Sri Lanka

Vacker strand på Sri Lanka
 

Resor till Sri Lanka - en grön oas!

Sri Lanka är en fantastisk ö i Sydostasien, med den smaragdgröna tropiska skogen och de fantastiska stränderna. Det vackra landskapet, med dess intressanta kultur och dess rika kulturarv, är vad som lockat resenärer i många många år. Resten av världen har länge berömt Sri Lankas te, kaffe, kanel och kokosnötter, som är av högsta kvalitet.

Sri Lanka har varit ett centrum för buddhismen sedan urminnes tider. Nationen är multi-etnisk. Tillsammans med buddhism har också hinduism, kristendom och islam en stark roll. Du kommer att älska de färgstarka saris och bli upphetsad av alla frukter, smycken och kryddor som du hittar på marknaderna. Vi rekommenderar att du besöker Sri Lanka under någon av alla de festivaler som hålls där, då det fullkomligen exploderar i färger! Utbildning är väldigt viktigt för Sri Lanka och ön har en mycket skrivkunnig befolkning, 92% är läskunniga.

Sevärdheter i Sri Lanka

Yala National Park i sydöst, är en park där hjordar av vilda elefanter skyddas. Du kan även se leoparder, hjortar och peacoks om du åker på viltsafari. Wilpattu National Park i nordväst har många spännande vattenfåglar, allt ifrån storkar till skedstorkar. Sinharaja-skogsreservat finns med på Unecos världsarvslista och är väl värd ett besök! Beundra Hill Country och dess gröna teplanteringar eller om du vill ha lite action- åk och surfa i Arugam Bay, en liten by med en härlig strand och ett intressant djurliv. Ett annat bra ställe att se teplantager på är Ella, med dess tempel och vattenfall. Horton's Plain och World's End är andra utmärka platser för stora naturupplevelser!

Sri Lankas strandliv

I Sri Lanka finns det gott om vackra stränder med svajande palmträd. Vattnet är 28 grader varmt året om och det finns både utrymme för den som vill bada och lapa sol, och den mer rastlöse och/eller äventyrliga som vill dyka, åka på valsafari eller surfa i Sri Lanka.  

Städer

De antika städerna Anuradhapura och Polonnaruwa är intressanta med sina magnifika stupas och imponerande buddhistiska konst. På Unescos världsarvslista finns Galle, som är en perfekt bevarad stad på sydkusten, där du fortfarande kan känna den holländska koloniala historien. Huvudstaden och landets största stad Colombo uppskattas av många på grund av dess fina restauranger, goda shopping och kultur- och historieattraktioner, medan andra snabbt tröttnar på trafiken och de höga byggnaderna på Galle Rd, stadens pulsåder.

Festivaler

Den 13:e april är den singalesiska och tamilska nyårsfestivalen, då gatorna fylls med människor som firar. Esala Peraha, är en annan stor fest med fantastiska lokala kostymer, kandyandans och andra kulturella danser. Festivalen hålls varje år i juli eller augusti i Kandy.

Sri Lankas nationella blomma Nymphaea stellata används för att dekorera de många lyxiga hälsocentren för turister som finns över hela landet. För dig som gillar surfing, finns några stora surfingplatser som du absolut inte vill missa. De stora buddhistiska monumenten, te-planteringar och djurlivet är också värt all beundran. 

Transport

Det är i allmänhet lätt att ta sig fram på Sri Lanka och de flesta städer är anslutna till Sri Lanka Railways. På grund av den brittiska koloniala kulturen, har många städer blivit influerade av väst. Sri Lanka är ett utvecklingsland och det mesta är fortfarande relativt billigt.

Väder

Klimatet på Sri Lanka är tropiskt och varmt. Den genomsnittliga temperaturen varierar mellan 28°C till nästan 31°C. I januari när det är lite kallare bär lokalbefolkningen jackor! Den regniga perioder varar från april till juni och från oktober till november. Monsunregn väter den sydvästra delen av landet mellan maj och september. Den bästa tiden att besöka Sri Lanka är mellan november och april.

KILROYs tips

Det har varit oroligt mellan Sri Lankas militär och de tamilska tigrarna under många år, men har nu lugnat sig. Det är dock fortfarande viktigt att vara försiktig. Kontrollera reseuppdateringar och varningar från regeringen innan du åker!

Kontakt