Kia Ora! Jessicas guide till att resa & jobba i NZ

Kia Ora! Jessicas guide till att resa & jobba i NZ

Reseexperten Jessica har sett mycket av Nya Zeeland. Hon har rest och jobbat sig runt de två öarna, åkt buss med andra resglada och kört roadtrip i en campervan. Här svarar Jessica på frågor och delar med sig av sina bästa tips!

Hur var det att resa med busspass i Nya Zeeland?

Det var både roligt och smidigt! Vi fick se höjdpunkterna på resan utan att behöva planera allt själva, eller att behöva vara rädda att missa något. Sedan fick vi se saker som vi aldrig hade hittat till annars då chauffören även är guiden, en lokal person med bra lokalkännedom med koll på saker som hemliga små vattenfall ”off the beaten track”. Vi använde busspass från Stray som är giltigt i ett år, toppen om du vill stanna lite längre på vissa platser och sedan bara fortsätta när du vill.

Jessica reste med busspass i Nya Zeeland - fantastiska utsikter på stoppen

Vi var ett gäng på 10-15 personer som åkte i en minibuss och blev riktigt tajta! Vi hade hur bra stämning som helst och fick en känsla av VIP, då vi alltid var garanterade boende och aktiviteter, även i högssäsong när trycket är högt!

Provade du några aktiviteter?

Ja jag hann med att prova en del, jag hoppade både fallskärm och bungyjump och körde forsränning i Rangitata. I Curio Bay på Sydön satt vi och väntade in att pingviner skulle komma upp på land och mata sina ungar och såg delfiner simma ute i havet! En annan aktivitet var en heldags vandring i Tongariro. Utsikten över Mt Dome (där delar av filmtriologin Sagan om Ringen spelades in) är minst sagt njutbar. Denna vandring uppskattades även av flera som i vanliga fall inte gillade att vandra, det var verkligen något särskilt.  

Jessica  hoppade både fallskärm och bungyjump i Nya Zeeland

Något som verkligen är värt ett besök och som kanske inte kommer att finnas kvar i all tid är glaciärerna. Vi gjorde en helikoptertur upp på Franz Josef Glacier och vandrade på den – magisk naturupplevelse!

Du körde även en roadtrip med en campervan, hur var det?

Det var härligt att göra en roadtrip i Nya Zeeland och en campervan! Avstånden kan vara rätt så långa men å andra sidan är det lätt att hitta då det är få vägar. Dessutom är det smidigt med GPS. En av de största fördelarna är att en själv väljer sina stopp, men även att du har köket i bilen och lagar din egen mat var du än är. Det blir kostnadseffektivt. Det finns en typ av campingplatser som passar utmärkt för campervans där det finns vatten, dusch och toaletter, du träffar andra roadtrippare. Vår bil hade lagom med utrymme för två personer som vi var, med säten vi kunde fälla ihop till en madrass eller soffa till kvällen och natten och kök i bakluckan.

På roadtrip med en campervan i Nya Zeeland kan en flock får blocka vägen - no stress :)

Du åkte på ett Working Holiday-visum och jobbade i Nya Zeeland, vad hittade du för jobb?

På mitt Working Holiday-visum i Nya Zeeland hade jag lite olika jobb. Bland annat jobbade jag i en glasskiosk i Auckland, som ligger på första plats på TripAdvisor, och väl värt sin placering. Jag var tvungen att öva på att skopa glass i en vecka innan jag faktiskt fick servera kunder på riktigt, haha! I Wellington jobbade jag på ett vandrarhem, det var roligt att en just träffade så mycket andra resenärer.

Höjdpunkten i slutändan

Höjdpunkten var ändå att simma med vilda delfiner i Kaikoura! De var himla lekfulla och när vi gjorde ett visst pipljud i snorkeln under vattnet upprepade delfinerna samma ljud. Det än något speciellt att hälsa på dem i deras naturliga miljö. Helt plötsligt kunde delfinerna omringa en, för att i nästa stund simmat iväg.

Jessicas höjdpunkt var att simma med vilda delfiner i Nya Zeeland

Vilka resenärer skulle du rekommendera att åka till Nya Zeeland?

Alla verkligen, Nya Zeeland har något som passar alla enligt mig. Sagolik natur med många fina vandringsleder, spännande Maorikultur för den kulturintresserade(att se Haka dansen är en upplevelse) och ingen kan ha missat att det är äventyrarnas land, den som söker en adrenalin kick har kommit helt rätt. Nyazeeländare är trevliga, hjälpsamma och är stolta över deras vackra land- Åk dit och bli förälskad i NZ du med :)

Jessica reser i Nya Zeeland - mer bilder 

 

Vill du resa, kanske göra en roadtrip?
Mejla Jessica

Har du funderat på att resa på egen hand? Tidningen Metro ville veta mer om detta och intervjuade Jessica - läs artikeln här

 

Relaterade inlägg
Kontakt