Roadtrip i Sydafrika – Vilket episkt sätt att se detta vackra land

Roadtrip i Sydafrika – Vilket episkt sätt att se detta vackra land

Hur många känner du som har gjort en roadtrip i Sydafrika? Flera bland oss har gjort det och kan med säkerhet säga en sak, det är episkt. Ett äventyr du sent kommer att glömma! Det är svårt att endast med ord beskriva upplevelsen. Det är ett land som är vackert, fullt av kontraster och äventyr.

Ett av de smidigaste sätten att ta sig dit är att flyga med Turkish Airlines med ett stopp i intensiva Istanbul på vägen, innan du landar i Afrikas sydligaste land som omfamnas av både Atlanten och Indiska Oceanen.

Flygrutt

Stockholm ✈️ Istanbul ✈️ Johannesburg // Kapstaden ✈️ Istanbul ✈️ Stockholm
// = gör ditt livs roadtrip med en cool campervan eller husbil 

Africa -south -africa -roadtrip -tk -logo

Roadtrip i Sydafrika – 7 stopp som borde vara med på din bucketlist!

Ta möjligheten att flyga in till Johannesburg och res vidare från Kapstaden (eller tvärtom) har du så mycket att uppleva däremellan! Hyr en campervan eller husbil och ha med dessa 7 stopp på en episk roadtrip i Sydafrika!

För den här roadtripen i Sydafrika rekommenderar vi att lägga 4-5 veckor, det är över 3000 kilometers körning. Om du har mindre tid på dig kan du alltid flyga till Port Elizabeth och köra till Jeffrey’s Bay som första stopp, då är är 2 veckor lagom.

1. Kruger National Park

Kruger nationalpark är ett av de största och det näst äldsta reservatet i Afrika samt en av djurrikaste nationalparkerna i världen. Här har du chansen att se alla ”Big 5” i en härlig och lummig miljö.

See lions among other animals on a safari in Kruger National Park

Att göra en safari är magisk upplevelse. Att vara i vilda djurs naturliga miljö – som giraffer, elefanter, flodhästar m.m. Välj om du vill köra själv eller hänga med på en organiserad safari i Kruger med egen kunnig guide. Det är bra att vara medveten om att om du kör runt i parken själv är det möjligt att du inte ser lika många djur, i och med mindre vetskap om djurens vanor.

2. Drakensberg

Drakensberg South Africa

Drakensberg är det högsta berget i Sydafrika. Det rika växtlivet och den imponerande samlingen av grottmålningar från Sanfolket som finns har givit denna plats Unescos världsarvslista. Denna gröna och rurala plats är för dem som vill uppleva rå natur. Underbart för vandring och bara koppla bort resten av världen för ett tag.

3. Durban

Durban, South Africa

Durban är en cool stad som dessvärre många missar när de reser i Sydafrika. Som en av landets största städer finns det gott om shopping (många lokala designers), schysta restauranger och uuunderbara stränder för både bad och surf.

4. Coffee Bay

I naturområdet Wild Coast i Sydafrika är den avlägsna charmiga byn Coffee Bay väl värt ett besök. För att komma ner till detta lilla paradis kör du genom rurala lokala områden, gröna kullar med färggranna lerhyddor.

South Africa, locals in Coffe Bay

I byn finns det en vacker strand där ofta delfiner kommer och leker samt som har bra vågor för surfing. Här kan du till och med joina vårt surfcamp om du vill lära dig att surfa eller utveckla dina färdigheter. Eller gör en vandring längs stranden till ikoniska Hole in the Wall. Vägen är asfalterad hela vägen men med en del väggropar sista biten. Kör försiktigt, håll ett öga efter vilda djur och fotgängare samt planera att komma fram medan det fortfarande är ljust ute.

5. Jeffrey’s Bay

En charmig lite stad i Eastern Cape, även kallas för Jay Bay. Den är rankad bland världens 10 bästa platser att surfa på, inklusive det kända surfspoten Super tubes. Det finns många anledningar att ha med Jay Bay på sin lista; det är ett solskensparadis med stränder, delfiner, shopping i nästan varje kvarter och ett gäng surfoutlets att fynda coola kläder i.

Surfer Jay Bay South Africa

Staden har naturreservat och floder på båda sidor om sig, ett bra utbud av caféer, take-away mat samt fisk- och skaldjursrestauranger.

6. Wilderness

Wilderness är sannerligen charmigt och vackert på ett helt tidlöst sätt. Denna kuststad har en skönt avslappnad atmosfär med supertrevlig lokalbefolkning. Vissa gillar att kalla det för en hippiestad på grund av de många konstnärer och hantverkare som bor här och har sina egna butiker. Även om det är en liten stad finns det gott om saker att njuta av; otroligt storslagen natur, adrenalinfyllda aktiviteter, vackra stränder samt flera utsiktsplatser att spana in delfiner och valar.

South Africa Kaimaan River Wilderness

Det finns en lång vacker strand här, men Bueach Bums be aware! Undervattensströmmarna är väldigt starka här det är inte bara att hoppa i var som helst utan håll er för bad mellan de röda flaggorna. För lite lugnare vatten kan ni ta er ner till Kaaimans River, hyra en SUP-bräda, paddla till vattenfallet mellan bergväggarna och bara njuta!

7. Franschhoek & Stellenbosch

Franschhoek Wine Yard South Africa

Det produceras fint vin i Sydafrika. Franschhoek och Stellenbosch är båda två vindistrikt som inte ligger långt från Kapstaden. Vi rekommenderar definitivt ett stopp i minst ett av distrikten under din roadtrip i Sydafrika. Franschhoek är litet som ligger vackert mellan två dalar med en huvudgata, medan Stellenbosch är en liten studentstad med en mer urban touch.

 

11 saker att ha koll på inför en roadtrip i Sydafrika

 1. Ha alltid med ditt giltiga körkort i bilen samt ett internationellt körkort
 2. Gör research på körrutt och vägarna innan ni kör iväg. Infrastrukturen är bra på motorvägarna men inte alltid på småvägarna
 3. Vissa vägar har vägtull; se till att ha kreditkort, kontanter eller en betalbricka (går ofta att boka när du hyr bil)
 4. Du kan inte parkera och övernatta var som helst, men det finns gott om campingplatser att välja bland
 5. Vänstertrafik, håll till vänster 
 6. Sydafrika har höga olyckstal i trafiken. Håll uppsikt hela tiden 
 7. Mobilsamtal under körning är förbjudna 
 8. Kör endast vid dagsljus
 9. Ta inte upp liftare 
 10. Kör med dörrarna låsta och låt inte saker ligga framme under färd
 11. Stanna aldrig och mata vilda djur – det är både farligt och kan bli dyrt (du kan få höga böter)
Är du redo för en ultimat roadtrip?
Hör av dig!
Relaterade inlägg
Kontakt