St. Petersburg

St Petersburgs tågstation
 

Resor till St Petersburg - upplev historia och unik arkitetur

Sankt Petersburg har under de senaste åren blivit renoverat, och framstår i dag i all sin makt och energi. Reser du till Sankt Petersburg, kommer du att möta en av Europas mest imponerande städer, som också har en ytterst omtumlande historia. Beställ dina resor till Sankt Petersburg i Ryssland med KILROY travels.

Upplev Sankt Petersburg

Sankt Petersburg, Petrograd, Leningrad. Få städer har genom historien haft så många namn som Sankt Petersburg, och få städer har varit igenom så mycket som Sankt Petersburg. Men staden har klarat mycket, även om det har krävts många offer, och idag framstår Sankt Petersburg vackrare än någonsin efter en gigantisk renovering. Hos KILROY travels hjälper vi dig att planera din semester i Sankt Petersburg i Ryssland. När det gäller resor till Sankt Petersburg, har vi goda kunskaper om allt från olika möjligheter för övernattning till flygbiljetter och mycket mer. 

Unika platser och arkitektur

Sankt Petersburg är först och främst den berömda palats platsen där Vinterpalatset ligger. Det var här tsaren hade sitt residens fram till revolutionen 1917. Vinterpalatset har såkallad rysk barockstil, och stod färdigt 1762, och efter Sovjetunionens sammanbrott har det blivit restaurerat för en förmögenhet. Det stora klassiska konstmuseet Eremitaget håller idag till i Vinterpalatset. Här kommer museets imponerande samling av konstverk på allvar till sin rätt. Eremitaget är ett av världens största konstmuseer och man får se till att välja det man vill se, eftersom där finns så mycket så man absolut inte kan hinna se allt.

Sankt Petersburg vimlar med stora kyrkor och katedraler. En av de mest kända är Isakskatedralen, som är världens största ortodoxa kyrka. Och med stor, menar vi stor. Där kan vara upp till 14 000 människor, och den tog 30 år att bygga - kyrkan stod färdig 1858. Till den gyllene kupolen användes 100 kilo guld! 

Upptäck staden 

Sankt Petersburgs breda huvudgata, Nevskij prospekt är stadens andra stora sevärdhet, näst efter Vinterpalatset. Gatan blev anlagt 1710, och längs den fyra kilometer långa boulevarden ligger den ena imponerande byggnaden efter den andra. Antalet av präktiga byggnader längs Nevskij prospekt gör det omöjligt att nämna dem här, men ta en dag och gå ner för boulevarden, medan du njuter av de många byggnaderna.

Sankt Petersburg har liksom Moskva en imponerande samling av museer. Men liksom i Moskva, så kan det vara en lite speciell upplevelse att gå in på ett ryskt museum, när man inte kan läsa de förklarande texterna, som oftast bara står på ryska. I gengäld ska du komma ihåg att se Sankt Petersburgs metro, som har några av världens vackraste utsmyckade metrostationer - det är som att vara på konstutställning i underjorden. 

St Petersburgs historia

Sankt Petersburgs historia är värd att veta lite mer om. Staden blev grundlagd av Peter den Store i början av 1700-talet, och redan 1712 var staden så välbyggd, att den blev utnämnd till Rysslands huvudstad. I de kommande många åren utrustade skiftande regenter staden med imponerande byggnader. Under den ryska revolution 1917 tvingades den ryska tsaren, Nikolaj den Andre, att abdikera, och nästan samtidigt blev Moskva utnämnd till ny huvudstad.

Under 2:a världskriget blev staden, som nu hette Leningrad, belägrad av tyska trupper från 1941 till 1944. Belägringen tog hårt på stadens befolkning, och nästan en miljon människor miste livet under den perioden. Men Leningrad kämpade, priset var en sönderskjuten stad, men sedan dess har Leningrad i stort sätt blivit helt återuppbyggd. 1991 efter Sovjetunionens sammanbrott blev det vid en folkomröstning beslutat att staden igen skulle ha sitt gamla namn tillbaka och den heter alltså Sankt Petersburg nu.

Kontakt