Res jorden runt på egen hand

Res jorden runt på egen hand

Att resa jorden runt är en dröm för många, men tyvärr lägger många resplanerna på hyllan eftersom de inte har någon att resa med. Hur tråkigt är inte det? Tänk på allt du missar om du väljer att stanna hemma!

Att du inte har någon att resa med behöver inte vara ett hinder. Varför inte resa jorden runt på egen hand? Du kommer garanterat inte bli ensam!  

Men tanken på att resa runt i världen på egen hand kan verka ganska skrämmande för många och du måste såklart vidta några extra försiktighetsåtgärder. Men det är långt ifrån så skrämmande som en kan tro. I själva verket finns det faktiskt många fördelar med att resa på egen hand istället för att resa tillsammans med någon - KILROY ger dig bästa tipsen!Res jorden runt på egen hand - Tips när du reser själv - KILROY

Fördelar med att resa på egen hand:

 • Du får bestämma allt själv!
  När du reser ensam har du ingen annan att ta hänsyn till och du kan därför bestämma allt själv. Det är helt upp till dig vart du ska resa, hur länge du ska vara borta och hur länge du ska stanna på varje plats. Det gör dig mer flexibel och du kommer känna dig fri som en fågel!

 • Det är mycket lättare att träffa nya människor när du reser ensam
  Bor du på vandrarhem är det alltid lätt att lära känna nya människor, men det är utan tvekan ännu lättare när du reser ensam. Inte bara för att du är tvungen att vara lite mer social och utåtriktad än vad du kanske brukar vara, men också för att folk i allmänhet tycker att det är lättare att kontakta någon som sitter själv.

Tips när ju reser själv - Res jorden runt på egen hand - KILROY

 • Du kommer att uppleva en underbar känsla av oberoende
  Efter att du har varit ute och upptäckt världen på egen hand kommer du känna dig starkare och mer oberoende än någonsin! Längs resans gång kommer du att ställas inför utmaningar, stora som små, och upptäcka att inte allting går enligt plan. Att en måste kompromissa, finna en annan väg, be om hjälp och lösa problem. Allt detta kommer få dig att växa som människa och göra dig klokare!
 • Du får tid att reflektera
  När en reser bombarderas en av nya intryck varje dag, men det finns ofta lite tid att reflektera över alla upplevelser under resan. Därför kan det ibland vara bra att ha lite tid för sig själv och låta alla intryck sjunka in, ett bra tips är att skriva en resedagbok. En sådan bok kommer att vara värt guld senare, inte bara för att det hjälper dig att komma ihåg de många små stunderna under resan utan också för att det blir kul att läsa om allt som du varit med om senare i livet.

Att resa ensam är en otroligt givande upplevelse! Men det finns några saker som en behöver vara lite extra försiktigt med när du reser på egen hand. Låt dock inte dessa skrämma dig, utan se listan istället som tips på hur du får en ännu tryggare och säkrare reseupplevelse. För visst kan det vara så att tanken på att resa på egen hand inte är så långt bort ändå..?

Saker att tänka på när du reser på egen hand:

 • Ta hänsyn till lokala lagar och seder

Tips när ju reser själv - Res jorden runt på egen hand - KILROY

När en reser bör en alltid ta hänsyn till lokala seder och lagar och i många länder har tjejer tyvärr fler regler att leva under. För att visa hänsyn till de kulturella normer som råder på den plats en besöker bör en alltid läsa på. Det finns länder i världen där det är oacceptabelt att en kvinna ska ta en drink ensam, röka offentligt, bära smink eller ha shorts och linne. I vissa fall kan det till och med vara ett brott mot nationella lagar. Så tänk på att läsa på innan så du inte riskerar obekväma blickar eller t.o.m. att begå ett brott. 

 • Ta taxi i otrygga kvarter

Var inte dumsnål. Ha lite extrapengar i budgeten så att du har möjlighet att ta taxi hem i områden där du inte känner dig trygg. Detta är extra viktigt om du reser som kvinna. Undvik generellt otrygga områden och om du är osäker så fråga locals om vilka dessa områden är i staden du befinner dig. 

 • Lita på magkänslan

Var smart och lita på magkänslan och din intuition. Får du en dålig känsla över något eller någon så tacka nej, ta en annan väg eller ta dig därifrån. Du kommer långt med sunt förnuft och om du litar på din magkänsla.

 • Förboka första natten på nya destinationer

Efter en lång resdag är det skönt att snabbt komma tillrätta och lägga ifrån sig väskan och chilla. Det är inte lika kul att vandra gata upp och gata ned och leta sovplats med trötta ben och hungrig mage (lita på oss - been there, done that..). Så inte bara för din säkerhets skull utan även för en skönare resa så rekommenderar vi att du bokar första natten innan du kommer fram. Då kan du ta en taxi och checka in och sedan leta upp ett långsiktigare boende dagen efter om du vill.  

 • Håll dem därhemma uppdaterade

När du reser på egen hand är det alltid en bra idé att regelbundet uppdatera någon därhemma om dina resplaner. Inte bara för att det känns tryggare för familj och vänner här hemma utan även för att det ger dig lite sinnesfrid att veta att det finns någon som vet var i världen du befinner dig om något skulle hända. Res jorden runt på egen hand - Tips när du reser själv - KILROY

 • Gör kopior av viktiga dokument

Ta en eller två kopior av ditt pass och dina viktigaste resedokument så att du har kopior om oturen skulle vara framme och de skulle försvinna. Ha dina kopior på andra ställen än dina original så du sprider riskerna. Det kan också vara smart att ladda upp kopior via digitala tjänster som t.ex. Dropbox eller iCloud så att du kan komma åt dem under resans gång. 

 • Packa lätt

Kom ihåg att om du reser på egen hand så kan ingen hjälpa dig att bära dina saker så extra viktigt att packa lätt och att lämna utrymme för inköp längs med resan. Det är ju inte helt omöjligt att du köper på dig en souvenir här och var, så tänk på att ta med dig så lite du bara kan. Fler packtips hittar du här.  

Tips när ju reser själv - Res jorden runt på egen hand - KILROY

Fortfarande inte helt övertygad?

Att resa på egen hand är inte för alla, så är det bara. Men som tur är finns det många spännande alternativ för dem som vill uppleva världen, men som inte har någon att resa med. Om du vill resa runt i världen tillsammans med andra unga människor kan vi verkligen rekommendera våra Långresor tillsammans med andra ressugna. Eller så kan du hoppa på någon av alla våra äventyrsturer där du garanterat kommer hitta likasinnade och kul personer. Du kan också välja att åka utomlands för att volontärarbeta - en otroligt spännande och givande upplevelse!

Har du några funderingar?
Kontakta våra reseexperter
Relaterade inlägg
Kontakt