Hur jag lärde känna vänner för livet när jag åkte Transsibiriska järnvägen

Hur jag lärde känna vänner för livet när jag åkte Transsibiriska järnvägen

"Jag har haft en föreställning att i Ryssland är många ganska ruffa, lite otrevliga och dricker mycket vodka, ofta. Med facit i hand var det bara sista bilden som hade viss sanning och jag är glad att de flesta av mina fördomar var helt fel! På vårt äventyr längs Transsibiriska järnvägen lärde jag känna vänliga, roliga och helt fantastiska ryssar!"  

Vem är jag? Annelie
Min resa och upplevelse? Reste med tåg med min pojkvän genom Ryssland, Sibirienoch Mongoliska vildmarken samt fick uppleva den kinesiska storstaden  
När var detta? Sommaren  2017

Vår resa började i Sankt Petersburg. Efter en hel dags resande välkomnades vi varmt och starkt och skålade med en shot vodka på hostellet med alla som var där, kan du tänka dig en bättre start? Det hade inte vi kunnat!  

Resa längs Transsibiriska järnvägen  

Transsibiriska Järnvägen - Bra att ha med nudlar på tåget!

Först på resan var att utforska vackra Sankt Petersburg, sedan startade äventyret med Transsibiriska järnvägen i Moskva. Det mesta på tågstationen är tydligt och det underlättar att hitta bara du får ett hum om hur Kyrilliska alfabetet fungerar, då kommer du enklare att veta till vilken perrong du ska till och vilken vagn du ska bo i närmsta tiden. Sedan rullar tåget iväg och ett fantastiskt äventyr är igång. 

Du bor i samma kupé och har samma säng under hela resan. Vi valde att resa i 2:a klass och då är det 4 personer per kupé med en våningssäng på varje sida. Varje vagn har vanligen 6 kupéer. Ni kan gå mellan vagnarna, men dina grannar du delar vagn med kommer att bli som en familj närmsta tiden. Familjen har även en ledare; “provodnitsan” - kvinnan eller (ibland en man) som ser till att vagnen är ren och att folk är schysta.

Transsibiriska Järnvägen - Mys i kupén

Så vad behöver du ha med dig på en sån här tågresa? Vi lärde oss att det är väldigt praktiskt med

  • En metallmugg
  • Fickkniv
  • Massa mat (nudlar)
  • Vatten
  • Tepåsar/snabbkaffe
  • Powerbank
  • Lite choklad till provodnitsan 

MEN det finns en sak som är viktigare än ovan nämnda att få med: Vodka! 

Döm inte flaskan efter etiketten...   

...men se till att det är en nice flaska då ryssarna kan vara petiga. Vi lärde oss det i mataffären, där vi hade plockat på oss lite vatten och mat. Vi valde vodka efter den etikett som tilltalade oss mest. En väldigt allvarlig säkerhetsvakt som såg oss närmade sig oss med ett leende och förklarade att vi inte offentligt kunde gå runt med just det märket. Han hjälpte oss att välja en annan flaska, med ett ännu större leende än tidigare, lifesaver!!

Vår vodkaflaska kom väl till pass när grannarna bjöd över oss på ett glas. Så kul! Även om vi snabbt insåg att vi inte kunde prata ett ord ryska och att deras engelska var väldigt knaper, hade vi hur kul som helst. Att kommunicera med Google translate skapade hysteriskt knasiga situationer när vi “pratade” om var vi bodde, vad vi gjorde och vad vi tyckte om. Första vodkaflaskan var tom inom två timmar. Som tur var hade de fyllt på sitt lager också.

Vi blev väl omhändertagna; när de fyllde på sina glas med ren vodka fick vi vår utblandad med juice. Vi spelade kort hela natten och trots det fattade vi aldrig reglerna helt. Det var hur kul som helst ändå! Våra nya vänner försökte verkligen att förklara kortspelet och varje gång vi trodde att vi var på väg att vinna förlorade vi istället. 

Transsibiriska Järnvägen - Våra nya vänner!!

De reste en kortare sträcka än vi så att tredje natten  gick vi upp kl. 03 för att vinka av dem. Helt oväntat för oss väntade deras bästa vän på perrongen med massa souvenirer åt oss. Så oerhört fint av dem, de ber sin vän att komma till perrongen kl. 03 på natten för ge oss dessa. 

Resten av resan   

Våra fyra första dagar på tåget var fantastiska, tack vare våra tre nya vänner. Hela vår tågresa mellan Moskva och Beijing var sju dagar lång. Transsibiriska Järnvägen - Utsikt Ryssland, vackrare än jag trodde!Efter Irkutsk åkte vi Transmongoliska järnvägen med stopp i Ulan Bator och sista stoppet var Beijing. De resterande tre dagarna på tåget träffade vi människor från hela världen. Det är gott om tid mellan stoppen vilket gör att en hinner prata med sina medpassagerare. Folk är intresserade att både lyssna på dina och berätta egna historier och livet. 

Att resa i 2:a klass 

Att resa i 2:a klass var en jättebra upplevelse där du träffar mycket människor. Alla kupér i samma vagn är samma typ och de allra flesta i 2:a klass är backpackers. Både jag och min pojkvän klassar det här som en av de bästa resor vi båda gjort där en stor del av upplevelsen var de nya vänskaper föddes under tågresan.  

Skulle du vilja resa längs Transsibiriska eller Transmongoliska järnvägen?
Snacka med oss!

        

Taggar: Backpacking
Relaterade inlägg
Kontakt