATIONALPARK 

En av många krokodiler i Kakadu National Park

Kakadu är mer än en nationalpark. Det är även ett område som tydligt visar aboriginska traditioner och hur de har levt i landet i tusentals generationer. På denna 19804 km2 stora yta i norra Australien hittar du många storslagna sandstensklippor, brusande vattenfall och en imponerande flora och fauna.

När det kommer till djur är detta område speciellt känt för sina många och stora (!) krokodiler. Det finns också gott om koalor, kängurur och ett dussintal andra fantastiska och spännande djurarter här. Det kommer inte dröja länge innan du förstår varför Kakadu finns med på UNESCOs världsarvslista!

   
 

Vill du veta mer om att resa i Australien?
Fråga oss!

 

Mer inspiration om upplevelser i Australien:

 

 

Relaterade inlägg
Kontakt