Spanien

Puerto Banus, Spanien
 

Resor till Spanien - tapas, tapas, tapas!

Vad vill du uppleva på din semester? Sola, bada, klättra i berg, festa, fiska, dyka, äta god mat, se gamla katedraler? Var lugn, Spanien har allt! Boka din resa till Spanien hos KILROY!

Som turistland har Spanien länge varit en favorit bland européer. Främst för att landet har ett väldigt gynnsamt klimat med milda vintrar och heta somrar. Från bergsmassiv i norr till nationalparker i söder och helt underbara stränder på någon av de många öarna. Om kultur eller storstadsliv är din grej kommer du inte att bli besviken, vare sig du åker till Madrid eller till Barcelona.

Spanska folket

Den totala folkmängden i Spanien ligger på ca 45 miljoner människor. Madrid är huvudstaden och där bor nära 3 miljoner människor. Barcelona kommer på god andra plats med en befolkning på ca 1,5 miljon. Den största delen av befolkningen är katoliker medan protestanter och muslimer är minoriteter. Spanska är det officiella språket men det talas även andra språk i vissa regioner, t ex katalanska och baskiska. Många spanjorer äter gärna ute på kvällarna med vänner och familj. Diskussionerna går heta med ämnen som politik, skvaller och väder.

Mat & Dryck

Vill du äta riktigt gott på semestern är det här landet du ska besöka! Med sina fräscha råvaror och kulinariska rätter får även den kräsnes smaklökar en upplevelse. Du äter hur gott som helst och med närheten till både Medelhavet och Atlanten (beroende var du befinner dig) så består många rätter av havets läckerheter.

Spanjorerna äter tapas, som på senare år har spritt sig till stora delar av världen som ett trendigt sätt att tillsammans med sina vänner äta och umgås. Tapas är smårätter och det går därför att avnjuta sex-sju rätter under en sittning. Alla som är med delar och maten blir ett samtalsämne i sig. Det finns många historier om hur tapas uppkommit och en av historierna härstammar från runt 1200-talet när en spansk kung insjuknade och beordrades av sin doktor att han bara fick äta små portioner och dricka lite vin mellan måltiderna.

Spansk mat är oftast inte så stark men nog så välsmakande. Spanjorerna har ett stort intresse för mat och måltiderna kan och får ta hur lång tid som helst. Oftast börjar middagarna tidigast vid 22 tiden och maten tillhör fortfarande en mycket viktig social del för spanjorerna själva.

Resa till Spanien

Beroende på vart i Spanien du åker och hur länge du vill vara borta finns det ett oändligt antal möjligheter. Har du bara ett par dagar eller en lång weekend passar en resa till någon av storstadsmetropolerna. Har du mer tid kan du exempelvis bila runt bland vingårdarna i Rioja-distriktet eller vandra i nationalparken Doñana som finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Eller varför inte "ö-luffa" på Balearerna (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera, Cabrera)? Två favoriter är Formentera och Ibiza. Där Ibiza är den vilda ön med ett uteliv i världsklass är Formentera dess lugna mindre syster. Stränderna på Formentera är fantastiskt kritvita och bland de bästa i hela Medelhavet. Ön är mycket laid-back och det känns som man kommit till en genuin del av Spanien. Eftersom ön är platt och inte så stor är det enkelt att ta sig runt på egen hand. Du kan antingen hyra motorcykel eller om du känner dig hurtig, hyra cykel.

Ibiza är känt för sina spektakulära fester där världens mest kända DJs spelar. Det är inte ovanligt att se kändiseliten festa loss här. Men Ibiza är så mycket mer än så. I norr stupar kusten hundratals meter ner i havet och landskapet är kargt och dramatiskt. Här går det att finna öde stränder med bara plats för en familj även under de heta sommarmånaderna.

Hur tar man sig runt?

Lokala transporter inom Spanien som tåg och buss är väl fungerande. Du kan åka i princip överallt inom landet och vill du ut till någon av öarna så får du ta färja eller flyg. KILROY travels rekommenderar dock att hyra biloch ta sig runt på egen hand. Du kommer att bli förvånad över hur lätt det är plus vad mycket mer du får se och kommer att få ut av din resa. Vi bokar självklart billiga flygbiljetter mellan fastlandet och öarna. Spanien har två stora flygbolag, Iberia och Spanair som flyger frekvent. Så vad väntar du på?

Klassresa till Spanien

Är ni en grupp på 10 personer eller fler som vill resa till Spanien? KILROY är även experter på att att skräddarsy grupp-, studie- & klassresor till Spanien som kan hjälpa er med allt från flygbiljetter till boende och upplevelser.

Kontakt