Budapest

Budapest by night
 

Resor till Budapest - varma bad & goda soppor

Budapest är en kulturell pärla med sina gröna parker, historiska sevärdheter, romantiska broar och gulaschsoppor. Må bra i själen genom att besöka ett av Budapests anrika badhus och dansa till morgonen gryr på de vilda undergroundfesterna. Låt KILROY hjälpa dig med flyg, hostel, hotell och upplevelser i Budapest!

Ungerns vackra huvudstad Budapest var från början uppdelat i städerna Buda (väster om Donau ), Pest (öster om Donau) och Óbuda. Idag är Budapest Ungerns största stad och hem för 2 miljoner invånare. Denna drottning av Donau är nuförtiden ett av de mest populära turistmålen i Europa och erbjuder historiska sevärdheter, arkitektur, kulturella händelser och ett livligt nattliv för en stadsresenär.

Här finns nio broar och den mest majestätiska är nog hängbron Elisabeth.  Pest är mer trendigt till skillnad från det mer historiska Buda. Generellt sätt är Budapest en intressant mix av modern och mer traditionell öststatslivsstil. Moderniseringen visar sig också i arkitekturen och skapar stora kontraster till praktfulla historiska byggnader.

Det finns ett dussintal varmabadhus och över ett hundratal naturliga varma källor som gör staden till ett mekka för dig som vill relaxa. Är du ute efter att shoppa så trängs de trendiga (och dyra!) butikerna längs med gatan Váci Utca. Men kom ihåg att det är ganska höga priser här. Pest bjuder på den bästa shoppingen i staden. Gå mot Andrassy Utca och operahuset för mindre "turistig" känsla.

Sevärdheter

Slottshöjden, Donaus strandbanker och Andrássy út (Pest) finns med på UNESCOs världsarvslista av goda skäl. Slottshöjden är ett måste med den enastående utsikten och det medeltida kungliga palatset och flera museum. Budapalatset är också intressant, liksom den 1200 meter långa grottlabyrinten. Ta bergbana för att komma upp till slottshöjden. I området Andrássyút hittar du det imponerande ungerska statliga operahuset, och biljetten hit är definitivt prisvärd. Kolla också in konserthallen Vigadó.

Gellérthöjden är något som de flesta besökare åker för att se. Den är belägen alldeles intill Donau. Höjderna i Buda sträcker sig upp till 500 meter och erbjuder perfekta promenad- och picknickmarker. Tornet som kallas "Elisabeth lookout" är beläget på kullarna och här uppifrån får man en makalös utsikt över staden! För att få en helhetsupplevelse rekommenderas ett besök i Hármashatár-hegy. Här kan du avnjuta god mat i en fin miljö, dessutom lite lugnare än de andra alternativen på höjden.

För de som gillar museum finns det flera sådana att besöka; Konstmuséet, Hantverksmuséet, Nationalmuséet och den stora synagogan rymmer prisutnämnda utställningar. "The House of Terror" är ett lite läskigt museum. Det är ett före detta kommunist- och nazisthögkvarter som gjordes om till museum 2002. Hitler och Stalins terror leddes en gång härifrån och i husets källare hittar du de rysliga tortyrkammarna som påminner oss om denna grymma tid.

Besök också den praktfulla hundraåriga Matthiaskyrkan och den historiskt viktiga Mementoparkendit alla kommunistiska statyer har flyttats efter att landet blev självständigt.

Varma bad

Om du drömt om att slappna av i ett upphettat spa är Budapest ditt paradis. Åk till Széchenyisom är det största badhuset i Europa. Gellértbadet är också mycket populärt liksom Rudasbadet där det dessutom ordnas fester under sommaren. Många bad liknar palats och de historiska byggnaderna kommer från den turkiska tiden. Dessa badhus är verkligen ett måste när man är i Buda, en såväl estetisk upplevelse som fysisk lättnad för kroppen.

Äta och dricka

Budapest har många bra restauranger att bjuda på. Pröva de lokala och kryddiga gulasch- och fisksopporna och avnjut det söta och berömda Tokajivinet. Besök gärna restaurangen Sir Lancelot som har kvällar med medeltidstema. Även alla traditionella ungerska rätter serveras på medeltida vis och du kan underhållas av en show medan du äter. Bryggerirestaurangen Kaltenberg serverar utmärkt ungersk mat och sitt eget öl. Öl - sörözö- är för övrigt något ungrarna älskar, så du blir aldrig uttråkad på de lokala pubarna. Något annat de älskar här är stinkande men jättegod ost och salami. Båda går att köpa i små vinaffärer och på marknader och saluhallar.

Nattliv

Budapest är en rolig stad att gå ut och klubba i, speciellt under sommaren. De mest populära utomhusklubbarna hittas längs med Donau, på Pestsidan.    Det finns ett stort utbud av livemusik i Budapest. Uppsök Budapest Jazz Club, Take five och Fono, som alla är riktigt coola ställen att sitta på och ta ett glas till musiken. Fono säljer också produktioner från lokala artister.

De flesta barer och klubbar hittar du på Pestsidan av Budapest. Bargatan Váci Utca är alltid fylld med folk, medan Ráday Utca är restaurangernas gata.   

Aktiviteter

Ett trevligt sätt att starta din cityresa på är att ta en endagskryssning längs med floden Donau. Eller att paddla kajak med utgångspunkt från ett ställe kallat Romai invid Donaus strand. Du kan ju också kyla av dig genom att bada i någon av alla de inom- och utomhus bassängerna som finns runtom i staden.

Höjderna i Buda och öarna är perfekta för cykling och du kan hyra cykel på till exempel Margaretön. Staden erbjuder över 100 kilometer cykelvägar!

Är du i Budapest under vintern kan du åka skridskor i Stadsparken.

Ta sig runt

Att ta sig runt i Budapest är mycket enkelt tack vare välfungerande och billiga transportsystem; bussar, spårväg, tunnelbanan som har tre linjer samt båt. Att ta spårvagn är väldigt bekvämt och nattrafiken flyter på bra den med. Det finns tre järnvägsstationer i Budapest. Taxi är prisvärt, men du kommer ganska långt genom att bara gå till fots. 

När ska man åka? 

Vill du undvika den värsta skocken av turister, åk då under hösten när luften är som friskast och det inte är för varmt. På vintern är det som kallast och mest regnigt.

Klassresa till Budapest

Är ni en grupp på 10 personer eller fler som vill resa till Budapest? KILROY är även experter på att att skräddarsy grupp-, studie- & klassresor till Budapest som kan hjälpa er med allt från flygbiljetter till boende och upplevelser.

Kontakt