Florens

The Ponte Vecchio i Florens
 

Resor till Florens - arkitektur, konst och en äkta italiensk atmosfär

Florens ligger i Toscana, centrala Italien och är en av Italiens mest populära städer. Här hittar du historisk charm, unik arkitektur, fantastisk konst och självklart shopping i världsberömd äkta italiensk stil. Dessutom är det väldigt romantiskt här! Florens är med andra ord platsen för den perfekta storstadssemestern. Boka din resa till Florens med KILROY travels!

Florens är huvudstaden i lilla pittoreska Toscana och är definitivt ett måste på din resa till Italien, speciellt om du har en liten förkärlek till den genuina italienska atmosfären. Staden är känd som renässansens vagga och erbjuder en nästan outtömlig katalog av erfarenheter, särskilt för de kulturellt intresserade. Och självfallet ska man inte glömma att Florens är Italiens näst största mode-Mecka efter Milano, så om du är på shoppinghumör är Florens rätt plats att vara på! 

Florens landmärke - katedralen Santa Maria del Fiore

Florens kulturskatter ligger tätt inpå varandra i deras Gamla Stan och upplevs bäst till fots. Katedralen Santa Maria del Fiore, vid Piazza del Duomo, är en av stadens kulturella höjdpunkter och en bra startpunkt för sightseeing i Florens. Utan ett besök här är din resa till Florens är inte densamma. Denna katedrals yttre är ett sant monument med röda, vita och gröna marmorsniderier. Utformningen av dessa mönster och de vackra relieferna på kapelldörrarna, som finns i en separat byggnad framför kyrkan, är värt hela resan! 

Glöm inte heller att ta en titt inuti katedralen. Här kan du verkligen få känslan av hur imponerande den stora kupolen är, som skapats av den berömda renässansarkitekten Filippo Brunelleschi. Om du inte lider av höjdskräck och vågar ta dig upp för alla trapporna, kan du mot en liten avgift få tillträde till katedralens tak och kupolens topp. Du kommer att belönas med den finaste 360-graders utsikt över Florens och floden Arno samt de omgivande bergen. 

Historiska höjdpunkter 

Om du fortsätter ned från domkyrkan ner till torget i Gamla Stan finner du Michelangelos berömda staty av David. Bara ett stenkast därifrån har du ännu en av Florens varumärken, Ponte Vecchio, som även är känd för de många affärer och hus som är inbyggda som en del av bron, typisk byggstil för medeltiden. Numera är det främst juvelerare och souvenirbutiker som finns här. Och trots att en resa till Florens nästan kräver en promenad över bron Ponte Vecchio, så var förberedd på att det är en turistfälla under högsäsongen . 

Konst i världsklass 

Bakom torget i Gamla Stan och ner till älven ligger det berömda Galleria degli Uffizi museet. Det betraktas av många som ett museum i absolut världsklass och har särskilda verk som Botticellis berömda målning "Venus födelse" och "Våren". Museets konstsamling är enorm och man bör tillbringa åtminstone en halv dag här. Eftersom museet är en populär turistattraktion kan det enbart ta emot 600 besökare åt gången, så vi rekommenderar att boka en tid för ditt besök på museets hemsida, för att försöka undvika att slösa tid i långa köer. Men låt inte det skrämma dig - detta museum är definitivt ett måste på resan till Florens. 

Shopping med ett stort S

Det finns ett rikt kulturellt utbud i Florens som du kan spendera all din tid på, men om du behöver en paus från historia, konst och kultur kan shopping vara lösningen bland det stora utbud affärer som finns. De flesta butiker ligger runt området mellan katedralen och floden. Via Tornabuoni är den mest exklusiva gata där de stora märkena har sina butiker. Det är också slutet på den här gatan, ner mot floden, hittar du den berömda italienska sko av Salvatore Ferragamo. Den ligger i ett medeltida palats - Palazzo Spini Feroni - och att titta på skor i ett verkligt italienska palats är en genuin upplevelse i sig. Källaren är omvandlad till ett museum, genom historiska fotografier och utställningar som innehåller många av Ferragamos skor, berättar historien om hans skodon från 1930 och framåt. Detta är definitivt ett bra alternativ bland Florens rika utbud av museer. 

Marknader 

Om du föredrar en mer äkta italiensk atmosfär framför dyra lyxvaror, måste du besöka matmarknaden Mercato Centrale i distriktet San Lorenzo. Denna matmarknad är bara öppen till klockan två på eftermiddagen, så kom hit på morgonen för att se hur äkta italienska hemmafruar ivrigt shoppar, både högt och gestikulerande, olika läckra varor från butikernas montrar. På gatorna runt Mercato Centrale är det San Lorenzo-marknaden som alltid är öppen. Här hittar du de vanligaste förfalskade märkena, billiga scarfs och läder samt allt annat du inte ville veta att du behövde. 

Florens är en underbar stad som erbjuder allt. Staden erbjuder så många upplevelser och sevärdheter att du lätt kan spendera en hel vecka här. Men på grund av sin kompakta storlek, och den fantastiska atmosfären är Florens också ett självklart val för en romantisk helg. Eller som en utgångspunkt för en resa runt resten av Italien, om du vill. 

Kontakt