Roadtrip i Australien längs östkusten

Åk på en roadtrip längs Australiens östkust. Men var uppmärksam på kängrur!
Huvudväg A1 från Sydney till Cairns är den längsta strandboulevarden i världen. Så känner du en stickande surflängtan och samtidigt att du vill resa i din egen takt och på dina villkor, så hitta en lucka i kalendern, fixa en bil och ta en roadtrip längs Australiens förföriska östkust

Roadtrip i Australien - allt börjar i Sydney

Sydney är Australiens största stad och även kontinentens kulturella centrum. De flesta resenärer både börjar och avslutar sina aussie-äventyr här, så det är ett perfekt ställe att ladda upp och fixa en bil till din roadtrip. Innan du påbörjar dina bileskapader, ta några dagar och lär känna Operahuset, Harbour Bridge, Olympic City och Bondi beach. Njut av solen, unna dig en, två eller tre kalla Fosters och känn på atmosfären i denna sköna stad. När du gjort Sydney att par dagar och hittat en hygglig bil, då är det dags att hit the road.

Börja din roadtrip i Sydney och spana in Harbour Bridge

Destinationen är Cairns, Australiens händelsehuvudstad och din bäste vän på väg norröver är huvudväg A1. Använd den som riktlinje och ledstjärna, men följ den inte slaviskt. Det är aldrig på huvudvägarna du får dina mest intressanta reseminnen.     
 
Även fast målet ligger mer norröver så börja med att besöka the Blue Mountains. Det är en fantastiskt vacker bergskedja som sträcker sig hela vägen upp till Cairns. En mäktig naturupplevelse kan vi lova! Den brittiska kolonisationen av Australien började i Sydney, så det är också här du kan se många av de fascinerande 150 till 200 år gamla städerna, som för övrigt på många sätt påminner om amerikanska gränsstäder. Leura och Katoomba är två levande exempel. Passa också på att prova vinet som produceras i New South Wales, och kommer du över en bra årgång så se till att bunkra upp med några dunkar. Det är ju faktiskt det som är en av alla fördelar med att ha tillgång till bil.

Roadtrip längs Australiens guldkust & pärlan Byron Bay

Exakt vilka kuststäder du väljer att utforska på din roadtrip mellan Sydney och Brisbane är upp till var och en, alla har sin speciella charm, men en plats du inte får missa är Byron Bay. Byron Bay ligger ungefär 20 mil söder om Brisbane och det är här The Gold Coast börjar. Staden är väldigt populär bland backpackers och har du en plats över i bilden så är det här stället att hitta en trevlig liftare som har lust att bidra med några kronor till bensinkassan.

På en roadtrip längs Australiens östkust är i Byron Bay och prova att surfa ett måste!

Stränderna i Byron Bay är fantastiska och atmosfären härligt avslappnad med en touche av flower-power. Den som gillar fyrar blir inte heller besviken av staden, den som finns här har ett av de starkaste fyrljusen i hela Australien. 10 mil mer norröver hittar du surfarnas paradis. Det har samma härliga atmosfär som Byron Bay, men är bara lite mer surforieterat. Så på med badkläderna, vaxa brädan och ta en vecka "off" och lär dig bemästra surfkonsten.  

Som i en Bountyreklam…

Nästa stopp är Brisbane. En stor stad, men Brisbane har trots sin storlek lyckats bevara en laid-back atmosfär. Om du råkar vara där en söndag, missa då inte marknaden på Riverside Centre. Fyra timmar norröver hittar du sedan Fraser Island; en sagolik plats som motsvarar alla förväntningar du någonsin kan tänkas ha vad det gäller tropiska paradisöar. Fraser Island är paradiset på jorden och finns även med på UNESCO´s lista över världsarv.

Det Stora Barriärrevet

Det är precis norr om Fraser Island som det Stora Barriärrevet börjar, och det sträcker sig sedan hela 2000 km norrut, nästan till Papa Nya Guinea. En kan uppleva revet både från ett båtdäck, i vattnet med snorkeltub eller ett tiotal meter under vattenytan med full dykarmundering. Upplevelserna är diametralt olika, men vackra koraller och fiskar i jordens alla tänkbara färger är gemensamma synintryck. Det finns en stor variation av utflykter du kan göra utmed det stora Barriärrevet, alltifrån flerdagarstripper till kortare varianter, så det är bara att fråga dig själv vilken typ av upplevelse du söker.

Sista stoppet

Sista anhalten är Cairns och staden är som sagt kontinentens inofficiella händelsehuvudstad. Här kan du prova på allt från fallskärmshoppning, rafting, och kajak till häst- och mountenbiketurer och de givna snorkel- eller dyktripperna. Cairns har en helt unik atmosfär som lockar backpackers från hela världen.

Fakta roadtrip Australiens östkust

 • När är bäst att åka? - September till februari eller februari till mars/april är den absolut bästa tiden för just den här resan.
 • Kilometer att lägga bakom sig? - Runt 2000-3000 beroende på hur många avstickare en gör. 
 • Hur lång tid rekommenderas? - Åtminstone en månad, men två är bättre om du vill hinna med alla häftiga destinationer och upplevelser.

 

Roadtrip i Australien - ruttförslag längs östkusten

 • Sydney
 • Port Macquarie
 • Byron Bay
 • Gold Coast
 • Brisbane
 • Fraser Island
 • Kroombit
 • Rockhampton
 • Airlie Beach
 • Townsville
 • Cairns

Hyrbil eller campervan

Hyrbil eller campervan
Många tycker att roadtrip är det bästa sättet att utforska nya destinationer. Oavsett om du behöver en bil på öst- eller västkusten, så att vi kan hjälpa dig!
Hitta hyrbil Campervans i Australien

 

Har du andra funderingar om om roadtrips i Australien?
Hör av dig

 

Kontakt