Shopping

Shoppa loss - men glöm inte att pruta!
Shopping är för många ett nöje i sig, men glöm inte bort att man ofta kommer hem med massor av saker som man aldrig använder hemma och man undrar "vad tänkte jag på när jag köpte dessa?"

Som resenär från Europa, upptäcker du att många produkter och varor är så mycket billigare i andra länder och regioner i världen. Men oavsett om du ska köpa en unik souvenir från en nattmarknad i Asien eller en designerskjorta i Buenos Aires eller New York, måste du bära runt på det i ryggsäcken under resten av resan. Det kan vara ok om det är en lätt och kompakt sak, men vårt grundläggande råd är att transportera hem stora och tunga saker som du inte behöver under resan eller planera in shopping under de sista dagarna av resan.

Spänningen med att resa världen runt, är att besöka och utforska marknader av alla slag. Prutning är allmänt accepterat och ofta nödvändigt. Det finns många etiska regler när man beskriver konsten att pruta och du bör alltid kolla upp vad som gäller i just det landet. En tumregel är att du bör enbart starta en förhandling om du är seriöst intresserad av varan. Det kan vara en sport för dig att pruta ner priset på varje objekt (utgångspriset är ofta tio gånger högre än dess verkliga värde), men gör det alltid med ett leende på läpparna och acceptera om du upptäcker att du har blivit lurad. Troligtvis har du råd med en "förlust".

Var medveten förfalskade produkter som DVD, CD, handväskor, kläder och elektronik etc. De finns ofta i Indien, Kina, Thailand, Vietnam och andra asiatiska länder. Det är frestande att köpa en falsk kopia som är 10-20 gånger billigare än det ursprungliga varumärket, men du kan vara ganska säker på att det inte kommer att hålla lika länge som originalet. Du kan också stöta på juridiska problem när du passerar gränser eller återvänder hem och tullen eller de lokala myndigheterna ertappar dig med förfalskade produkter. Kom ihåg att; hämta hem eller skicka falska produkter i stora kvantiteter med försäljning i åtanke, är ett allvarligt brott. Det kan kosta dig en förmögenhet och kanske ett åtal!

Kontakt