Backpacking-testet: Är du en äkta backpacker?

Backpacking-testet: Är du en äkta backpacker?

För att du snabbt skall kunna se om du är en äkta backpacker eller inte, har KILROY har med hjälp av jorden-runt-gurun Robert Karlsson (som var en riktig Hard Core-Backpacker i sina glans dagar) gjort en test med 8 frågor. Kika på frågeställningarna och tänk igenom hur du skulle agera.

För vart och ett av svarsalternativen finns även en snabbdiagnos (dessa hittar du längre ner på sidan ned vid poängen) där du kan se om du är på rätt väg eller om du riskerar att bli kallad charterturist (hemska tanke) på din första resa (höjden av förolämpning - att bli kallad charterturist)... Hämta ett papper och penna eller öppna notepad för att anteckna dina svar och räkna ihop poängen!

Gör backpacking-testet - är du en äkta backpacker?

1. Du är hemma i Sverige och sugen på något gott och går in i Pressbyrån...

A - Du kollar lite snabbt på en kexchoklad för 18 kronor och tänker "det är ju långt till middag och vad är 18 kronor" och så köper du två stycken kexchoklad...

B - Du går (så klart) inte ens in i Pressbyrån (hunger - vad är det för något?).

C - Du har inga som helst tankar på att spendera pengar och ringer i stället en moster, faster eller kamrat som bor i närheten och bjuder hem dig till dem på fika och bulle.

2. Du står på flygplatsen (grattis) och nu är det äntligen dags!

A - Vad som väntar dig är två veckors charter (men hallå!!! charter!!!) under dina fem veckor sommarsemester (ugh!!). Du åker med glädje och fortsätter sedan år efter år efter år enligt samma koncept (jobba, jobba, jobba, fem veckors semester, jobba, jobba, jobba, fem veckor semester, jobba, jobba, jobba och så vidare i all bedrövlig oändlighet).

B - Charter - vad är det för något, muttrar du och tittar skeptiskt på charterresenärerna på väg till Kanarieöarna. Själv har du en reguljär flygbiljett rakt ut i vida världen och ingen tidsplan (resans längd beräknas dagligen utifrån hur mycket som finns kvar av reskassan)?

C - En två veckors charterresa väntar dig... men... nu väljer du den rätta vägen genom livet och säljer rullväskan (så klart!) och all packning till högstbjudande. Byter sedan charterveckorna mot en flygstol till Thailand och ringer chefen och säger upp dig...

3. Vad gör du på budgethotellet (Hotel Skitiga Lakanet) när du tittar på ett rum...

A - Du granskar kritiskt underlakanet i sängen (inte svårt då det varken finns överlakan eller överkast) och blir tveksam till renligheten, plus misstänksam till att överlakan saknas och som grädde på moset finns bara ett pyttefönster. Du går upprörd därifrån till ett bättre (dyrare) hotell.

B - Du tänker: "tjohoo, ett lakan (det var inte i går) och på köpet ser det nästan rent ut". Du är så klart intresserad, men frågar för säkerhets skull om det finns billigare rum utan fönster.

C - Du tänker ett steg längre än alla andra och frågar såklart i receptionen om de behöver hjälp med typ städa, tvätta och dylikt. Till din stora glädje behöver de det och du bor under en vecka gratis (mot att du hjälper till ett par timmar om dagen).

4. Du skall sätta dig på en överfylld billig buss för en fem timmars resa och tänker...

A - Fem timmar, skojar du, hur skall jag orka sitta så länge på en buss (och så springer du direkt iväg och ordnar en dyr biljett på en lyxbuss i stället).

B - Tar resan BARA fem timmar, tänker du och kastar dig rakt in i den underbara gemenskapen. Under resan får du bland annat hjälp med uttalet av livsviktiga backpacking-fraser på landets språk, tex "det är för dyrt" eller "är det billigare utan fönster". Dessutom deltar du i en sångtävling där lokala resenärer sjunger för dig och du stämmer upp i en svensk barnvisa för dem.

C - Du har köpt en gammal cykel för en 50-lapp av en inpyrd gammal backpacker som var tvungen att åka hem (han hade varit ute på resa i tre år och var nu till slut tvungen att bege sig hemåt). Så självklart cyklar du i stället för att ta bussen.

5. Du är hungrig och kikar in på en överfylld lokal restaurang (Restaurang Skitiga Duken)...

A - Skitiga dukar på bordet - vad hemskt - äter jag här blir jag nog magsjuk, muttrar du bistert och går i stället till restaurangen på närmaste fyrstjärniga hotell.

B - Skitiga dukar + mycket folk = billig och bra mat (och du hugger in på en kanonmåltid för en tia).

C - Du tycker inte att dukarna är tillräckligt skitiga och gör som du brukar, letar vidare och äter till slut tokbilligt från ett gatustånd.

6. Tvätta kläder på resan: Du har (i ett svagt ögonblick om du är en backpacker) lämnat in kläderna för tvätt (öste ur dem direkt ur ryggsäcken på tvätteriet). Dagen efter är kläderna rena, pressade och prydligt nedlagda i en gratis stor plastpåse som tvätteriet bjuder på. Vad är det första du gör...

A - Det är typ tolfte gången du lämnat kläderna för tvätt de senaste tre månaderna och du noterar inte ens att du fått en gratis plastpåse...

B - Efter tre månader av klädtvätt (med vanlig tvål) i handfat är allt lite svindlande just nu och det mest svindlande är att kläderna ligger i en GRATIS stor plastpåse. Resten av dagen går du som i lyckorus (så klart för att du fått en gratis plastpåse!).

C - Din kamrat du reser med (en hårdhudad backpackingveteran) insåg redan när du började prata om att lämna kläderna på tvätt att något inte stod rätt till. Visade sig mycket riktigt vara solsting och efter ett par timmar i skuggan är du botad (och tänker aldrig mer svagsinta tankar om att lämna kläder för tvätt).

7. Du är hungrig (igen) och har ingen lokal valuta växlad, men en vänlig själ ger dig en plastförpackning med snabbnudlar. Men det finns inget hett vatten till nudlarna - vad gör du?

A - Går ju inte att äta fastslår du och köper i stället en dyr kaka i en butik och betalar med en 20-dollarsedel och får en hemskt dålig växlingskurs långt under det faktiska värdet.

B - Du är salig av lycka - en gratis påse nudlar och du äter dem som de är (och blir glatt överraskad då det nästan ger känslan av knäckebröd när du knaprar på de okokta snabbnudlarna).

C - Du anar en affärsmöjlighet när du knaprar på nudlarna (himlande med ögonen av knäckeglädje). En plan börjar utarbetas i ditt huvud om att sälja okokta snabbnudlar med hemgjord kaviar på till svenska backpackers i Thailand som inte varit i Sverige på 7-8 månader.

8. På väg hem till Sverige igen - hur känner du?

A - Du flyger hemåt och tänker att det skall bli skönt att komma hem. Äntligen tillbaka i ett inrutat och ordnat liv, med fast jobb och 5 veckors sommarsemester.

B - Hemresan är en stor ångestfärd och långt innan du satt foten på svensk mark, längtar du ut igen. Nu gäller det att så snabbt som möjligt fylla upp reskassan och komma iväg igen.

C - Din affärsrörelse i Thailand (du vet snabbnudlarna med kaviar) går lite sisådär, men det viktigaste var att du hittade en finansiär och har lyckats skjuta på hemresan två månader. 

Backpacker-poäng & diagnos på dina svar

 1. A: Poäng = 0 Diagnos: Inser du inte hur många portioner smaskig Fried Rice du skulle kunna få på en gaturestaurang på Sumbawa i Indonesien för 36 kronor (vi hoppas du har kvitto och kexchoklad kvar så att du omedelbums kan lämna tillbaka dem)!!!
  B: Poäng = 50
  - Diagnos: För att säga det kort - du är på rätt väg!
  C: Poäng = 70
  - Diagnos: Vi är är stolta över dig och dessutom får du pluspoäng hos dina föräldrar för att du självmant umgås med släkten (och då du snart skall ut och resa igen är både släkt och vänner glada över att träffa dig. Ps. Att samla pluspoäng hos föräldrar är dessutom alltid bra för en backpacker (speciellt om du väljer svarsalternativ B eller C på fråga 8)!
 2. A: Poäng = 1 - Diagnos: Enda hoppet för dig är en drastisk förändring (se alternativ C).
  B: Poäng = 50
  - Diagnos: en bra fråga - vad är charter (annat än en förolämpning).
  C: Poäng = 45
  - Diagnos: Grattis, nu börjar det likna något (och kläder och en rygga kan du köpa billigt i Bangkok).
 3. A: Poäng = 1 - Diagnos: Hoppsan - det här blir nog en dyr resa för dig. Känner du inte till en av backpackerns viktigaste budord: allt som är billigt (eller rent av gratis) smakar gott...
  B: Poäng = 50
  - Diagnos: Grattis - du vårdar ömt din minimala reskassa och kan stolt kalla dig en riktig backpacker.
  C: Poäng = 100
  - Diagnos: Det här är ju överkurs och nu slår vi kullerbyttor av glädje för din skull.
 4. A: Poäng = 0 -Diagnos: Har nog aldrig hört på maken om ett så galet beteende, måste handla om en charterturist som kommit på villovägar...
  B: Poäng = 50 - Diagnos: Sångtävlingar är buskul!
  C: Poäng = 100 - Diagnos: Du har snart tjänat in 50-lappen för cykeln och sedan tar du dig fram gratis. Dessutom ytterligare backpacking-plus för alla spännande småbyar du tar ett stopp i utefter vägen (ger extra krydda på färden). Detta gör verkligen underverk för din resebudget och nu kan du snart unna dig ett riktigt restaurangbesök också.
 5. A: Poäng = 2 - Diagnos: troligen den enda som skulle vara stolt över dig är din mor (andra backpackers i din omgivning kommer antagligen skaka sina huvud i förtvivlan och gråta en skvätt över dig)...
  B: Poäng = 40
  - Diagnos: Grattis - det ser ut som reskassan kan räcka längre än planerat (kontakta genast ditt flygbolag och senarelägg hemresan).
  C: Poäng = 55 Diagnos: Detta är vad som karakteriserar en riktig backpacker, som inte nöjer sig med första bästa Restaurang Skitiga Duken, utan går ett steg längre och vidgar sökområdet. 
 6. A: Poäng = 1 - Diagnos: Utsikterna för en billig resa för dig verkar minimala.
  B: Poäng = 40 - Diagnos: Stora plastpåsar (från livsmedelsbutikerna hemma) är lite av hårdvaluta för en riktig backpacker (perfekt att ha kläderna i dem i ryggan) och att få en extra stor plastpåse på resan är guld värt (men se upp så att inte tvätteritvättandet blir en vana)...
  C: Poäng = 57 -Diagnos: En riktig vän är den värdefullaste ägodelen man kan ha på en resa.
 7. A: Poäng = 0 - Diagnos: Suck!!!
  B: Poäng = 55 - Diagnos: Härligt, det är backpacker-takter det!
  C: Poäng = 56 - Diagnos: Kan möjligen fungera och du får pluspoäng för din initiativförmåga. Råkar du dessutom heta Kalle är det en jättebonus (då kan du utan problem kalla din hemgjorda kaviar för Kalles kaviar). Nu gäller det bara att hitta någon som kan finansierar affärsprojektet och sjösätta det blixtsnabbt (innan någon annan kommer på samma affärsidé).... 
 8. A: Poäng = 0 - Diagnos: hoppet känns nästan ute för dig (ty inte ens en icke-backpacker kan väl se fram emot det). Din enda räddning är att du inom en snar framtid går direkt till fråga 2 och väljer alternativ C...
  B: Poäng = 50 -Diagnos: hoppet är nog tyvärr ute för dig (tänker dina föräldrar förfärat - när du redan första dagen hemma släpper bomben att du om tre månader skall iväg igen). För de (dina föräldrar alltså!) vill inget hellre än att du skall ha ett inrutat liv med fast jobb och fem veckors semester.
  C: Poäng = 60 - Diagnos: Smart gjort och hemrese-ångesten behöver du således inte brottas med ännu på ett tag (kanske har du även en gammal guidebok, kamera eller något sådant som du kan sälja och ytterligare lägga till en vecka eller två på resan)...

Så gick det för dig - är du en äkta Backpacker eller inte...

Nu är det bara att räkna ihop antalet poäng du lyckats skrapa ihop och nedan ser du hur den övergripande diagnosen ser ut för dig. Hur gick det för dig - backpacker eller flashpacker? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan och självklart oavsett resultat hjälper KILROY gärna dig med din jorden runt resa!

1-10 poäng = du har nog redan insett det, hoppet är mer eller mindre ute för dig (gå hem och tänk igenom vad du vill med ditt liv)...

11-100 poäng = ser ganska mörkt ut för dig. Börja omedelbums om på fråga 2 och välj alternativ C (så håller vi tummarna för att det går bättre för dig den gången).

101-190 poäng = Nja, du får nog också börja om från början och ta gärna hjälp av en vän och tillsammans kan ni nog bli starka.

191-250 poäng = du vill så gärna, men är inte riktigt där ännu. Men vi tror ändå på dig och framtiden ser ganska ljus ut (hittar du bara en hårdhudad backpacker med över 350 poäng att resa med skall det nog ordna sig fint för dig också).

251-350 poäng = Inga problem, du är på god väg att kunna kalla dig backpacker och några fler resor med rygga kommer helt säkert att ta dig till ännu högre höjder.

351-398 poäng = du är en riktig backpacker helt klart och kan utan problem resa helt på egen hand utan att vi behöver oroa oss. Har du dessutom över 350 poäng kan du vara ledsagare åt de som så gärna vill vara backpacker, men inte riktigt är där ännu (191-250-poängarna).

399-543 poäng = Världsklass och i våra ögon är du en backpacking-guru (räkna med att unga nybörjarbackpacker kommer att se dig som en gud och försöka följa i dina fotspår)...

Robert Karlsson - HardCore-Backpacker sedan 1988 (www.jordenrunt.nu) i samarbete med KILROY.

Taggar: Backpacking
Relaterade inlägg
Kontakt