Roadtrip längs Australiens ryggrad - The Explorers Way

Åk från Adelaide till Darwin - rakt igenom Australien
Är du redo för ett riktigt äventyr i vildmarken? Hyr din Mighty husbil och kör rakt genom Australiens ryggrad! Den här roadtripen tar dig genom otroliga landskap och till några av de allra bästa nationalparkerna som Australien har att erbjuda!

Den här roadtriprutten tar dig upp (eller ner från Darwin om du föredrar det) genom Explorers Way. På stoppen mellan Adelaide och Darwin kommer du se de häftigaste landskapen du någonsin kommer skåda. Med en Mighty campervan är du redo för en äkta och genuin Aussie-upplevelse!

Några tips innan du åker:

  • Om du kommer att resa med ett eget fordon så se till att ha den servad innan du åker
  • Lär dig att byta däck!
  • Kör inte på natten, det finns djur som hoppar omkring på vägarna.
  • Ha alltid med dig vatten.
  • Vila regelbundet varannan timme.

Roadtrip Australien - karta

Börja din resa i fantastiska Adelaide

Utforska Adelaides fantastiska matkultur!

Lonely Planet har utnämnt Adelaide till en av världens coolaste städer och södra Australien som den femte bästa destinationen att besöka 2017! Adelaide är en toppenstad där du lätt kan spendera några dagar och kallas även för The Festival City – så om du är i staden, ta reda på vad som är aktuellt just då! Om du är ute efter shopping och bra mat så ta dig till Adelaide Central Market. Adelaide är en stad full av liv med bra caféer och känd för sitt utbud av konst och avslappnade livsstil. Vi rekommenderar dig att stanna här i några dagar innan du åker vidare, du kommer älska det!

Dag 1: Bil från Adelaide till Clare Valley

Då var det dags att åka vidare, det är ju trots allt en roadtrip! Vinälskaren behöver inte åka långt innan första stoppet, två timmar norr om Adelaide ligger Clare Valley – ett perfekt ställe för vinprovning. Här hittar du den 32 km långa Rieslingslingan som tar dig genom det vackra distriktet. Här finns förutom fantastiskt landskap och gamla vingårdar även världens bästa Riesling! I området ligger också den historiska staden Burra med mycket att upptäcka. Ett tips är att hämta ut ett "Burra Heritage Passport” så du kan bocka av allt på din lista!

Körsträcka: 307 km
Övernatta i: Clare Valley

Känguru på vingård i Adelaide

Dag 2: Clare Valley/Port Augusta till Flinders Ranges 

I Flinders Ranges National Park finner du världens äldsta landskap. På vägen kan du stanna i Melrose och Quorn och ta Pichi Pichi tåget (från april till oktober).

Körsträcka: 199 km
Övernatta i: Wilpena Pound near Parachilna

Dag 3: Utforska Flinders Ranges

Vandra runt till fots eller ta en 4WD-tur genom den fantastiska nationalparken. Wilpena Pound är en naturlig amfiteater uppbyggd av bergen och är en av Australiens mest kända landmärken. Om du tar dig upp för bergen väntar en fantastisk utsikt som du inte vill missa! Om du ändå vill se mer av Wilpena Pound kan du flyga över för en ultimat upplevelse.

(Alternativt 2-3 dagars avstickare till Arakoola)
Arakoola är ett privatägt naturreservat och ligger i hjärtat av Flinders Ranges norra delar. Besök Sillers Loukout, bergsvyerna du får uppleva här kan vara Australiens bästa! Här kan du välja att antingen uppleva Arkoola till fots genom Chambers Gorge eller boka en 4wd-Ridgetoptur.

Körsträcka: 202 km both ways
Övernatta i: Arakoola

Dag 4: Flinders Ranges till Maree (alternativt stopp) 

Maree kan bli din roadtrips mest avlägsna stopp, föreställ dig själv långt in i vildmarken. Om du vill komma bort från den stressiga vardagen hemma så har du kommit helt rätt! Maree är ett lägligt stop på den långa vägen till William Creek. När du ändå är i krokarna borde du passa på att följa Birdsvillespåret och besöka en dadelfarm. Se till att tanka när du är här, nästa bensinstation kommer första i William Creek

Körsträcka: 186 km
Övernatta i: Marree

Dag 5: Maree till William Creek

Ta en paus och slappna av i de varma källorna i Coward Springs – det varma luftströmmarna är bra för dig! Det kan vara skönt med en ordentlig rengöring efter en lång biltur. I William Creek hittar du den mest avskilda puben. Se till att gå in och ta dig ett glas eller två (ingen drink and drive dock) och lämna hatten till ägarna. Du förstår vad vi menar när du kommer dit! 

Körsträcka: 204 km
Övernatta i: William Creek

Missa inte Coober Pedy på din roadtrip!

Dag 6: William Creek till Coober Pedy

I Coober Pedy händer allt under jorden! Lokalbefolkningen flyr hettan, som kan stiga upp mot 50 grader sommartid, genom att bo under marken. Till ytan ser Coober Pedy ut som en ökenstad men många bor här på grund av gruvorna som är fulla av opal, se till att besöka en gruva när du är här! Passa även på att övernatta under jorden.

Körsträcka: 167 km
Övernatta i: Coober Pedy

Dag 7: Utforska Coober Pedys under jorden 

Coober Pedy är opalens stad, hela 75% av all världens opal kommer härifrån. Utforska gruvorna så kanske du hittar en perfekt ädelsten att ta med dig hem. Boka en dagstur och upptäck det underjordiska livet i gruvstaden eller besök The Breakaways Conservation Park. 

Övernatta i: Coober Pedy

Dag 8: Coober Pedy till Uluru - Kata Tjuta NP

Idag är det du och din husvagn! Det är en lång biltur men en fantastisk destination väntar som slutstopp! Uluru (tidigare kallad Ayers Rock) är en av Australiens mest kända landmärken. Föreställ dig alla häftiga Instagraminlägg som väntar på dig här!

Körsträcka: 734 km
Övernatta nära: Kata Tjuta NP

Dag 9: Uluru National Park

Ingen bilkörning denna dag, idag handlar allt om att ta in det vackra landskapen! Det massiva berget har mängder av röda nyanser i sig, mycket vackert. Den största delen av berget ligger under marken och skapades för över 600 miljoner år sen, att ta sig runt berget tar ca 3,5 timme. När du är här borde du passa på att se en solnedgång eller uppgång. Om du vill lära dig mer om Aboriginals historia. 

Ayers Rock - ett måste på din roadtrip!

Dag 10: Uluru - Kata Tjuta NP to Kings Canyon

Gå upp tidigt för att beskåda Ulurus fantastiska soluppgång. När du anländer till parken förstår du direkt varför den kallas Red Centre. Intill Ayers Rock ligger också The Olgas eller Kata Tjuta. Dags att ta sig vidare och köra mot Kings Canyon. Hitta ett trevligt hostel att övernatta på, eller ännu bättre.. Övernatta under stjärnorna!  

Körsträcka: 303 km
Övernatta i: Kings Canyon

Dag 11: Kings Canyon

Kings Canyon är perfekt för tidiga morgonpromenader! Den mest populära vägen är King Canyon Rim Walk. Det finns flera vägar att välja på när du vill ta dig till The Garden of Eden och Lost City, helt otroliga platser! Vi rekommenderar verkligen att du tar en tur med en aborigin som kan berätta djupgående om områdets historia samt visa dig de bästa och vackraste omgivningarna du inte vill missa!

Fotovänliga Kings Canyon måste du besöka på din roadtrip!

Dag 12: Kings Canyon to Alice Springs

Om du har planerat in en helikoptertur så är det här rätt ställe att göra det på. Utsikten från ovan är helt otrolig! Boka in det tidigt på morgonen då det är dags att åka vidare senare under dagen. Det är en lång bit att köra till Alice Springs!

Körsträcka: 472 km
Övernatta i: Alice Springs

Dag 13: Alice Springs

Stanna och ta det lugnt i Alice Springs idag. Gillar du konst? Då har du tur! Det här stället kryllar av konst från Aboriginal av alla dess slag. Även om du inte är intresserad av konst så är det en fantastisk kulturell upplevelse. Alice Springs är omgivet av The MacDonell Ranges, det finns alltså mängder av möjligheter till vandring, otroliga vyer och adrenalinfyllda aktiviteter.

Övernatta i: Alice Springs

Dag 14: Alice Springs till Tennant Creek

Efter en dags vila är det dags att bege sig till Tennant Creek, en sex timmars lång sträcka. Det är en lång väg att köra så se till att stretcha benen ordentligt emellanåt. Det bästa stället att ta en paus på är Devils Marbles. Här finns de omtalade och massiva granitbergen. Tennant Creek är guldets plats, här kan du fördjupa dig i guldets historia. Den senaste guldrushen var år 1930.  

Körsträcka: 510 km
Övernatta i: Tennant Creek

Dag 15: Tennant Creek till Daly Waters

Kör till Daly Waters och ta dig några glas på The Historic Pub. Den avlägsna puben i William Creek (dag 5) var full med kapsar från hela världen. The Historic Pub har något annat som du kan lämna när du åker… Din BH! 

Körsträcka: 408 km
Övernatta i: Daly Waters

Dag 16: Daly Waters till Katherine

En kort körsträcka bort väntar ett fantastisk och avkopplande stopp I Mataranka. Det är en naturlig pool och de varma luftströmmarna gör vattnet väldigt varmt och skönt. Mataranka ligger omgiven av träd och vattnet har en vacker grön färg, det är en dold pärla som du inte får missa!

Körsträcka: 276 km
Övernatta i: Katherine

Se vilda krokodiler i Kadaku National Park

Dag 17: Katherine till Kakadu National Park

Kakadu National Park är Australiens största nationalpark och finns med i listan över välrdsarv – behöver vi ens säga något mer? Bergsformationerna är så fulla med konst från Aboriginal att parken ser ut som ett konstgalleri. I mitten av Kakadu National Park ligger de kända våtmarkerna där du kan ta en vattentur för att upptäcka det sällsynta djurlivet.

I Kakadu National Park finns många vattenfall att upptäcka, exempelvis Jim Jim Falls och Twin Falls.

Körsträcka: 340 km
Övernatta: i närheten av Kakadu National Park

Dag 18: Litchfield National Park

I Litchfield kan du se gigantiska termitkreationer som kan bli två meter höga! Det nedbrutna landskapet formar vackra bergsformationer i Lost City. Något annat som är häftigt att uppleva är vattenfallen!

Körsträcka: 250 km
Övernatta: i närheten av Litchfield National Park

Dag 19: Litchfield till Darwin

Sist men inte minst väntar den slutliga 1,5-timmes sträckan till Darwin – Norra Australiens huvudstad. Det är svårt att beskriva känslan i Darwin, det måste upplevas! Det är väldigt influerat av den asiatiska kulturen, du kommer alltså äta fantastisk mat! Staden är också starkt kopplad till Aboriginals kultur med vacker konst. När du besöker livfulla Darwin kommer du höra många olika språk talas på gatorna!

När du är i Darwin kan vi verkligen rekommendera dig att besöka de lokala marknaderna! Köp med dig mat härifrån och avnjut den till solnedgången. Du vill inte missa Darwins solnedgångar!

I Darwin kan du lätt spendera några dagar så se till att ha med det i din planering! Du kommer troligtvis behöva några dagar att återhämta dig från denna episka roadtrip!

Körsträcka: 116 km
Övernatta i: Darwin

Planera in en solnedgång över Darwin i din resa!

Nyfiken på den här roadtripen?
Få mer info!
Vill du göra en roadtrip?
Ta en titt på fler campervans!

 

Zooma in kartan till denna amazing roadtrip i Australien

Kontakt