Panama

En av Panamas orörda stränder
 

Resor till Panama - Ett strandparadis

Panama är strandsemesterparadiset och ett perfekt alternativ för strandälskare men också för äventyrslystna! Tropiska Panama är fyllt av öar, orörda stränder, tät skogsklädd vildmark och stora korallrev för undervattenäventyr. Boka din resa hos KILROY!

Panama är det sydligaste landet i Centralamerika och är välkänt för sin berömda kanal. Förvånande nog fortsätter det på i stort sett samma utstakade väg. Men Panama är mer än bara en härlig destination på en centralamerikaresa. Här finns många orörda stränder, lummiga regnskogar, berg som väntar på att bli upptäckta och, än så länge, inte så många gringos!

Du kan utforska den tropiska kusten mot Karibiska havet och hitta en helt annan atmosfär än den vid stillahavskusten. Det är alltid en bra idé att ta en rundtur bland öarna i Las Perlas övärld och missa inte att besöka de årliga, färgsprakande festivalerna i Panama City eller Mardi Gras i Península de Azuero.

Panama brukar ses som en dörr mellan Nord- och Sydamerika. Grannländerna är Colombia och Costa Rica och i landet bor det ungefär 3 300 000 invånare. Huvudstaden är Panama City och staden är hjärtat i landets affärsliv. Panamas ekonomi växer snabbt, men priserna ligger på en nivå som även budgetresenärer har råd med.

Panama City

Den här världsstaden är landets internationella hjärta. Det råder ingen brist på hippa klubbar och restauranger, där tapas är trevligt att prova. Calle Uruguay är stället du garanterat hittar festfolket! De flesta resenärer beger sig också till de historiska delarna av staden i rustika Casco Viejo, som ligger vid strandpromenaden. Fascinerande nog så har du möjlighet att göra en härlig regnskogsvandring i Parque Natural Metropolitano bara 15 minuters promenad från city. Det är väl värt ett besök!

Bocas del Toro

Ögruppen Bocas del Toro, nära gränsen till Costa Rica, är den mer turistiga sidan av Panama. Den består av sex gröna öar och en vacker marin nationalpark, Parque Nacional Marino Isla Bastimentos. Trots att turismen flyter i en strid ström mellan grannländerna har Panama ännu inte drabbats av explosionen av enorma hotell och kommersialism.  Atmosfären är mer avslappnad och alla öarna är täckta av djungel och fina stränder.

Den mest utvecklade av öarna är Isla Colón och om du letar efter mer lättsamma platser så res till den närliggande Isla Caranero som är berömd för Christopher Columbus varv.

Besök Kunafolket

Besök den mest självständiga inhemska folkgrupp i Centralamerika, Kuna, som bor i Comarca de Kuna Yala, beläget längs den turkosa karibiska kusten. Området rymmer en övärld, San Blás, bebodd av Kunafolket som också driver de nära 400 öarna som en självständig region. Kunafolket har behållit sin traditionella livsstil, inklusive hantverket som gör dessa öar så otroligt intressanta. Du kan känna den starka känslan av gemenskap när du besöker Kunafolket och kanske slår det dig att västerlänningar, som lever i "hyper-individuella" samhällen, har mycket att lära här.

Strandälskare kommer också bli nöjda då många av öarna har vykortsliknande fantasistränder som är perfekta för att koppla av och njuta av livet på : )

Vandring

Det här landet är helt enkelt perfekt för aktiva resenärer. Du hittar landets enda vulkan i Parque Nacional Volcán Barú. Där kan du vandra samtidigt som du omges av otroligt vackra vyer. Att campa är riktigt bra i Cerro Punta, Boquete och El Valle. På hög höjd kan det bli väldigt kallt under nätterna så ta med varm utrustning för att få den bästa upplevelsen.

Forsränning

De som letar adrenalinkickar och storslagna naturupplevelser kan ta sig till den bördiga provinsen Chiriquí för att testa forsränning. Floderna är långa och du kommer att vara omgiven av otroligt ymniga regnskogar och vattenfall. Chiriquí är drömplatsen för ekoturism.

Surfing och dykning

Surfare erbjuds riktiga vågor på flera ställen i Panama, men börja med att spana in Bocasöarna. Parque Nacional de Chiriquí består dels av 25 öar och 19 korallrev för dykare och snorklare men också den väl skyddade Isla Boca Brava där havssköldpaddor lägger sina ägg och apor springer på skogsstigarna.

Ta sig runt

För att ta sig till Bocas del Toro kan du ta en taxi från Quabito, vid den costaricanska gränsen, till Changuinola som är en dammig bananstad där våra Chiquita-bananer kommer från. Resan tar mindre än en halvtimme. Från Changuinola måste du ta en båt för att ta dig till Bocas. Dessa går dagligen. Hela resepaketet är riktigt billigt så du behöver inte oroa dig över kostnaderna.

Panama City har också ett väl fungerande nätverk med lokala bussar, så kallade "diablos rojos". Från Panama City kan du också göra en naturskön tågresa till Colón. Tåget går dagligen. Internationella flyg landar på Tocumen International Airport medan inrikesflyg reser till och från Albrook Airport. I vår grymma flygbokningsmotor hittar du flygbiljetter för alla till Panama samt speciella KILROY-biljetter för dig som är ungdom och student!

När bör man resa hit?

Bästa tid för att resa, särskilt när du ska till stillahavsidan, sträcker sig från december till april då det är torrperiod. På den karibiska sidan däremot regnar det året runt men det är ingen anledning till att inte resa dit då skurarna är korta och naturen desto fräschare. Mindre regn kan man vänta sig om man reser dit i februari och mars samt september och oktober. Om du planerar att vandra är det bäst att resa under torrperioden och forsränningen i Chiriquí är bäst från maj till december. Dykare har bäst sikt från december till april.

 

Kontakt