Tjeckien

Berömda broar i Prag, Tjeckien
 

Resor till Tjeckien - medeltid och öl

Det centralt belägna Tjeckien har ett imponerande kulturarv! Mer därtill Prags arkitektur, spakultur för avslappning och landets fantastiska natur med möjlighet till skidåkning, fotvandring och klättring. Boka din resa till Tjeckien hos KILROY travels!

Prag

Den medeltida huvudstaden Prag är ett av de populäraste resmålen i Europa. Här kan du vandra omkring på kullerstensgatorna i gamla stan och beundra den fascinerande arkitekturen och det gamla torget med den berömda klockan. Härifrån är det nära till den sevärda judiska kyrkogården. Att gå är det bästa sättet att se staden. Stanna till för en en kall öl på en inpyrd ölhall. Eller varför inte slå dig ner för en harmonisk picknick i Kampa Park eller Letná Garden.Avsluta dagen på en av den gamla stadens många jazzklubbar eller en fin restaurang. Ett annat måste när man är i Prag är att vandra på Karlsbron från 1300-talet för enastående omgivning. Prova gärna både dag- och nattid och vi lovar du får grymma foton!

Pragborgen är en av stadens mest populära sevärdheter. Slottet, som faktiskt är ett av världens största, är tusen år gammalt och väl där uppe belönas man med en minnesvärd utsikt. Det tog 600 år att bygga och är som en liten stad i sig.

Andra städer och byar att besöka

Karstein som ligger nära floden Berounka är ett imponerande slott som måste ses. Guidade turer leder dig genom riddarnas hall till små kapell och höga torn där du känner historiens vingslag omkring dig. Ta tåget från Prag för att komma dit, ca 25 km.

Koněprusy är en magnifik 600 meter djup kalkstensgrotta som ligger ca 7 kilometer från Beroun, varifrån man också tar bussen till denna arkeologiska och intressanta sevärdhet.

Om du letar efter sann avkoppling kan du åka till någon av landets 30 små byar som erbjuder spacenters i världsklass med mineralrikt vatten och mineralbehandlingar med lera. Naturens helande krafter går bara inte att uttrycka i ord, det måste upplevas!

Olomouc är en livlig studentstad med landets näst äldsta universitet. Hit kommer många turister då några av landets viktigaste religiösa byggnader finns att hitta här. Plzeň är hemvisten för den kända Pilsnern. Pubkulturen, med livemusik och alla muséer gör denna plats väl värt ett besök. České Budějovice är också kännt för sin ölbryggning då Budweiser - Budvar Lager kommer från denna historiska stad. Huvudtorget är ett av de största i Europa!

Aktiviteter

Tjeckien är utmärkt för skidåkning med ca 130 snödagar per år. Krkonoše, är den mest populära resorten. Pec pod Snězkou, Zadov och Špindleruv Mlyn hör till de mer exklusiva.

Under sommaren finns en hel del aktiviteter att välja bland. Du kan fotvandra i nationalparkerna som har flera vandringsleder av olika svårighetsgrad, paddla längs Vltavafloden eller varför inte klättra i några av de många sand- och kalkstensklipporna i exempelvis områdena Cescy Raj och Adrspach.

Ta sig runt

Här finns välfungerande och prisvärda tåg- och busskommunikationer. Även prisvärda långdistansbussar. Generellt sätt fungerar vägarna och trafiken utan problem. Man kan hyra bil eller cykel i de stora städerna.

När ska man åka?

Den bästa tiden att upptäcka Tjeckien är maj och september då det är minst turister och ofta bra väder. Juli och augusti är semestermånader liksom i övriga Europa. Då är hotell och vandrarhem fullbokade och allt är lite dyrare. De flesta festivaler hålls under sommaren.

Vintrarna är bittra och kalla med inlandsklimat. Under påsken, jul och nyår är Prag och skidorterna i bergen fullpackade med turister. Det är från november till och med mars som bergsregionerna har sin högsäsong.

KILROYs tips

Åk till Kampa island i april och upplev festivalen i Paleni Carodejnic där "den onde" blir avvärjd av stora eldar och festligheter. Kolla också in Prazske jaro - en internationell musikfestival i maj och juni.

Klassresa till Tjeckien

Är ni en grupp på 10 personer eller fler som vill resa till Tjeckien? KILROY är även experter på att att skräddarsy grupp-, studie- & klassresor till Tjeckien som kan hjälpa er med allt från flygbiljetter till boende och upplevelser.

Kontakt