Roadtrip Los Angeles - Seattle - Route 101

Åk på en roadtrip längs USA:s västkust- Los Angeles till Seattle på Route 101
Från Kalifornien i söder sträcker sig väg 101 hela 2500 kilometer norrut utmed Stillahavskusten till den Kanadensiska gränsen. Dess ursprung kommer från den gamla spanska vägen "el Camino" som länkade samman de olika spanska bosättningarna utmed kaliforniens kust. Idag kallar man oftast vägen "101:an" och den används dagligen av tusentals lokala pedlare och turister, m.a.o. klassiskt att göra en roadtrip på!

Världens mest livliga vägkorsning

En roadtrip utmed väg 101 startar ofta i L.A. och efter en vecka i detta underhållningsmecka ligger Kalifornien bara och väntar på att få bli upptäckt. 101:an har sin början i världens mest tumultartade vägkorsningar (the East L.A. Interchange) och sett ur ett visst perspektiv är det en bra start; under resten av resan uppskattar man nämligen av den anledningen både den frodiga naturen och den friska luften ännu mer. Vägen ringlar norröver ut ur L.A., genom Santa Barbara och Santa Maria och när den når San Luis Obispo se till att hålla till vänster och ta väg 1 utmed kusten för att få den maximala naturupplevelsen.

Lyssna på vår Roadtrip California lista på spotify
kolla här

 

San Franscisco har mycket att erbjuda, bl a din fina Golden Gate bron

Mer än bara Golden Gate

San Francisco är sedan det första rejäla stoppet utmed väg 101. Staden är känd för sina hippies, sin gaycommunity och för Golden Gate Bridge. Amerikanska städer blir ofta kritiserade för att vara ocharmiga, men San Francisco är inte en av dem. San Francisco har verkligen något speciellt och attraherar utan problem den mest svårflörtade.

Stadsdelen the Casto är ett bra exempel på en riktigt charmig och regnbågsflaggande del av staden. Chinatown är också en intressant stadsdel och är definitivt värd ett besök. Chinatown uppkom på 1800-talet då man i USA byggde ut större delen av sitt järnvägssystem och tog hjälp av kinesisk arbetskraft. Haight-Ashbury är en annan cool stadsdel som länge har varit en avslappnad hippiezon. Men nu på senare tid, då fastighetspriserna har skjutit i höjden, har många av dem flyttat. Men området har ändå en skön känsla av 70-tal så ett besök bör du absolut försöka hinna med. När du lämnar San Francisco åker du norrut och passerar makalösa Golden Gate Bridge. Se till att du åker en klar dag, dimma och dis förstör en annars väldigt häftig panoramaupplevelse.     
 

Roadtripstopp 1: Vin och enorma träd

Norr om San Fransisco blir det första stoppet vindistrikten. Gör en avstickare till Napa och upplev amerikanska viner så som de produceras i Kalifornien.
 
Åker man sedan mer norrut så kommer man till the Redwood National Park där du utan problem kan spendera några problemfria dagar. Parken är hem och borg åt de enorma Redwood-träden, som är de största träden i världen. Förutom trädsafari så kan du även prova på att paddla kajak eller kanot, vandra eller cykla mountenbike. Lätt norr om parken ska du hålla ögonen öppna efter Klamath Tour Thru Tree som är en typ av fascinerande träd som man kan köra igenom.     

Avslappnad Oregon-style

Oregon har en av världens vackraste kuster och när man åker utmed 101:an har man kusten på sin vänstra sida nästan hela vägen upp till Washington. Tempot är ungefär 25 procent långsammare i Oregon än i Kalifornien så här är det hög tid att relaxa lite. Man kan utan problem spendera timtals med att bara titta på de mäktiga stillahavsvågorna som slår emot klipporna eller pudriga sandstränderna. En annan fin upplevelse är att se solnedgången från de väldiga dynerna i Oregon Dunes National Recreational Area. Valskådning är ytterligare en Oregon-klassiker och hela året om färdas valarna fram och tillbaka utmed kusten. En otroligt häftig naturupplevelse!

Sista anhalt på route 101 är Seattle

Sista anhalt - Seattle

I staten Washington gör väg 101 en loop runt the Olympic National Park -  en praktfull park med inslag av exotisk regnskog. Väg 101 har sitt slut i Olympia, där den förenas med Interstate 5, samma väg som den lämnade i L.A. Men det mer värdiga och naturliga slutet på den här roadtrippen är Seattle. Staden ligger på Pudget Sound med sin futuristiska Space Needle som det mest signifikanta landmärket. Utsikten därifrån kompenserar helt klart för den långa hissfärden upp. Ett annat måste i Seattle är Boeing fabriken där det fascinerande flygmuseet ligger och den flera våningar utbredda Pike Place Market. På marknaden kan du avnjuta en kaffe från världens första Starbucks, som invigdes 1971. Det är något av en perfekt avslutning efter att ha tillryggalagt 2500 kilometer med blaskigt bensinmacks-kaffe.

Fakta

När? Den här resan kan man göra hela året om, men Washington och Oregon är som mest inbjudande under sommarmånaderna. Så ett tips är att lämna L.A. i maj och bege sig norrut.
 
Sträcka? Runt 2500 kilometer.
 
Tid? Har du ont om tid kan du utan problem göra den här roadtrippen på ett par veckor. Men vill du verkligen hinna utforska kuststräckan så är en och en halv månad en mer rimlig tidsmarkör.

 

Hyra bil om du är under 25 år?

Hyra bil om du är under 25 år?
KILROY erbjuder bra erbjudanden för alla upptill 25 år med Alamo. När du hyr bil i USA och Kanada genom KILROY så behöver du inte betala den extra avgiften som tillkommer om du är under 25 år. Kontakta oss så får du veta mer!
Läs mer! Kontakta KILROY

 

Kontakt