Ungern

Budapest, Ungern
 

Resor till Ungern - de varma källornas land

Slappna av i en varm källa i landets kulturella huvudstad Budapest och njut av en vinprovning på någon av vinodlingarna ute på den lugna landsbygden. Boka din resa till Ungern hos KILROY travels!

Ungern är den historiska ädelstenen i mellersta Europa där traditioner från öst och det moderna väst blandas samman i en intressant mix. Även om det till ytan är ett litet land hittar man här flera av UNESCO:s kulturvärldsarvsplatser. Den starka ekonomiska tillväxten avspeglar sig i gatubilden vilken har moderniserats väldigt mycket de senaste tio åren. Upptäck de rustika små byarna och vinodlingarna på landsbygden, den avslappnande spakulturen, de kulturella evenemangen och även de fina vandrings- och klättringslederna som framförallt återfinns i området runtom Gerecse.

Varma källor

I Ungern finns det ungefär 1300 källor. Att umgås i badet är lika naturligt som att hänga över en kopp kaffe på cafeet. Så släng ned badkläderna och bege dig till Széchenyi-badeti stadsparken i Budapest. Där sitter gubbarna och spelar schack i badet och man kan även bada ute - året om! Men det finns ytterligare nio åretomöppna thermalbad att gå till bara i huvudstaden.

Det ungerska köket

Det ungerska köket är kryddigt och väldigt distinkt; pröva lite gulyás och fisksoppa såväl som pannkaka á la palacsinta och samlói galuska. Pröva också den lokala starklikören Unicum och Pálinka eller det berömda vinet Tokaji Aszú  producerat i Tokajiregionen. Är du ute efter superb service hälsa alltid med - Szia!

Budapest och dess omgivning

Landets huvudstad, Budapest, ligger vid Danubes stränder. Här finner du spännande kulturliv, trevliga restauranger, livfulla pubar och barer och varma källor som Gellert. Atmosfären är lugnare än i många av Europas huvudstäder.

Sjön Balaton

Hyr en biloch kör ut på landsbygden för att möta en annan sida av den ungerska livsstilen. Kör till Europas största sjö den klarblåa Balaton med många fina sandstränder. På vägen till Balaton hittar du det vinproducerande området Badascony och universitetet i Debrecen fullt av partysugna människor.

Eger

För lite lugnare Medelhavsvibbar beger du dig till Eger, det är definitivt värt den långa resan från Budapest! Staden kan stoltsera med sköna barockliknande kullerstensgator, besök gärna det astronomiska museet Eszterházy tér 1, de historiska basilikorna och kyrkorna såväl som Egerslottet som är beläget i den centrala delen av staden.

Pécs

Den här häpnadsväckande lilla staden är belägen i södra Transdanubia. Museerna här är fantastiska och även här hittar du massvis med historiska kyrkor att besöka. Barbicanfortet har legat här sedan 1400-talet och är även det väl värt ett besök. Pub-, bar och klubbutbudet är väl varierat och det är svårt att bli uttråkad här.

Pannonhalmaklostret

Det historiska Pannonhalmaklostret  grundades av munkar för mer än 1000 år sedan. Det har byggts om så många gånger med tonvikt på olika saker varje gång och innehåller över 360 000 böcker vilket gör det till ett enormt bibliotek. Här bor idag ca 50 munkar. Om du är sugen på ridsemester, gillar hästshower och cowboyrelaterade saker ska du bege dig till nationalparken Kiskunság och Bugacsamhället. Parken omfattar många skyddade öar men de otroliga cowboyshowerna är parkens huvudattraktion.

När ska man åka

Våren och hösten är vackra tider att besöka Ungern. Sommaren är väldigt varm och turistsäsongens topp ligger runt juli-augusti. Under den tiden blir Budapest ganska späckat precis som andra europeiska storstäder. I södra Ungern råder Medelhavsklimat medan den östra delen är mer kontinentalt. I den västra delen är det Atlantklimat som gäller.

Att ta sig runt

Du kan med lätthet flyga direkt till Budapest men Ungern har även tåg- och busskommunikation till alla angränsade länder. I Budapest kan du ta dig runt med spårvagn tunnelbana och har billiga taxipriser. En hyrbil är inte fel för dig som planerat att även resa utanför Budapest. Att cykla och att utnyttja de allmänna kommunikationsmedlen är väldigt bra alternativ för att ta sig runt på ett smidigt sätt.

KILROYs tips

För att nämna ett par roliga evenemang; Budapests vårfestival i mars, filmfestivalen i februari och jazzdagarna i Debrechen i juli.

Klassresa till Ungern

Är ni en grupp på 10 personer eller fler som vill resa till Ungern? KILROY är även experter på att att skräddarsy grupp-, studie- & klassresor till Ungern som kan hjälpa er med allt från flygbiljetter till boende och upplevelser.

Kontakt