Viktig info om Balis ”Day of Silence”

Viktig info om Balis ”Day of Silence”

Information till alla balibokare! 17-18 april 2018 infaller Nyepi (”Day of Silence”) på Bali. Något att ta hänsyn till om du planerar att resa till den magiska ön i april nästa år. OBS! Du behöver inte undvika Bali under Nyepi, bara ha koll på datumet och anpassa din planering. 

Vad är Nyepi?

Nyepi är en hinduisk tradition och högtidsdag som främst firas på Bali. Dagen präglas av tystnad och meditation; balineserna ägnar sig helt åt inre reflektion och får inte syssla med något som stör. Det är t.ex. förbjudet att jobba och resa samt ägna sig åt underhållning, njutning och sex. Man får inte heller tända brasor, och lampor får endast lysa med svagt sken.

Vissa balineser varken pratar eller äter under Nyepi. Förbuden gör att det vanligtvis myllrande Bali blir helt stilla; balinserena håller sig hemma, gatorna är tomma och inga ljud hörs.

Dagen efter Nyepi firas som nyårsdagen och sociala aktiviteter tar fart igen. Familjer och vänner samlas då för att be varandra om förlåtelse samt utföra vissa religiösa ritualer.

Vad innebär Nyepi för dig som turist?

För turister innebär Nyepi ett dygn av begränsade aktiviteter (men desto mer möjlighet till tystnad, reflektion och meditation för den som vill ta seden dit den kommer). Ingen får lämna sin resort eller sitt boende; man får alltså inte gå till stranden eller vistas på gator och torg.

Även du som turist kan ägna dagen åt reflektion och meditation

Alla restauranger, butiker och företag på ön är stängda från klockan 06:00 den 17 april till 06:00 den 18 april (2018). Även Balis enda flygplats håller stängt denna dag. Alla besökare på Bali ombeds respektera de balinesiska traditionerna och samarbeta. De enda undantag som görs under Nyepi är för akuta utryckningsfordon samt kvinnor som ska föda barn. 

Varför firas Nyepi?

Folksägen säger att om ön Bali är tyst och mörk under hela Nyepi, kommer detta lura demoner att tro att ingen är hemma, och de drar då vidare till någon annan plats. Tanken är att undvika uppmärksamhet av de onda gudarna och på så sätt bringa lycka och fred för det balinesiska nyåret.

Nyepi är en av många fascinerande saker som gör Bali till den magiska och exotiska plats ön är. Låt inte Nyepi avskräcka dig från att besöka Bali i april nästa år, se bara till att planera din resa på bästa sätt runt denna dag.

Snacka mer Bali med oss!

 

Taggar: Bali
Relaterade inlägg
Kontakt