Iran

Palatset Persepolis från 500 f.Kr. i Iran
 

Resor till Iran - ett kulturellt mecka!

Iran överraskningar. De flesta människor förknippar med Iran med nukleära program och religiös fanatism. Men Irans historia är betydligt rikare än 25 års teokrati. Här finns kulturella attraktioner, en storslagen natur och en varm och välkomnande befolkning. Boka din resa till Iran hos KILROY travels.

Resor till Iran är en upplevelse av så sällsynt slag att du kommer att berätta om det resten av ditt liv. Iran döljer unika kulturskatter, såsom Persepolis och moskéer i Esfahan som tar andan ur även de mest erfarna och äventyrsmättade backpackers. Karaktären varierar från oändliga öknar till majestätiska vulkaner, från dykning på sommaren till skidåkning på vintern. Iranierna själva är varma och välkomnande. Deras nyfikna vänlighet gör varje resa till Iran en unik och oförglömlig upplevelse som helt förvandlar vår stereotypa bild av livet i Mellanöstern. 

Teheran

De flesta guideböcker rekommenderar dig att lämna denna överbefolkade och nedsmutsade stad så snabbt som möjligt. Det är synd. Om du söker lite under ytan på den till synes oattraktiva fasad som Teheran visar upp så erbjuder staden vackra museer, orientaliska basarer, te-hus och mysiga kvällar i stadens många parker där invånarna samlas för picknicks året runt. Efter några dagar i Teheran kommer du att få en djupare inblick i den uppenbara kontrast som finns mellan Irans religiösa anhängare, och de flesta unga människor som vill leva som sina amerikanska och västerländska förebilder.

Sevärdheter i Teheran

Missa inte den jättelika basaren i södra Teheran nära Imam Khomeini Square. Starka män med lastbilar skjuter enorma mängder mattor, spets-bhs, textilier och mycket mer, in och ut ur de labyrintiska gatorna på Bazaren. Bazaren är så otroligt stor och svår, att du ger upp att hitta vägen tillbaka där du kom ifrån. Detta är inte en turist-bazaar.

I stor kontrast till fattigdomen i södra Teheran, finns det starkt bevakade juvel muséet, som visar orimligt stora pärlor från en samling av gamla Shahen. Ett överflöd av diamanter i stora högar och överdådiga dekorationer finns till försäljning för besökare några timmar i veckan. De flesta billiga hotell ligger i det hektiska och stressiga området runt basaren och Imam Khomeini Square. Men ett besök i Teheran blir mindre stressigt och mer avkopplande om du betalar lite extra för att bo på ett trevligt hotell i den norra delen av staden. Det är också i den norra delen av Teheran som ungdomarna bär snäva klänningar, har hippa frisyrer och hänger i nya gallerior på västerländska kaféer. Den islamiska regeringen stänger ibland de mest populära caféerna och restaurangerna, men de poppar alltid upp igen på nya orter. Fråga runt för att ta reda på vart ungdomarna umgås när du besöker Teheran

Esfahan - Emam torget och förtrollande moskéer

Emam square i öknen staden Esfahan förtrollar alla som sätter sin fot på detta enorma 67.000 m2 kvadratmeter stora torget. Det är de vackra ljusblå dekorerade plattorna av moskéen längs torget, som helt enkelt gör varje besökare gapande mållös. Det är en otroligt vacker upplevelse att besöka Emam moskén vid middagstid, när plattorna gnistrar i solen och ljudet av middagstidsbönen ekar i korridorerna.

Shiraz och Persepolis

Shiraz utgör hjärtat av den persiska kulturen. Det är utan tvekan värt att resa ut i Irans öken för att uppleva de imponerande resterna av Persepolis en timmes bilresa utanför Shiraz. Persepolis är ett palats som byggdes år 500 f.Kr. av Dareios den 1st. Han var inte sparsam med byggmaterial, och byggde palatset av svart marmor, som var polerad ljus och glänsande. Även om endast ruinerna av Persepolis är kvar, kan du lätt se framför dig hur dyrbara persiska mattor täckte golven i det 20 meter höga palatsets hallar. Iranierna känner också Shiraz, som den stad där deras kära poet Hafez, levde och dog på 1300-hundratalet. Alla iranier är förtjusta i Hafez, oavsett ålder, inkomst och religiös övertygelse. Ett besök på Hafez grav i Shiraz är nästan som en pilgrimsfärd för iranierna, och runt graven läser folk upp sina dikter, medan de rör vid kistan. I alla iranska städer, träffas ofta ungdomar, som i stället för tiggeri, säljer färgglada kuvert med poetiska profetior skrivna av Hafez, som förutsäger din framtid och ger intelligenta råd. 

Irans berg - skidåkning, frisk luft och pysande vulkaner

Om du packar varma kläder, tält och sovsäck kan du vandra i bergen i Iran, och uppleva en fri och tolerant sida av Iran, som saknar politiska och religiösa regler. Här bär kvinnorna inte slöjor och ogifta män och kvinnor sova nära varandra i tälten för att hålla värmen.

Tochal

Tochal, det högsta berget norr om Teheran, markerar ett synligt slut på den gigantiska staden som fortfarande expanderar utöver de chockerande 15 miljoner invånare som redan bor där. Det är en populär helgdestination för iranier som behöver andas lite frisk luft. Tochals stora stenar är perfekta för klättring och under sommarlovet vimlar det av koncentrerade klättrare som hänger överallt från linor och klätterstegar. Ta med egna KLÄTTERSKOR och klättra du med! 

Damavand

Irans högsta berg (5678 m), Damavand, är en perfekt konformad vulkan ett par timmars bilresa från Teheran. Du kan klättra Damavand på bara två dagar, men det kräver rätt utrustning, god form och lite erfarenhet av bergsklättring. Utmaningen är att hantera den höjd och doften av svavel som läcker från insidan av vulkanen på cirka 5000 meter höjd. Under sommaren finns det alltid många iranier på berget, och stämningen är otroligt vänlig.

Dizin

Vintertid faller den finaste pudersnön i bergen i Iran. När den populära skidorten i Dizin startar sina liftar strömmar rika iranier dit från Teheran. Platsen är inte stor, men snön är utmärkt och Dizin är en perfekt skidort för våghalsiga som söker bra off pist. Många unga iranier vill dock bara visa upp sina nya snowboards på tehusen vid slutet av backarna, där dom flörtar och byter telefonnummer.

Kontakt