Roadtrip: Route 66

Under en roadtrip på Route 66 har du chans att se allt det som USA är känt för. Städer som aldrig sover, prärie så långt ögat når, och små burgerjoints med enormt stora hemgjorda hamburgare. För att inte nämna en obeskrivligt vacker natur.

On The Road

År 1926 blev Route 66 färdig. Nästan 4,000 km väg som sträckte sig från Grant Park i Chicago till Santa Monica Boulevard i Los Angeles, genom tre tidszoner och åtta stater - Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona och Kalifornien. Författaren John Steinbeck kallade det "The Mother Road" och Route 66 har alltid varit synonymt med att vara på väg mot en dröm!

Desperados och Disneyland

Även om de tvåfiliga vägarna har ersatts av moderna motorvägar, är Route 66 ett levande fenomen  och utstrålar en tid då man inte behövde reservera motellrum i förväg, en tid då det var säkert att varje stad hade sitt eget diner där ingen hade hört om kolesterol och där en bensinstation var en plats var man kan förvänta sig att få service. Den är resan med familjen där barnen fär 614:e gången undrar hur långt det är kvar till Disneyland. Den är tråden som binder ihop lapptäckeAmerika med sin mytologiska karaktär, den har lagt asfalt till allt från emigranter och desperados till turister och lastbilar. Få vägar kan framkalla samma känsla, för Route 66 är ett riktigt äventyr!

Roadtrip - För den rastlösa äventyraren

USA är en nation som alltid har sökt sig mot väst. Allt från dess att de första nybyggarna klev i land till att seriecowboyen Lucky Luke alltid rider ut i solnedgången. Därför startar alltid alla äventyr på Amerikas huvudgata i Chicago vid Lake Michigan och slutar vid Stillahavskusten. Starta i juli, köp en gammal cab och rulla iväg med den gamla landsvägen som enda riktmärke. Låt nyfikenheten ta över och låt Route 66 visa en värld av ett USA igår, idag och imorgon ...

Lyssna på vår Roadtrip California lista på Spotify
Spana in listan här

Att planera sin road trip i USA är halva nöjet

Roadtrip - med lite struktur

Till er som önskar ett visst mått struktur har vi samlat ett potpurri av Route 66 landmärken som du kan besöka på vägen mot Stilla havet från Chicago. För även om det är människorna och USAs själ som lockar, så är det dumt att passera Hooverdammen eller Arizonas förstenade megaträdsstammar utan att dra i handbromsen och låta historiens vingars sus flaxa lite...

Syltade grisfötter och hårdkokta ägg

Chicago är en av USA´s häftigaste storstäder och förtjänar en resa  i sig själv, men ta upp bilnycklarna och kör västerut. Första stoppet är Springfield, Illinois. Både för att den delar namn med familjen Simpsons hemby och för att det är president Lincolns hemstad. Den delen av Route 66 som går genom Illinois är flankerad av kyrkogårdar, kyrkor, bensinstationer, motell och barer med syltade grisfötter och hårdkokta ägg på menyn. Detta är den amerikanska midwest på både gott och ont. Här gör man gott i att inte dra några hädiska skämt - folket här tar lika allvarligt på sin religion som irländarna sin whiskey eller italienarna sin mor.

Frozen Custard

St. Louis ligger där floderna Missouri och Mississippi möter Route 66. En historisk trafikknutpunkt, med oceaner av historier som kan hålla den resande underhållen i dagar. Överst på listan är dock Ted Drewes Frozen Custard. Ett klassiskt Route 66 pitstop for den som gillar sötsaker. Det är himmelriket för kakälskare och en institution i i St. Louis.

Stora biffar

Kansas och Oklahoma är långa backar, farmar och betesmarker. Efter Oklahoma kommer Texas, där ordspråket heter att, "landet är så platt och händelsefattigt man kan se två dagar in i framtiden". Detta är boskapsland och har man inte ätit en grillad välhängd en-kilosbiff så har man anledning att åka tillbaka. 

Utanför Amarillo, Texas, passerar man "Cadillac Ranch" där en rad med klassiska amerikanare har funnit en sista viloplats med baken i vädret som en struts som blivit skrämd och stuckit ner huvudet i jorden. Ett gyllene Kodak moment.

Att köra igenom Monument Valley under sin tur på Route 66 är en riktig upplevelse

New Mexico är platt, hett och fascinerande, och större delen av året är landskapet ungefär lika frodigt som en sandlåda om sommaren. I Holbrock, Arizona kan du checka in på Wigwam Motel som är ett klassiskt Route 66 landmärke, där du kan ta ett par nätter i motellets betong wigwams. Arizona är också hemstat för imponerande förstenade trädstammar, som är ett geologiskt fenomen från tusentals år tillbaka. Norr om Route 66 finner den resande Grand Canyon och Hooverdammen. Dessa kräver ingen närmare introduktion, och de är väl värda ett par dagars stopp. En tur upp till Las Vegas kanske kan locka, om man känner att man har fått nog av det primitiva landsvägslivet.  Nästa stopp är Kalifornien som väntar på andra sidan Coloradofloden.

California Here I Come

Kalifornien i juli månad är varmt nog för att skallerormarna ska svettas. Den här delen av Route 66 är bokstavligen i första hand en ökenvandring genom Mojaveöknen. Det var här general Pattons trupper tränade ökenkrigsföring innan de blev inkastade i kriget mot nazisterna  i Nordafrika efter USA´s inträde i Andra Världskriget.

Efter Mojave öknen går vägen över bergen till San Bernardino, vilket är det sista stoppet innan Stilla Havet. Staden är starten på det tätbefolkade Kalifornien. 1940 öppnade den första  McDonaldsrestaurangen i San Bernadino och den är ett poulärt stopp längs Route 66. Därefter går resan vidare mot Los Angeles, Hollywood, Santa Monica och Stilla Havskusten. 

Roadtrip fakta

Timing - Starta i maj eller juni och ta turen under sommaren. Sista halvan av Route 66 kan också vara charmerande om vintern men inte den första delen från Chicago.

Avstånd - Cirka 4.000 km

Tid - kan göras på en månad, men använd två! Så att du har tid att hänga vid alla charmerande små ställen längs vägen.

Var uppmärksam på att det tillkommer ett enkelvägstillägg på bilhyra på den här rutten.

Förslag på rutt för route 66;

  • Chicago
  • Springfield
  • St. Louis
  • Riverton
  • Oklahoma City
  • Amarillo
  • Santa Fe
  • Alberquerque
  • Flagstaff
  • San Diego

Hyra bil om du är under 25 år?

Hyra bil om du är under 25 år?
KILROY erbjuder bra erbjudanden för alla upptill 25 år med Alamo. När du hyr bil i USA och Kanada genom KILROY så behöver du inte betala den extra avgiften som tillkommer om du är under 25 år. Kontakta oss så får du veta mer!
Läs mer! Kontakta KILROY
Kontakt