Prag

Slottet i Prag
 

Resor till Prag - bohemisk atmosfär

Ölprovning på Vtlava-floden i den gamla kulturstaden Prag är en kul upplevelse, och ölen kan bara inte bli bättre. Känn historiens vingslag när du promenerar omkring i de charmiga gränderna i gamla stan. Boka din resa till Prag hos KILROY travels!

Tjeckiens huvudstad Prag ligger vid Vltava-floden i centrala Böhmen. Det är såväl landets politiska centrum som kulturcentrum, och i området bor ungefär 2 miljoner människor. Prag har blivit ett otroligt populärt turistmål de senaste åren, och är numera Europas sjätte mest besökta stad efter Paris, Rom, London, Madrid och Berlin. Detta har gjort att priserna stigit, men de är fortfarande låga i jämförelse med andra Europeiska städer. Prags historiska stadsdelar finns på UNESCOS världsarvslista, vilket kanske inte är så konstigt då staden har tusentals år på nacken. Prags slott sägs vara det största i världen, och därifrån har man fin utsikt över staden.

Gamla stan

Prags gamla del, Staré Mêsto, med sina kullerstensbelagda gator är en trevlig stadsdel som passar både om man är där på en romantisk weekend, shopping eller om man är intresserad av den speciella arkitekturen. Stadsdelen vaknar till liv direkt när solen går upp, då konstnärer och musikanter samlas längs gränderna för att visa sina konster, medan den milda vinden blåser från den vackra Vltava. När man står på ett av torgen i gamla stan kan man riktigt känna hur tiden upphör och historien omger en. De flesta restauranger, mysiga kaféer och souvenirbutiker finns i Staré Mêsto. Prag är perfekt för shopping; här finns massor av trendiga boutiquer och intressanta antikaffärer.

Arkitektur längs Vltava

Gå till andra sidan Vltava över den 10 meter breda och 500 meter långa Karlsbron från år 1357. På dagtid är bron full av liv, då turister och konstnärer intar bron. Man kan också paddla längs Vltava - Tjeckiens längsta flod. Jazzbåten är ett annat sätt att uppleva floden på. På flodens vänstra sida finns stadsdelen Malá Strana, som inhyser Prags äldsta barrockbyggnader. Promenera längs gatorna i detta historiska område, och känn medeltidsstämningen. Om du vill se lite modernare arkitektur i Prag ska du gå till Det dansande huset, även kallat Det fulla huset, vilket är en egendomlig kontorsbyggnad. Man kan äta lunch högst upp i den franska restaurangen som har underbar utsikt över staden.

Sevärdheter

Bland stadens sevärdheter finns stadshusets medeltida astronomiska klocka, Gamla nya synagogan som byggdes 1270, Wenceslas-torget i den nya delen av staden samt den judiska kyrkogården från 1400-talet som ligger i den judiska delen av staden. Det finns också flera intressanta kyrkor, katedraler och museum, som är väl värda ett besök. Kolla in den politiskt viktiga och ständigt förändrade graffitin på John Lennon-muren.

Världens bästa öl

Tjeckerna har bryggt öl sedan långt tillbaka i tiden, och ölen i det här landet är utan tvekan bland de bästa i världen! Prova den milda Pilsner Urquell och Budveiser Budvar på någon gammal Pivnice-pub, även kallade hospodas. Staropramen bryggs i Prag. Du kommer märka att tjeckerna är avslappnade människor, och innan du vet ordet av blir du inbjuden till en traditionell hemmafest.

Att ta sig runt

Prag har en bra fungerande lokaltrafik, fast det mesta ligger inom gångavstånd. Med Czech Railways billiga tåg tar du dig lätt till andra europeiska storstäder. Det finns även bra bussar som dessutom ofta är snabbare, åtminstone om du ska resa inom landet. Långdistansbussarna avgår från Florec-stationen.Tunnelbanan börjar gå tidigt på morgnarna, och slutar att gå vid midnatt, och det finns även spårvagnar. Man kan hyra bil, men det är jobbigt att köra i Prag under rusningstrafik, så tänk efter noga innan du bestämmer dig för detta alternativ. Om du ska åka taxi är det alltid bättre att ringa en istället för att vinka in en från gatan. Be alltid chauffören att sätta på taxametern, annars finns det risk för att priset blir skyhögt. Det är enkelt och billigt att ta sig från flygplatsen med buss, men kom ihåg att du behöver tjeckiska kronor. Det finns både en vanlig buss och en lite bättre direktbuss.

KILROYs tips

Ta reda på vilka konserter som kommer att hållas i Prag när du planerar din resa, eftersom många kända band spelar i denna kulturstad under sommarmånaderna.Gör också ett besök på Plensky's Pilsen-bryggeriet för att lära dig mer om konsten att brygga gott öl! Trots att Prag är en otrolig stad kan det vara värt att utforska de mindre tjeckiska städerna en aning. Där kan du uppleva den äkta tjeckiska livsstilen, samt en massa traditionella festligheter. Värd ett besök är också Sumava nationalpark, som har massor att erbjuda den lite äventyrligare resenären.

Klassresa till Prag

Är ni en grupp på 10 personer eller fler som vill resa till Prag? KILROY är även experter på att att skräddarsy grupp-, studie- & klassresor till Prag som kan hjälpa er med allt från flygbiljetter till boende och upplevelser.

Kontakt