Turkiet

Strand i Turkiet
 

Resor till Turkiet - Antika skatter och äkta turkisk kebab!

1500 kilometer vit sandstrand, 300 soldagar och ett glittrande turkost hav. Trendiga barer, bra shoppingområden, antika palats och basarer med kryddiga aromer i Istanbul är det bästa med Turkiet. Boka din resa till Turkiet hos KILROY.

Turkiet, beläget mellan Asien och Europa anses ofta vara en brygga mellan de olika kulturerna. I Turkiet blandas den västerländska kulturen med de islamiska traditionerna. Landet har 8 grannländer, Armenien, Azerbadjan, Bulgarien, Georgien, Iran, Irak, Grekland och Syrien som också har haft inflytande på landet. Religion och historia är viktigt i Turkiet. Landet, med ca. 70 miljoner invånare, är uppdelat i 7 olika regioner; Egeiska havet, Marmara, Svarta havet, Mellanöstern Anatolien, Östra-Anatolien, Sydöstra Anatolien och Medelhavet. Ankara är huvudstad i Turkiet.

Istanbul

Istanbul är hjärtat i Turkiets ekonomi, politik, kultur, och passionerad underhållning. Istanbul har massor att erbjuda; palats, färgstarka basarer och moskéer. Med sina ständiga böneutrop från minareterna är ett besök i Istanbul en upplevelse för livet. Kyrkan Hagia Sopfia, uppförd 537, är ett mästerverk av bysantinsk arkitektur. 

Det turkiska köket

Maten i Turkiet bjuder på daglig njutning! Här äter du äkta turkisk kebab i dess riktiga miljö. Välj dina favoriter från restaurangernas meze utbud! Den traditionella turkiska efterrätten är en baklava - och den låter sig väl smakas. 

Destinationer

Långa stränder och livligt nattliv i Side, Alanya och Marmaris lockar massor av soldyrkare. Andra städer, Kaleköy, Kekova och Kalkan vid medelhavskusten är mindre och inte lika välbesökta. Vid kustens östra delar, närmare gränsen mot Syrien, tex. i staden Iskendur möts du av en enorm blandning av kulturer, religioner och språk. Efesus, Gudarnas stad, är en av de bäst bevarade antika staden vid Medelhavet. Hit ska du åka tidigt på morgonen, innan solen bränner och turisterna invaderar. 

I Iznik vid kusten av Marmarasjön, är traditionerna omhuldade: här finns fantastisk keramik och avsmakning av vin på vingårdar erbjuds. En av världens arkeologiska pärla - Izmir är belägen vid stranden av Egeiska havet. Bursa är återigen en metropol, där den moderna turkiska kulturen har fötts. Iskender kebab är här en vanlig delikatess.

Ta sig runt

Landets bussnät är modernt och funktionellt. Att åka med tåg går långsammare. Du bör tänka dig för innan du hyr en bil, eftersom trafiken är vild och vissa delar av vägen är mycket smal.

Klimat

Turkiet har Medelhavsklimat. Längs kusterna är det på sommaren mycket varmt och torrt. I de mellersta delarna av landet är klimatet mer kontinentalt och i bergen kan det vara mycket kallt på vintern.

KILROYs resetips

Ta dig tid att upptäcka Istanbul och köp souvenirer från Grand Bazaar. Besök Pamukkales varma källor och koppla av samtidigt som du njuter av att blicka in i den ändlösa stjärnnatten. Besök också gärna små byar och njut av småprat med lokalbefolkningen. Respektera landets religion och dess vanor.

Klassresa till Turkiet

Är ni en grupp på 10 personer eller fler som vill resa till Turkiet? KILROY är även experter på att att skräddarsy grupp-, studie- & klassresor till Turkiet som kan hjälpa er med allt från flygbiljetter till boende och upplevelser.

Kontakt