Guatemala

Missa inte nationalparken Tikal i Guatemala
 

Resor till Guatemala - Maya kulturens hemland

Att utforska Guatemala är en fantastisk upplevelse! Den forna Maya kulturen, charmerande kolonistäderna och otrolig natur gör landet till en fascinerande destination. Boka din resa till Guatemala hos KILROY travels!

Guatemalas geografiska läge gör landet till en utmärkt plats att starta din backpackertur i Centralamerika; med grannlandet Mexiko i Nordväst, Stilla havet i sydväst, Belize och Karibiska havet i nordöst och slutligen Honduras och El Salvador i sydöst. Det är enkelt att resa mellan länderna, men Guatemala själv är en spännande destination!

Missa inte det unika ekosystemet i Guatemala

Guatemala har ett unikt ekosystem, och det är verkligen det bästa stället för att uppleva biologisk mångfald. Det bergiga landskapet med vacker miljö, kustlinjer med fantastiska stränder, den dramatiska kontrasten mellan fuktig, tropisk regnskog och kallare högland med många vandringsspår, ger en massa upplevelser för naturälskare. Landet har 37 vulkaner, där vulkanen Tajumulco är den högsta i hela Centralamerika. Mystiska ruiner av Maya tempel är ett måste att se under din expedition, och Guatemala erbjuder oräkneligt många av dessa i hela landet. Bevittna platsen där Maya civilisationen stoltserade i Tikal, djupt inne i djungeln. Magiska Tikal är den största utgrävningesplatsen av Maya ruiner. Du kan klättra upp på pyramiderna och få en oförglömlig utsikt över regnskogen. I Tikal finns över 300 fågelarter, så glöm inte kikaren!

Städer och byar värda ett besök

Det finns många charmiga små byar, som tex. Flores inte långt ifrån Tikal. Om du tycker om Afro-Karibisk Garifuna kultur och levande musik, hoppa på en båt till kuststaden Livingston. Atmosfären är verkligen annorlunda där från Flores, som är influerad av Maya kulturen.Ta en billig men säkerligen effektiv spanskalektion i den gamla huvudstaden, Antigua, som även finns med på UNESCO:s världsarvslista. Det är en färgstark kolonistad med massa roliga barer och restauranger. Språkskolan drar många unga resenärer. Om du vill få en minnesvärd kulturell upplevelse så är det bäst att åka under Semana Santa festivalen i april. Boka ditt boende långt i förväg, annars är de stor chans att du hamnar på kullerstensgatorna. Festivalen är verkligen värd att besöka och många åker dit för att fira den. Du kommer att bli förvånad över de mystiska dofterna och ångorna, sångerna och de vackra konstnärliga, flera meter höga hantverken, som är gjorda längs gatan full av blommor och färgpuder. Var däremot uppmärksam för ficktjuvar!

Chichicastenango är en av de bästa marknadsplatser i hela Centralamerika. Detta är en fascinerande kulturell upplevelse och det är garanterat att du hittar något storslaget hantverk som du kan ta med hem.

Lago Atitlán

En bra idé är att boka minibuss från Antigua till en liten by som heter Panajachel. Vägen cirkulerar högt bland bergen, vilket ger otroliga utsikter. Panajachel är beläget längs kusten av Lago Atitlán, som även är omgiven av tre stora vulkaner. Härifrån hittar du små båtar som kan ta dig in till olika små byar längs med sjön.

Äventyr

Guatemala är ett underbart land för den som tycker om äventyr. Häftiga, OCH prisvärda! Du kan vandra eller paddla kanot på åar djupt inne i djungeln, eller festa inne i staden Antigua. Semuc Champey med sina närliggande grottor och vattenfall sägs vara en av de vackraste plasterna i Guatemala. Där finns svala bergsforsar som man kan kyla ner sig i. Den enklaste och säkraste vägen att komma dit är genom att boka en arrangerad tur. KILROY erbjuder massor av spännande äventyr i Guatemala! Pröva vandringslederna och mangrove båtturerna som är arrangerade från en liten strandstad i Monterrico, eller åk och klättra på vulkaner vid Antigua. Vill du vila ditt sinne och kropp? Åk då till den lugna byn San Marcos som är belägen vid kusten av Lago Atitlán. Här kommer du att möta fridfulla, sunt levande människor. Du finner även bra vegetarisk mat, mysiga hotell, yogaklasser och fler andra hälsokurser. Pröva eukalyptusbastun efter yogan och njut av massage eller levande musik. Det här är platsen där du kan ta det lugnt och glömma bort allt för ett ögonblick.

Ta sig runt

Du kan flyga till Mexico City eller Guatemala city, som är det bästa stället att utgå sin resa ifrån i landet. Det finns ett flertal bussfirmor som arrangerar turer mellan städer, men om du vill resa billigt så kan du åka en chicken bus. Det kan vara bra för kortare turer och du kommer definitivt att se mycket av den lokala kulturen.

Säkerhet

Staden har varit rätt stabil de senaste 10 åren, men kriminaliteten är väldigt hög. Atmosfären är överraskande avslappnad och människorna vill hjälpa till. Var dock försiktig i Guatemala City, som har farligt rykte och i överhuvudtaget undvik resande under nattetid. Se även till att inte planera in din resa till Guatemala under orkansäsong.

Kontakt